Τελικά πόσα είναι τα υπερκέρδη στην ενέργεια; Του ΧΑΡΗ ΔΟΥΚΑ

Η συζήτηση για τα υπερκέρδη των ενεργειακών  εταιριών είναι έντονη όλο το τελευταίο διάστημα.

Η Επιτροπή καλούσε τα Κράτη Μέλη να φορολογήσουν τα υπερκέρδη ενεργειακών εταιριών, που δημιουργήθηκαν από τις απίστευτα υψηλές τιμές ενέργειας, όπως έκαναν αρκετές χώρες (π.χ. Ιταλία, Ρουμανία). Μάλιστα, με έμφαση τίθετο στην ευρωπαϊκή ανακοίνωση για την στρατηγική «REPowerER EU» σχετικά με την απεξάρτησή της ΕΕ από το φυσικό αέριο, που παρουσιάστηκε στις 8/3/2022. Στην ανακοίνωση αυτή τα υπερκέρδη στην ΕΕ αναφέρονταν σε 200 δις ευρώ για το 2022, με βάση τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ).

Στην Ελλάδα, ξεκίνησε η προσπάθεια εντοπισμού των υπερκερδών πριν 2 μήνες για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 μέχρι τον Μάρτιο 2022. Και αυτό παρά τις αρχικές Κυβερνητικές δηλώσεις πως «δε βλέπουν» υπερκέρδη.

Τελικά υπάρχουν υπερκέρδη και πόσα είναι;

Το πόρισμα της ΡΑΕ αναφέρει υπερκέρδη για την ηλεκτροπαραγωγή στα 927,44 εκατ. ευρώ. Διαβάζουμε όμως και άλλα νούμερα, όπως το ποσό των 335,99 €, που είναι οι εκπτώσεις της ΔΕΗ στους πελάτες της, και αν αφαιρεθούν από το συνολικό ποσό, καταλήγουμε κοντά στα 600 εκατ. ευρώ. Διαβάζουμε επιπλέον τις διευκρινίσεις της Κυβέρνησης πως θα πρέπει να αφαιρεθούν και επιπλέον «έμμεσες» εκπτώσεις για τον τελικό προσδιορισμό του ποσού προς φορολόγηση με 90% (όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός).

Περιμένοντας λοιπόν τις επίσημες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για να ξεκαθαρίσει το θέμα και να δούμε τί ποσό θα ζητήσει ο πρωθυπουργός να συνεισφέρουν οι εταιρίες ηλεκτρισμού στην εθνική προσπάθεια για μείωση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, κάποια πρώτα ερωτήματα είναι τα ακόλουθα:

1ο ερώτημα.

Γιατί πρέπει να αφαιρεθούν οι εκπτώσεις των προμηθευτών στα τιμολόγια από το αρχικό πόσο των υπερκερδών; Οι ονομαστικές εκπτώσεις των εταιριών έγιναν πριν την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Έτσι, το τελικό ποσό όχι απλώς έκπτωση δεν είχε, αλλά τους τελευταίους μήνες ήταν δύο και τρεις φορές επάνω από τα ονομαστικά τιμολόγια.

2ο ερώτημα.

Για τις υπόλοιπες ενεργειακές εταιρίες, που σχετίζονται με το φυσικό αέριο και τα πετρελαιοειδή, γιατί δεν υπολογίσθηκαν τα υπερκέρδη, όπως πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Τον ίδιο δρόμο έχει δείξει άλλωστε και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

Το ερώτημα είναι σημαντικό για την Ελλάδα, διότι, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ετήσιες αυξήσεις, εκτός από τον ηλεκτρισμό, που είναι 89%, για το φυσικό αέριο είναι 123%, για το πετρέλαιο θέρμανσης 65% και τα καύσιμα και λιπαντικά 29%. Επιπλέον, τόσο στοφυσικό αέριο, όσο και στα πετρελαιοειδή παραμένουμε στις ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη όλη αυτή την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Στο φυσικό αέριο ήμασταν στην 2η θέση στην ακρίβεια με βάση την Eurostat το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Συγκεκριμένα, μεταξύ του δεύτερου εξαμήνου του 2020 και του 2021, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου για νοικοκυριά σημειώθηκαν σε Βουλγαρία (+103%) και σε Ελλάδα (+96%).

Επιπλέον, η Ελλάδα παραμένει στις ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη στη βενζίνη όλο αυτό το διάστημα, την ίδια στιγμή που στις σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες βρίσκονται και αυτές στις υψηλότερες θέσεις, τα εισοδήματα των καταναλωτών είναι πολύ υψηλότερα. Και είναι γνωστό πως συνολικά στην αλυσίδα πετρελαιοειδών η μείωση των παγκοσμίων τιμών πετρελαίου “δεν περνάει στις αντλίες” (ή περνάει πολύ αργά), ενώ οι αυξήσεις μετακυλίονται αμέσως. Ειδικά αύτη την περίοδο, οι τιμές των καυσίμων κινούνται σε ιστορικά υψηλά, με τη βενζίνη να έχει «σκαρφαλώσει» ακόμη και πάνω από τα 2,2 ευρώ το λίτρο σε πρατήρια της χώρας.

Είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες, που έχουν πληρώσει το βαρύ τίμημα της ακρίβειας, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να συμμετάσχουν όλοι οι συντελεστές της ενεργειακής αγοράς στην προσπάθεια αυτή, με το μερίδιο του κόστους που τους αναλογεί. «Εκπτώσεις» στην εθνική προσπάθεια άμβλυνσης των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης δεν επιτρέπονται, ειδικά για όσους υπερ-κερδοσκοπούν.

Δημοσίευση από “ieidiseis.gr”