ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΜΠΟΥΛΜΠΑΣΑΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς για τον νέο κοροναϊό SARS – COV 2 ο «Ευαγγελισμός» της Αθήνας και το ίδρυμα νοσηλεύει ήδη, τουλάχιστον έως τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης, είκοσι (20) ασθενείς με νόσο COVID – 19. Το ευτύχημα είναι, βεβαίως, ότι ουδείς από τους είκοσι νοσηλευόμενους ασθενείς είναι διασωληνωμένος.

Έξι (6) από τους ασθενείς με νόσο COVID – 19 νοσηλεύονται στην πνευμονολογική κλινική του «Ευαγγελισμού», ο διευθυντής της οποίας, Γιώργος Μπουλμπασάκος, σημειώνει σήμερα στα «Π» ότι «οι νοσηλευόμενοι προέρχονται όλοι από νεότερες ηλικίες, σε σχέση με εκείνους του πρώτου κύματος του SARS – COV 2 στη χώρα μας, γεγονός το οποίο φαίνεται ότι βοηθά στην ταχύτερη έξοδο των ασθενών από το νοσοκομείο, με εξιτήριο».

Ο Γιώργος Μπουλμπασάκος μας εξηγεί ακόμη ότι «οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID – 19 αποτελούν επίσης εμφανώς πιο ήπια κρούσματα και αυτό φαίνεται ότι οφείλεται σε έναν από τους εξής δύο λόγους ή ακόμη και στους δύο λόγους: Το γεγονός ότι αυτοί οι ασθενείς είναι νεότερης ηλικίας βοηθά προκειμένου ο οργανισμός τους να αντιδρά πιο αποτελεσματικά στον ιό. Ο δεύτερος λόγος είναι μία ενδεχόμενη αποδυνάμωση της ίδιας της φυσιολογίας του ιού, ενδεχόμενο το οποίο, όμως, θα μπορέσουμε πολύ αργότερα να μελετήσουμε και στη χώρα μας και διεθνώς. Υπάρχει, πάντως, σε ορισμένους κύκλους συναδέλφων μας η άποψη ότι ο SARS – COV 2 ήρθε αποδυναμωμένος στο δεύτερο κύμα».

Επίσης, ο Γιώργος Μπουλμπασάκος επισημαίνει ότι «παρά τα αρνητικά συμπεράσματα σειράς διεθνών μελετών για τη χρήση της χλωροκίνης στους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID – 19, εμείς συνεχίζουμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα από την εν λόγω δραστική ουσία σε αυτούς τους ασθενείς, ίσως επειδή εμείς τη χορηγούμε σε πολύ μικρότερες δόσεις, σε σχέση με τις δόσεις οι οποίες ‘μετρήθηκαν’ και μελετήθηκαν σε όλες τις σχετικές διεθνείς μελέτες. Χορηγούμε αμέσως τη χλωροκίνη, μόλις ξεκινήσει η νοσηλεία του ασθενούς, μαζί με το απαραίτητο αντιβιωτικό, την αζυθρομυκίνη, και τα αποτελέσματα που έχουμε είναι περίφημα». 

Παρά το γεγονός ότι οι είκοσι ασθενείς με νόσο COVID – 19, τους οποίους νοσηλεύει ο «Ευαγγελισμός», μας εξηγεί ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, αποτελούν ένα απολύτως διαχειρίσιμο μέγεθος για το ίδρυμα και τοπροσωπικό του, τίποτε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σημειωθεί αιφνιδίως κάποια «έκρηξη» στις εισαγωγές νέων ασθενών με COVID – 19 στον «Ευαγγελισμό» και τα άλλα νοσοκομεία και, τότε, τα μεγέθη να αποδειχθεί ότι είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμα. Την περασμένη Τετάρτη, λοιπόν, ο ίδιος κατέθεσε εγγράφως τις σχετικές προτάσεις του προς το διοικητή του «Ευαγγελισμού», Α. Γρηγορόπουλου, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα και κατεπειγόντως η αναδιάρθρωση κλινικών και προσωπικού, με ορίζοντα αυτές ακριβώς τις μεγαλύτερες ανάγκες για νοσηλεία ασθενών με νόσο COVID – 19 στο ίδρυμα.

Άλλωστε, ακόμη και σήμερα, οι νέες εισαγωγές ασθενών με COVID – 19 είναι συνεχείς στο ίδρυμα, καταλήγει ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του «Ευαγγελισμού».

Δημοσίευση από εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”