Τομέας Ισότητας των Φύλων Κινήματος Αλλαγής: “Να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Μέσα από τις καθημερινά αυξανόμενες καταγγελίες γυναικών, από όλους τους επαγγελματικούς χώρους και τα κοινωνικά στρώματα, αναδύεται για μια ακόμη φορά, το υποβαθμισμένο πολιτικά, επικίνδυνο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών.

Εκφράζουμε τον θαυμασμό μας, την στήριξη και την αλληλεγγύη μας προς όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, που βρίσκουν το θάρρος να σπάσουν τις αλυσίδες του φόβου και της σιωπής.

Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή βίας, εκμετάλλευσης και περιφρόνησης των γυναικών απ’ όπου κι αν προέρχεται. 

Είναι ώρα η κοινωνία να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να πει «ως εδώ».

Κύριε Πρωθυπουργέ η ανοχή μας είναι μηδενική. 

Απευθυνόμαστε σε σας και στην κυβέρνηση και ζητάμε να αντιληφθείτε ότι οι αυτοτελείς και οριζόντιες πολιτικές ισότητας των φύλων αποτελούν αναγκαιότητα για μία δημοκρατική κοινωνία ισότητας.

  • Είναι ώρα για εξειδικευμένες πρωτοβουλίες και μέτρα εκ μέρους σας, ώστε να αντιμετωπισθεί και να εξαλειφθεί το φαινόμενο.
  • Είναι ώρα ο Πρωθυπουργός να επανορθώσει και να ξαναδώσει στη ΓΓΙΦ, την αυτονομία της λειτουργίας της και το κύρος που απαιτεί ο ρόλος της, για την εφαρμογή πολιτικών που αφορούν στα θέματα ισότητας των φύλων και στην εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών. 
  • Είναι ώρα να εφαρμόσει η Κυβέρνηση τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που αποτελεί εργαλείο για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών.
  • Είναι ώρα να εκδοθούν οι Υπουργικές αποφάσεις που προβλέπει ο Ν.1453/18, για την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης και η ΓΓΙΦ να μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις.
  • Είναι ώρα να ενταχθούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μαθήματα για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, όπως και για θέματα Ισότητας των Φύλων.
  • Είναι ώρα να επικυρώσει το κοινοβούλιο τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 190, για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, η οποία υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας την 21/6/2019 και η 18μηνη προθεσμία για την υποβολή της στα Εθνικά Κοινοβούλια εξέπνευσε την 21/12/2020.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

σας καλούμε να λάβετε άμεσα αποφάσεις, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, το οποίο καθημερινά και λόγω του εγκλεισμού έχει γίνει μια ακόμη πανδημία.