Σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία και εκπαίδευση. Του ΓΑΒΡΙΛΗ ΛΑΜΠΑΤΟΥ

Το θέαμα ήταν θλιβερό. Ένας πρώην υπουργός παιδείας να θεωρεί έγκλημα την χρησιμοποίηση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μιας ιδιωτικής εταιρείας με πρόσχημα τα προσωπικά δεδομένα των εκπαιδευτικών και η νυν υπουργός να επαίρεται και να προβάλει αριθμούς που συσκοτίζουν την πραγματικότητα.

Τι βιώνει όμως η μέση Ελληνική οικογένεια που στέλνει τα παιδιά της στο Λύκειο; Το πρωϊνό να γίνεται μία ή δύο ώρες μάθημα, ενώ το απόγευμα παράλληλες δομές εκπαίδευσης αξιοποιώντας απλές τεχνολογικές εφαρμογές να παρέχουν πλήρες πρόγραμμα για το σύνολο των μαθητών τους. Είναι προφανές ότι το υφιστάμενο εκπαιδευτικό σύστημα δεν καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας. Παρά τις βαρύγδουπες προεκλογικές εξαγγελίες περί αριστείας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση διαχειρίζεται απλώς το υφιστάμενο εκπαιδευτικό οικοδόμημα χωρίς διάθεση για τομές. Εδώ αξίζει να κάνουμε μία σύγκριση με την τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της κρίσης και τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε με στόχο η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ας θυμηθούμε τον νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την τιτάνια προσπάθεια για την ορθή κατανομή του εκπαιδευτικού δυναμικού και τον εξορθολογισμό των δαπανών και πλήθος άλλων παρεμβάσεων. Όλη αυτή η προσπάθεια ανακόπηκε στα χρόνια της ανόδου του κύματος του λαϊκισμού που εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος υιοθέτησε κάθε είδους συντεχνιακό αίτημα προκειμένου να διευρύνει την απήχησή του. Είναι αναγκαίο να αξιολογήσουμε την εκπαιδευτική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε την τελευταία πενταετία και να προτείνουμε μέτρα που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην ενοποίηση ΑΕΙ και ΤΕΙ διαμορφώνοντας ένα νέο τοπίο. Σε κάθε περιφέρεια δημιουργήθηκε πλήθος νέων τμημάτων. Κρίνεται επιβεβλημένη η άμεση αξιολόγηση τους. Ακολούθως είναι αναγκαίο να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις με βασικό κριτήριο την αναβάθμιση της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ παρά τη δημόσια δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα προχωρήσει άμεσα στη κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου για τις προσλήψεις στη δημόσια εκπαίδευση προχωρεί στους διορισμούς εκπαιδευτικών με βάση το θεσμικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Μία από τις τομές των κυβερνήσεων Κ. Σημίτη ήταν η κατάργηση της επετηρίδας για το διορισμό εκπαιδευτικών και η διενέργεια γραπτού διαγωνισμού για την πρόσληψη τους. Το μέτρο καταπολεμήθηκε και από συνδικαλιστικές ηγεσίες και πολιτικές δυνάμεις (ΣΥΝ και ΚΚΕ) που προωθούσαν στην πράξη το σχολείο της ήσσονος προσπάθειας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στη κατάργηση του γραπτού διαγωνισμού και διαμόρφωσε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο. Πρόκειται για νόμο που με τον πιο κυνικό τρόπο διευρύνει τις ανισότητες μεταξύ των γενεών. Θα αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πτυχιούχος κλασικής φιλολογίας του ΑΠΘ (ένα από τα 50 κορυφαία τμήματα της ειδικότητας παγκοσμίως) έχει ολοκληρώσει τις σπουδές με βαθμό άριστα. Ακολούθως κατορθώνει με μεγάλες οικονομικές θυσίες να πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο ίδιο τμήμα. Παράλληλα γνωρίζει άριστα δύο ξένες γλώσσες. Με το υφιστάμενο σύστημα συγκεντρώνει 97 μόρια. Δεν έχει καμία πιθανότητα διορισμού. Ένας εκπαιδευτικός που στα χρόνια της κρίσης δούλεψε ως αναπληρωτής συγκεντρώνει γύρω στα 100 μόρια με βάση την προϋπηρεσία του. Το πτυχίο με βαθμό «Καλώς» και η μέτρια γνώση μιας ξένης γλώσσας αλλά 11 μόρια συνολικά 111 μόρια. Αλλά και οι αναπληρωτές έπεσαν θύματα μιας κοντόφθαλμής συνδικαλιστικής ηγεσίας. Όσοι από αυτούς θα κατορθώσουν να διοριστούν είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν τεράστια ποσά (κατά μέσο 7.000 ευρώ) για την απόκτηση μονοετούς μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (δίνει 20 μόρια) από παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που η νέα υπουργός Παιδείας διατήρησε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Φίλης και Κεραμέως συνειδητά εξαπατούν δεκάδες χιλιάδες πτυχιούχους όταν μιλούν για διαγωνισμό για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατο το ΑΣΕΠ (4 Μαρτίου 2020) αποτυπώνουν την έκταση του προβλήματος. Υπέβαλαν αιτήσεις (σημ. το σύστημα απαιτούσε αυτοπρόσωπη προσκόμιση δικαιολογητικών) 119.899 υποψήφιοι. Ενδεικτικά για τον κλάδο των Φιλολόγων 35.007 υποψήφιοι. Στοιχειώδης εντιμότητα θα απαιτούσε να δοθεί μία ευκαιρία σε όλους αυτούς τους ανθρώπους να υλοποιήσουν την επιθυμία τους.

 Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είναι αναγκαίο να υπερασπίσει σθεναρά την πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε ο νόμος που είχε ψηφιστεί το 2011 μοριοδοτούσε σοβαρά την προϋπηρεσία των αναπληρωτών. Η πρόσληψη των μόνιμων εκπαιδευτικών μέσω γραπτού διαγωνισμού αποτελεί μία πολύ σημαντική διαδικασία για την αξιολόγηση τους (στο Γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα η πρακτική αυτή ισχύει εδώ και πολλές δεκαετίες). Για να επανέλθει η στοιχειώδης κανονικότητα στις σχολικές δομές είναι αναγκαίο να καταργηθεί άμεσα η ρύθμιση με την οποία καθίσταται προαιρετική την παρουσία των εκπαιδευτικών τριάντα ώρες την εβδομάδα στο σχολείο. Η φυσική παρουσία των εκπαιδευτικών το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα συμβάλλει στην ουσιαστική επαφή εκπαιδευτικών και γονιών, αλλά και στην πρακτική επίλυση προβλημάτων της σχολικής ζωής. Ο θεσμός των Σχολικών συμβούλων που στην πράξη καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι επιβεβλημένο να ανασυσταθεί, ώστε να αποκτήσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο προκειμένου να συμβάλουν αποφασιστικά στην αναγκαία επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού. Παράλληλα είναι αναγκαίο σε όλη τη χώρα να δημιουργηθούν σχολεία που θα λειτουργούν παραδειγματικά για τα υπόλοιπα. Ο αριθμός των προτύπων και των πειραματικών πρέπει να πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια.

 Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου σε κάθε σχολική μονάδα είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε οι γονείς να αισθάνονται ότι παρέχεται στα παιδιά τους ποιοτική εκπαίδευση. Δεν είναι δυνατόν τα τελευταία 10 χρόνια που έχουμε μείωση των εισοδημάτων να έχουμε εντυπωσιακή αύξηση των μονάδων που παρέχουν φροντιστηριακή εκπαίδευση σε μαθητές δημοτικού (Κέντρα Μελέτης) τα οποία λειτουργούν χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλει και η τράπεζα θεμάτων με την προϋπόθεση ότι το διαθέσιμο υλικό για τους εκπαιδευτικούς θα είναι ποιοτικό και δεν θα επαναληφθούν τα σφάλματά του παρελθόντος. Το ΙΕΠ είναι αναγκαίο να έχει την εποπτεία του εγχειρήματος.

Το νέο εξεταστικό σύστημα

 Πρόθεση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι η καθιέρωση ενός ελάχιστου ορίου εισαγωγής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και η αλλαγή του εξεταστικού συστήματος με την καθιέρωση του Εθνικού απολυτηρίου. Το ελάχιστο όριο εισαγωγής είναι αναγκαίο να το διαμορφώσουν τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για παράδειγμα κάθε τμήμα θα μπορούσε να ορίσει ένα ή δύο μαθήματα που θεωρεί αναγκαίο οι υποψήφιοι να έχουν γράψει τουλάχιστον τη βάση του 10. Ήδη αυτό συμβαίνει για τις Σχολές που απαιτούν την εξέταση των υποψηφίων σε ειδικά μαθήματα (Αρχιτεκτονική, ΤΕΦΑΑ, Ξενόγλωσσες Φιλολογίες).

 Για το εθνικό απολυτήριο είναι αναγκαίο να ληφθεί υπόψη ότι οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους θα βασιστούν στα παράλληλα δίκτυα εκπαίδευσης. Δεν πρέπει οι μαθητές να εμπλακούν σε ένα κυκεώνα εξετάσεων από την πρώτη Λυκείου. Η λύση είναι αναγκαίο να είναι βιώσιμη τεχνικά και να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία είναι αναγκαίο να έχει ως άμεση προτεραιότητα τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Είναι αναγκαίο να αφουγκραστεί την αγωνία των γονιών για τα παιδιά τους. Στην κατεύθυνση αυτή είναι πρόθυμη να συνδράμει η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που θα λειτουργήσουν πολύ πιο αποδοτικά εάν υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και το πολιτικό σύστημα να διαμορφώσει ευρύτατες συναινέσεις. Οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση για να αποδώσουν απαιτούν μακροχρόνιες προσπάθειες που δεν ταυτίζονται με ένα εκλογικό κύκλο ή τη θητεία ενός Υπουργού Παιδείας.

Δημοσίευση από “thecaller.gr”