«Ακριτικά» Πανεπιστημιακά Τμήματα: η περίπτωση του Διδυμοτείχου. Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΤΣΟΥ

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη, που αφορούσαν την Παιδεία, ήταν δύο πρακτικά. Πρώτον, η μεταφορά του Τμήματος Νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο πιθανόν στην Αλεξανδρούπολη και δεύτερον, η ίδρυση τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο. Πέραν των ενστάσεων, που μπορεί ο καθένας να έχει για τη λογική ότι πρέπει κάθε πόλη να έχει πανεπιστήμιο, διότι αυτό σημαίνει «ανάπτυξη» και άρα αφού σας παίρνουμε ένα τμήμα πρέπει να το αντικαταστήσουμε, ας δούμε πως καταλήξαμε σε αυτή την εξαγγελία.
Το τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου ιδρύθηκε ως τμήμα του ΤΕΙ Καβάλας (Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης) το 2007. Λειτούργησε ως ΤΕΙ, μέχρι την «Πανεπιστημιοποίησή» του από τον κ. Γαβρόγλου το 2019. Τα μέλη ΔΕΠ που υπηρετούσαν μέχρι τότε ήταν 0 (μηδέν!) και οι κτιριακές εγκαταστάσεις ελάχιστες αν εξαιρέσει κανείς το δημοτικό θέατρο που χρησιμοποιείται ως αμφιθέατρο. Επέζησε για «εθνικούς» και «πολιτικούς» λόγους από την περίφημη μεταρρύθμιση του Αρβανιτόπουλου που είναι γνωστή ως «Σχέδιο Αθηνά» και αφορούσε καταργήσεις και συγχωνεύσεις θνησιγενών τμημάτων, κυρίως ΤΕΙ. Από το 2019, με τη μετατροπή του σε πανεπιστημιακό τμήμα, ανήκει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε). Τότε αναδείχθηκαν και τα μεγάλα προβλήματά του. Οι ωρομίσθιοι διδάσκοντες χωρίς διδακτορικό, οι οποίοι δίδασκαν την περίοδο που ήταν ΤΕΙ δεν ήταν δυνατό να διδάξουν σε πανεπιστημιακό τμήμα. Τα περισσότερα μαθήματα τα ακαδημαϊκά έτη 19-20 και 20-21 δεν ήταν δυνατό να αρχίσουν και την κατάσταση έσωσε η καραντίνα με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Μόλις στο τέλος του 2022 (!) διορίσθηκαν οι δύο πρώτοι επίκουροι καθηγητές του τμήματος οι οποίοι επωμίσθηκαν τη διδασκαλία πολλών μαθημάτων (δέκα ο πρώτος και έντεκα ο δεύτερος!). Τα προβλήματα αυτά ήταν που οδήγησαν εδώ και 3 χρόνια στη σκέψη για μεταφορά της στην Αλεξανδρούπολη, όπου υπάρχει το τμήμα Ιατρικής και θα μπορούσε να την υποστηρίξει.
Το τμήμα Ψυχολογίας που θα ανήκει στο ΔΠΘ, είναι η υπόσχεση για αντικατάσταση του τμήματος Νοσηλευτικής, από τότε που προέκυψε το θέμα της μεταφοράς της. Μάλιστα για να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις, υπήρχε και η υπόσχεση και δεύτερου τμήματος αυτού της Διατροφολογίας, το οποίο όμως δεν εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό. Το τμήμα ψυχολογίας λοιπόν θα περιληφθεί στο μηχανογραφικό δελτίο του 2023 και θα έχει φοιτητές το Σεπτέμβριο. Ένα τμήμα όμως δεν επιβιώνει μόνο με φοιτητές. Χρειάζεται μέλη ΔΕΠ, μέλη ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικό κλπ και προφανώς εγκαταστάσεις. Οι προσπάθειες εξεύρεσης «προσωρινής» εγκατάστασης που έγιναν το προηγούμενο διάστημα απέτυχαν λόγω διαφωνιών μεταξύ των τοπικών αρχόντων (τοπικοί βουλευτές, δήμαρχος, περιφέρεια και ΔΠΘ)

Πολύ φοβάμαι ότι η πορεία του τμήματος Ψυχολογίας του Διδυμοτείχου θα είναι παρόμοια με την πορεία του τμήματος Νοσηλευτικής. Η δημιουργία ενός πανεπιστημιακού τμήματος εκτός από την έκθεση σκοπιμότητας, που απαιτεί μια ορθολογική ανάπτυξη της ανώτατης παιδείας, προϋποθέτει και την απαραίτητη «προίκα» του. Έτσι μόνο η εξαγγελία του δεν εγγυάται τίποτα.

Αναδημοσίευση από “alexpolisonline.com”