Σχέδιο “ΟΥΡΣΟΥΛΑ”. Του ΤΑΣΟΥ ΔΑΡΣΙΝΟΥ

Την περίοδο της πανδημίας από πολλούς αναλυτές τονίσθηκε η ανάγκη η Ευρώπη να απαντήσει με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αλληλεγγύης τύπου σχεδίου Μάρσαλ. Η κρίση που ξεκίνησε με την πανδημία στις περισσότερες οικονομίες ήταν αρκετή να διαλύσει όλες τις χώρες και συνάμα να βάλει βόμβα στα θεμέλια της Ε.Ε. Χρειαζόταν μια γενναία πρωτοβουλία που θα αναπτέρωνε το ηθικό των Ευρωπαίων πολιτών και θα τους συσπείρωνε ξανά στο όραμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.
Η χθεσινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται να απαντήσει θετικά στο όραμα αυτό. Με ένα ποσό 750 δις και κυρίως με κάποιο είδος αμοιβαιοποίησης από την Ε.Ε το σχέδιο “ΟΥΡΣΟΥΛΑ” βάζει τις βάσεις για να σταθεί πάλι η Ευρώπη στα πόδια της και να αποτελέσει την ατμομηχανή για μια νέα πορεία μετά τον κορωνοιό.
Η Ευρώπη για να γίνει η πρώτη οικονομική δύναμη πρέπει να χαράξει κοινές πολιτικές σε επίπεδο τεχνολογίας, κοινωνικών πολιτικών και βιώσιμης ανάπτυξης. Χρειάζεται προς τούτο νέα οικονομικά εργαλεία και νέους θεσμούς που θα στηρίξουν αυτές τις δράσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια αρχή.
Όσοι χρόνια τώρα αγωνιζόμασταν για μια ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ νοιώθουμε σήμερα μια ικανοποίηση ότι τα όνειρά μας δεν τελείωσαν.
Συνεχίζουμε , αγωνιζόμαστε, στηρίζουμε το Φιλοευρωπαικό όραμα.