Σχεδιάζοντας το ΕΣΥ του μέλλοντος. Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΛΜΠΑΣΑΚΟΥ

Η διαχείριση της πανδημίας παγκοσμίως αλλά και στην χώρα μας,ανέδειξε την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων υγείας. Ιδιαίτερα η χώρα μας έχει αυτή την ανάγκη για έναν επισπρόθετο λόγο.

Η οικονομική κρίση που ταλάνισε την χώρα για μία δεκαετία είχε σοβαρές επιπτώσεις στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Οι μειωμένες δημόσιες δαπάνες για την υγεία που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα οδήγησαν το ΕΣΥ σε οριακό σημείο. Το ΕΣΥ παρόλα αυτά, κατόρθωσε μέσα στην πανδημία να ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις της κρίσης, χάρις στην αυτοθυσία του προσωπικού του και στην ανθεκτικότητα των δομών του. Συνχρόνως όμως αναδείχθηκαν οι παθογένειες και οι ελλείψεις του.

Γι αυτό τολμάμε σε αυτή την συγκυρία και παρόλο που δεν έχουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης,να προτείνουμε στην ελληνική κοινωνία τις αναγκαίες παρεμβάσεις για ένα σύστημα υγείας που να σέβεται τις ανάγκες των πολιτών.

Η έλλειψη ενιαίου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία ήταν εμφανής και δυστυχώς είναι ένας από τους λόγους που είχαμε μεγάλες απώλειες ανθρώπινων ζωών. Τα τοπικά δίκτυα ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη την χώρα με αναβαθμισμένο το ρόλο της Αυτοδιοίκησης είναι ένα μεγάλο ζητούμενο.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στις προληπτικές δράσεις για την προαγωγή υγείας που επιδρούν καταλυτικά στην υγεία των ανθρώπων. Εμβολιασμοί, σωστή διατροφή,ενίσχυση της ψυχικής υγείας,κάπνισμα,γονιδιακοί έλεγχοι για κακοήθειες και άλλες δράσεις είναι στό επίκεντρο αυτής της παρέμβασης.

Χρειαζόμαστε αυτόνομη ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας με ισχυρές δομές σε όλη την χώρα ώστε να σχεδιάζει και να αξιολογεί πολιτικές.Δυστυχώς δεν υπήρξε σχέδιο από την κυβέρνηση και αυτό το πληρώσαμε.

Τα νέα οδικά δίκτυα και οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας μας οδηγούν στην αναγκαιότητα δημιουργίας σύγχρονων και λειτουργικών νοσοκομείων και αλλαγή του χάρτη υγείας που να ανταποκρίνεται στις πληθυσμιακές αλλαγές που έχουν προκύψει.

Είναι σαφές ότι δεν χρειαζόμαστε επιπλέον απλές νοσηλευτικές κλίνες ,αλλά καλύτερη διαχείριση των υπαρχόντων. Έχουμε ανάγκη κλινών ΜΕΘ και Αυξημένης Φροντίδας, και ανάπτυξης σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.Κέντρα χρόνιων παθήσεων,μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και ίδρυση δημόσιων κέντρων αποκατάστασης.

Φυσικά όλα αυτά προυποθέτουν την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σύγχρονα οργανογράμματα και αξιοπρεπείς μισθούς. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επαναπατρίσουμε έναν μεγάλο αριθμό άξιου επιστημονικού δυναμικού που αναγκάσθηκε να αναζητήσει την επαγγελματική του αποκατάσταση σε άλλες χώρες.

Πρέπει να μειώσουμε δραστικά επίσης τις ανισότητες στην πρόσβαση υπηρεσιών υγείας που έχει η νησιωτική Ελλάδα και η περιφέρεια.Η παροχή οικονομικών και άλλων κινήτρων για προσλήψεις και η χρήση των ψηφιακών δυνατοτήτων και των καινοτόμων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσουν να κλείσουμε αυτά τα χάσματα.

Τέλος η αξιολόγηση περιοδικά ,του ανθρώπινου δυναμικού και ο έλεγχος των υπηρεσιών υγείας από ανεξάρτητο μηχανισμό θα αναβαθμίσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Ολα αυτά τα παραπάνω, προυποθέτουν ότι η ετυμηγορία των πολιτων στις επερχόμενες εκλογές δεν θα δώσει την δυνατότητα σε πολιτικές σαν αυτές που ασκούνται από την σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ να εφαρμόσουν το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας .Αυτό το νομοσχέδιο ακρωτηριάζει τον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας ,διευρύνει τις ανισότητες και ενισχύει τους λίγους και ισχυρούς στο χώρο της υγείας.

Μόνο ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής θα σταθεί ανάχωμα σε πολιτικές που βλάπτουν τους αδύναμους και την πλειοψηφία των πολιτών.

Αναδημοσίευση από ” thesocialist.gr”