Συνέδριο Πασοκ και Κίνημα Αλλαγής

Άρθρο του Δημήτρη Στάμου

Σε νέα φάση περιδίνησης έθεσαν το Κίνημα Αλλαγής, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αναπολούν το παρελθόν, αναδεικνύοντας οδυνηρές παθογένειες και πυροδοτώντας επικίνδυνη εσωστρέφεια.

Ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα κρίθηκε τουλάχιστον ικανοποιητικό ώστε να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης της νέας Κεντροαριστεράς και να σφυρηλατήσει την ενότητα, ήρθε και πάλι στην επιφάνεια η συζήτηση «επικυριαρχίας» του ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝΑΛ, ένα ζήτημα πολιτικά αποφασισμένο, καταστατικά θεσμοθετημένο και λελυμένο στα δύο τελευταία Συνέδρια του Κινήματος Αλλαγής. Η επαναφορά σε σύμβολα, ιστορικούς τίτλους και συνθήματα, τα οποία συνολικά ουδόλως αμφισβητούνται και τιμώνται, κάποιοι δεν κατανοούν ότι τώρα πια δεν έχει απήχηση. Αποδείχτηκε, άλλωστε, και στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, όταν προβλήθηκαν από υποψηφίους ως αφήγημα στο γερασμένο κοινό, που ικανοποιείται με τις δόξες του παρελθόντος, αλλά απέτρεψαν την προσέλκυση ψηφοφόρων της νέας γενιάς.

Οι διεργασίες του Κινήματος Αλλαγής ανεστάλησαν σε μια κρίσιμη μετεκλογική φάση, καθώς φούντωναν συζητήσεις, διαρροές με έωλα επιχειρήματα και ανήκουστες παραδοξολογίες και προσωπικοί αριβισμοί με επανεμφάνιση στελεχών που επιδίδονται σε μάχη χαρακωμάτων ή επιθέσεις με στόχο την ηγεσία διά της πλαγίας οδού. Με σθένος, ακόμη μια φορά, ως όφειλε, η πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά, σήκωσε το γάντι, δεχόμενη τις προκλήσεις και προσδιόρισε σύντομα εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ, αναβάλλοντας τη Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν σαν να έβαζε «το κάρο μπροστά από το άλογο» και να διαιώνιζε τη σοβούσα αμφισβήτησή της.

Ωστόσο, ο κίνδυνος παραμονεύει. Εάν το ΠΑΣΟΚ, ως κύρια δύναμη του ΚΙΝΑΛ, προχωρήσει σε ορισμό καθοδηγητικών οργάνων, θα καταστρατηγήσει τις δεσμευτικές αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου «τα κόμματα να κάνουν ένα βήμα πίσω για να κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά το Κίνημα Αλλαγής» και θα συμπαρασύρει τα υπόλοιπα κόμματα και κινήσεις (ΚΙΔΗΣΟ, Ανανεωτική Αριστερά, ΕΔΕΜ) να λειτουργήσουν παρομοίως. Επομένως, θα επιστρέψουμε στην προ του πρόσφατου Συνεδρίου ομοσπονδιακή οργανωτική δομή, τιτρώσκοντας το όραμα ομογενοποίησης. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, που καταργεί συμφωνίες και δημοκρατικές διαδικασίες, επιπλέον προσβάλλει τους ψηφοφόρους, θίγει τους 212.000 συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής (2017) και τους 65.000 εκλέκτορες των συνέδρων (2019), τορπιλίζει την ενότητα των συνεργαζόμενων δυνάμεων και προσωπικοτήτων.

Οι καιροί ου μενετοί για τη γνήσια Κεντροαριστερά και ουδείς δικαιούται να την κατακερματίσει προς τέρψιν των εποφθαλμιούντων λαϊκιστών. Το Κίνημα Αλλαγής, ως συνεχιστής της προοδευτικής παράταξης, καλείται να διαδραματίσει ιστορικό ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι, ενστερνιζόμενο τις απαιτήσεις της κοινωνίας, με προγραμματική ανανέωση και νέες προτάσεις σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας και να μην αφήνει απογοητεύσεις ότι κάνει ένα βήμα μπροστά και στη συνέχεια δύο βήματα πίσω…

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 127 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφορεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019.