Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία

Άρθρο του Τάσου Δαρσινού

 Η έξοδος από τα μνημόνια και οι εκλογές της 7ης Ιουλίου σηματοδότησαν το ξεκίνημα μιας νέας εποχής που φιλοδοξεί να φέρει μια Ευρωπαική κανονικότητα και να χαράξει τα καινούργια ζητούμενα για τη χώρα μας.

Οι πολίτες κουρασμένοι και απογοητευμένοι από τη περίοδο της κρίσης, κυρίως στο χώρο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, αναζητούν τα νέα πολιτικά υποκείμενα που θα δώσουν πειστικές απαντήσεις στα αιτήματα της εποχής και θα περιγράψουν τα οράματα για μια δίκαιη κοινωνία.

Στο παρελθόν η πολιτική δύναμη που αναγέννησε την Ευρώπη και δημιούργησε το Κοινωνικό Κράτος μαζί με μια Βιώσιμη Ανάπτυξη ήταν αναμφίβολα η Σοσιαλδημοκρατία. Σήμερα στην αυγή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και της αλλαγής των πολιτικών προταγμάτων είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση των διακηρύξεων της Ευρωπαικής Σοσιαλδημοκρατίας. Θα ήταν χρήσιμο μάλιστα ένα Πανευρωπαϊκό Συνέδριο των Σοσιαλιστικών κομμάτων για να χαράξει την πορεία και τις πολιτικές για την δεκαετία 2020-2030 ώστε η Σοσιαλδημοκρατία να γίνει πάλι η ηγεμονική πολιτική δύναμη  στην Ευρώπη.

Στη χώρα μας ο μόνος γνήσιος εκφραστής μιας τέτοιας πορείας ήταν αναμφίβολα ο χώρος της Κεντροαριστεράς με βασικό πυλώνα το ΠΑΣΟΚ. Όμως στη σημερινή εποχή δεν μπορούν παλιά σύμβολα και ιστορικές αναδρομές να εκφράσουν πειστικά τη νέα γενιά, που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν τέτοιες αναφορές, και να οραματιστούν μαζί της το μέλλον.

Από το 2015 στο χώρο της Κεντροαριστεράς ξεκίνησε η ώσμωση αρκετών πολιτικών δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Προοδευτικό Κέντρο) δημιουργώντας πρώτα τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ και στη συνέχεια 212000 πολίτες ίδρυσαν με την ψήφο τους το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ. Σε τρείς συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις τα ποσοστά του νέου φορέα δείχνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών για το εγχείρημα, χωρίς να σημαίνει ότι αυτά τα ποσοστά είναι αρκετά. Τώρα που όλοι αναζητούν το νέο, ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει άλλο όνομα, η συζήτηση για την επιστροφή στο όνομα του φορέα (ΠΑΣΟΚ) νομίζω ότι αδικεί και την ιστορία του, αλλά κυρίως δεν απευθύνεται στο μέλλον. Παράγει νέο κύμα εσωστρέφειας.

Η εμφατική προσήλωση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ στις αρχές και στις ιδέες μια Σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας είναι η μόνη λύση για να αποκτήσει ο χώρος τον γνήσιο εκφραστή του και για να αντιπαρατεθεί απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της Κυβέρνησης όπως και στο αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ανάγκη στο επόμενο διάστημα το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ να πρωτοστατήσει στη χάραξη και εκπόνηση του δεκαετούς προγράμματος εκσυγχρονισμού της χώρας μας και με οδηγό αυτό το σχέδιο να υπογράψει ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με τους πολίτες ώστε να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στην Προοδευτική Παράταξη.

Τάσος Δαρσινός

Μέλος της Κ.Ε του ΚΙΝΑΛ και της Σ.Ε της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ