Σχέδιο 20-30 (έως το 2030). Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Εδώ και 13 χρόνια προσπαθούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Την (τυπική) οικονομική χρεοκοπία, μετά την υγειονομική, την παραγωγική και την κοινωνική.

Δεν λέμε όμως πού θέλουμε να φτάσουμε; Πώς φανταζόμαστε την πατρίδα και τα παιδιά μας, ας πούμε, μετά από 8-10 χρόνια;

Λογικό σ’ ένα βαθμό γιατί ακόμη δεν έχουμε διαμορφώσει τους όρους επιβίωσης μας.

-Την στιγμή που η οικονομία και η κοινωνία χρειάζεται ενισχύσεις για σταθερότητα, την ώρα που είναι αναγκαία η δημοσιονομική επέκταση, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πλεόνασμα και μάλιστα από άδικους έμμεσους φόρους.

-Όταν άλλες χώρες δανείζονται για να στηρίξουν επιχειρήσεις και οικογένειες μέχρι το 2024 (200 δις. ο Σόλτς στη Γερμανία, 150 ο Μακρόν στη Γαλλία, 247 η νεόκοπη Τράας στην Βρετανία), στην Ελλάδα είμαστε εκτός αγορών…

Ωστόσο, εάν δεν βάλλουμε κάπως πιο μακρινούς-μακροπρόθεσμους και φαινομενικά… άπιαστους στόχους, δεν μπορούμε να  διεκδικήσουμε ούτε το σήμερα.

Σε αυτή την αδίκως παρατεταμένη κρίση τα μεγαλύτερα θύματα είναι η γενιά των 30άρηδων, όταν έφηβοι διαπίστωσαν ότι για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και η γενιά των σημερινών φοιτητών, οι 20άρηδες, οι οποίοι επλήγησαν (και) από την πανδημία.

Για να συμπεριλάβουμε τις δύο πληγείσες, πλην ελπιδοφόρες, γενιές χρειάζεται να μιλήσουμε για το «Σχέδιο 20-30». Και χρονιά ορόσημα το 2030, όταν αυτοί θα έχουν αναλάβει τα ηνία της χώρας. Θα αποτελούν την ηγέτιδα τάξη.

Εμείς το ΠΑΣΟΚ προσφέρουμε αυτή την ευκαιρία ως Όραμα και το συνδυάζουμε με ένα Κοστολογημένο Πρόγραμμα.

Α/ Για το πώς βλέπουμε ως σοσιαλδημοκράτες την πατρίδα μας και πού θέλουμε να φτάσει σε δύο κοινοβουλευτικές θητείες (2030).

Β/ Μια δεσμευτική πρόταση για κάθε ομάδα:

1/Τους Νέους και τις προοπτικές στα ΑΕΙ και την πανεπιστημιακή-τεχνική εκπαίδευση.

2/ Τους ανέργους και τις ευκαιρίες απασχόλησης και εξέλιξης με κίνητρα πρόσληψης και 4ετή επιδότηση εισφορών.

3/ Μισθωτούς με Συλλογικές Συμβάσεις, 3ετίες και Στέγη.

4/ Μικρομεσαίους με δυνατότητα χρηματοδότησης (πέραν των τραπεζικών φραγμών).

5/ Συνταξιούχους με αξιοπρέπεια, ΕΚΑΣ και στήριξη του εισοδήματος όλων.

6/ Τους Αγρότες με ειδική μέριμνα για τους Κτηνοτρόφους.

7/ Την προστασία του Περιβάλλοντος, του μεγαλύτερου θύματος, μετά τα κοινωνικά δικαιώματα, τόσο της οικονομικής και υγειονομικής, όσο και της ενεργειακής κρίσης.

8/ Την επαναφορά της Υγείας στο ΕΣΥ με πόρους και πρόληψη.

9/ Τα Εθνικά θέματα και την πατριωτική στάση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κάτι που με εμβληματικό τρόπο τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ένα κυβερνητικό πρόγραμμα δεν θέλει πολλά. Χρειάζεται όραμα και πειθώ ότι εννοούμε αυτά που λέμε. Είναι μετρημένα και μπορούμε να τα κάνουμε.

Αναδημοσίευση από “ΤΑ ΝΕΑ’