Τα όρια της εξουσίας τον καιρό της πανδημίας. Της ΕΦΗΣ ΣΤΕΦΟΠΟΥΛΟΥ
Tαυτόχρονα με τα υγειονομικά μέτρα, δύο είναι τα βασικά προαπαιτούμενα που μια κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης:
1. Την απρόσκοπτη και ελεύθερη πρόσβαση στα δεδομένα της πανδημίας.
2. Την ενίσχυση της πολυφωνίας των ΜΜΕ και την ενθάρρυνση του «αντίλογου» στις κυβερνητικές επιλογές.
Τα ελεύθερα, έγκυρα, έγκαιρα και ανοιχτά δεδομένα για την πανδημία (αριθμός κρουσμάτων, νοσηλευομένων, γεωγραφική κατανομή τους κ.λπ) είναι εκ των ουκ άνευ σε ένα κράτος Δικαίου. Η έγκυρη ενημέρωση έχει ένα διττά θετικό αποτέλεσμα: Από τη μια ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτεία, γεγονός πολύ σημαντικό σε μια περίοδο που η καχυποψία οδηγεί κόσμο στην άρνηση τήρησης των μέτρων. Από την άλλη, τα ανοιχτά δεδομένα βοηθούν την επιστημονική κοινότητα να ερευνήσει κι αυτή, να δώσει λύσεις συνεργαζόμενη με την πολιτεία. Στη σημερινή εποχή της πληροφορίας, κάτι τέτοιο συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της δύσης. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ ή την Μ. Βρεττανία μπορεί κανείς ανά πάσα στιγμή να δει τα στοιχεία που απεικονίζουν τι συμβαίνει σε κάθε νοσοκομείο.
Ταυτόχρονα, την περίοδο της πανδημίας που έχουν εκχωρηθεί στην κυβέρνηση υπερεξουσίες, ο έλεγχός της από τα ΜΜΕ, την αντιπολίτευση και την κοινωνία πολιτών πρέπει να είναι ενδελεχής και συστηματικός. Η προσπάθεια χειραγώγησης των ειδήσεων, όχι μόνο αποτελεί πλήγμα στην πολυπόθητη εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο κράτος, αλλά είναι και ένα ηχηρό καμπανάκι για παρεκκλίσεις από τις βασικές δημοκρατικές αρχές και αξίες.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ απέτυχε να σταθεί στο ύψος των καθηκόντων της και στις δύο αυτές απαιτήσεις διαφάνειας που θέτει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το Κίνημα Αλλαγής, άλλωστε, τονίζει από την αρχή το πρόβλημα που έχουν οι «λίστες Πέτσα» που μοιράζουν χρήμα χωρίς κριτήρια και διαφάνεια στα ΜΜΕ.
Ενώ οι περισσότεροι πολίτες έχουμε θέσει όρια στον εαυτό μας και την κοινωνική μας συμπεριφορά για να διαφυλάξουμε την υγεία μας και την υγεία των συμπολιτών μας, η κυβέρνηση απέτυχε να θέσει όρια στον εαυτό της και την εξουσία της, για να διαφυλάξει το Κράτος Δικαίου.
Δημοσίευση από “political.gr”