Τομέας Θεσμών ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής: “Η ανεξαρτησία της Α.Δ.Α.Ε. είναι αδιαπραγμάτευτη”

Ανακοίνωση Τομέα Θεσμών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Μέχρι τώρα η υπόθεση των υποκλοπών ήταν ένα διπλό σκάνδαλο: Σκάνδαλο παρακολουθήσεων και ένα κραυγαλέο σκάνδαλο συγκάλυψης. Μέχρι που ήρθαν οι αποκαλύψεις του έγκυρου ευρωπαϊκού ειδησεογραφικού οργανισμού Euractiv, για την απόπειρα παρεμπόδισης του ελέγχου που πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΑΔΑΕ  στην εταιρεία  τηλεπικοινωνιών Cosmote για τη διερεύνηση των καταγγελιών, που υπέβαλαν ο ευρωβουλευτής Γ. Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τ. Τέλλογλου. Το σκάνδαλο πλέον παίρνει άλλες, ακόμα πιο επικίνδυνες για τη δημοκρατία διαστάσεις, με την προσπάθεια ματαίωσης της άσκησης των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ.

Οι αποφάσεις της ΑΔΑΕ για τη διενέργεια ελέγχου σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια και αναφέρουν τις διατάξεις με τις οποίες αυτές εκδόθηκαν, διατάξεις που παραμένουν σε ισχύ. Εξάλλου είναι διοικητικές πράξεις, είναι δηλαδή υποχρεωτικές για τους αποδέκτες τους, οι οποίοι μπορούν να τις αμφισβητήσουν στο φυσικό δικαστή, ήτοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας και όχι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου που δεν έχει προς τούτο δικαιοδοσία. Η ΑΔΑΕ έχει αρμοδιότητα επιβολής κυρώσεων και για τις περιπτώσεις παρεμπόδισης των ελέγχων της, που πρέπει να ασκηθούν στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Είναι διαφορετικό το ζήτημα της ενημέρωσης του παρακολουθούμενου, που με δεύτερη κατά σειρά αντισυνταγματική διάταξη προσπάθησε η κυβερνητική πλειοψηφία να καταργήσει ουσιαστικά. Η αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ για έλεγχο επ’ ουδενί δεν ενεργοποιείται μετά την πάροδο τριετίας, αλλά ασκείται οποτεδήποτε προκύπτει ανάγκη και επιβάλλεται.Το ΠΑΣΟΚ- Kίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να εργάζεται και να είναι προσηλωμένο στη διασφάλιση του θεσμικού ρόλου και της ανεξαρτησίας της ΑΔΑΕ, όπως αυτή κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα της χώρας μας, τις κανονιστικές διατάξεις και τις ευρωπαϊκές διατάξεις υπερνομοθετικής ισχύος. Ταυτόχρονα, θα αντιτάσσεται σε κάθε προσπάθεια περιορισμού των αρμοδιοτήτων της, ειδικότερα του ελέγχου των αυθαιρεσιών κρατικών υπηρεσιών και ιδιωτών.