Σε ποιον ανήκει η Ελλάδα. Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗ
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για τις εξελίξεις στην Ουκρανία χρησιμοποίησε το σύνθημα «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Πρώτα σήκωσε το γάντι ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «μιμείται» τον Ανδρέα Παπανδρέου και ότι του κλέβει τα συνθήματα. Την ίδια κατηγορία είχε πρώτα απευθύνει το ΚΚΕ στον Ανδρέα Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ. Ο κλέψας του κλέψαντος; Στη διαμάχη παρενέβη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Αυτός υποστήριξε πως «η Ελλάδα όχι μόνο ανήκει στους Έλληνες, όπως ανέφερε πρώτος με αυθεντικό τρόπο ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά επίσης η Ελλάδα και οι Έλληνες ήταν πάντα στην πλευρά της υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και απέναντι σε όσους το παραβιάζουν εις βάρος των λαών». Πάντως η άποψη πως κάποια, οποιαδήποτε, χώρα στέκεται α-ιστορικά στο πλευρό του διεθνούς δικαίου δεν ανήκει στο ρεπερτόριο της σοσιαλδημοκρατικής οικογένειας. Μετά απ’ όλα αυτά στη διαμάχη επενέβη και ο κ. Κοτζιάς (τον αναπαρήγαγε η «Αυγή») που τους ζήτησε να μάθουν γράμματα, αφού το σύνθημα αυτό το χρησιμοποίησε το 1932 το ΚΚΕ. «Εβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε» (Κώστας Τριπολίτης – Θάνος Μικρούτσικος).
Παραλλαγή αυτού του συνθήματος χρησιμοποίησε στη Μεγάλη Πορεία του προς τη Ρώμη και ο Μουσολίνι, ο οποίος απευθυνόμενος στους Ιταλούς τούς είπε «η Ιταλία σάς ανήκει». Και αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως το σύνθημα είναι φασιστικό. Είναι λάθος να παίρνουμε συνθήματα από το ιστορικό τους πλαίσιο για να δικαιολογήσουμε και να ερμηνεύσουμε διαφορετικά σημαινόμενα. Αυτό όμως έκαναν, πέρα από τον πολιτικαντισμό τους, όσοι ενεπλάκησαν σε αυτή τη συζήτηση. Βεβαίως το λάθος τους δεν είναι μόνο «μεθοδολογικό». Είναι και πολιτικό. Ο κ. Τσίπρας το επανέφερε γιατί νομίζει πως χρησιμοποιώντας συνθήματα του Ανδρέα Παπανδρέου θα συγκινήσει τους σημερινούς του ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ για τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα απειλούν να γυρίσουν στο ΚΙΝΑΛ. Μόνο που οι περισσότεροι εξ αυτών δεν πηγαινοέρχονται γιατί τα δύο κόμματα ήταν το «σπίτι τους» ή γιατί ενστερνίζονται τα συνθήματά τους. Πηγαίνουν όταν αυτό το «σπίτι» τούς εγγυάται τη νομή του κράτους λάφυρου και τίποτα άλλο. Πήγαν όχι μόνο γιατί ήταν κόμματα εξουσίας αλλά γιατί ήταν κόμματα προ των πυλών της εξουσίας, κόμματα που φαινόταν πως στις επόμενες εκλογές θα είναι στην εξουσία. Ο κ. Τσίπρας όμως ξεχνά ή κάνει πως ξεχνά και κάτι ακόμη. Τέτοια συνθήματα είναι ξένα προς την κουλτούρα και ιδεολογία του χώρου καταγωγής του. Οι Ηλίας Ηλιού, Δημήτρης Παρτσαλίδης, Λεωνίδας Κύρκος, Μπάμπης Δρακόπουλος, Γιάννης Μπανιάς, Μιχάλης Παπαγιαννάκης και Γρηγόρης Γιάνναρος μπόλιασαν το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, πλην ΚΚΕ, με τις ιδέες της Ενωμένης Ευρώπης, της προτεραιότητας της Δημοκρατίας και των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλων και όχι μόνο των Ελλήνων. Αυτά που στο ΚΚΕ εσωτερικού συμπυκνώθηκαν στην έννοια του «προοδευτικού εκσυγχρονισμού», πριν ακόμη ο εκσυγχρονισμός γίνει κεντρικό σύνθημα του Κώστα Σημίτη.
Στο Κίνημα Αλλαγής πάλι δεν τους αφήνει να ησυχάσουν το «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ». Αντί να εστιάσουν στην ευρωπαϊκή θέση της χώρας, μάχονται να οικειοποιηθούν συνθήματα μιας περιόδου της ελληνικής ιστορίας όπου η χώρα είχε ημιτελή εθνική αυτοπεποίθηση και ανασφαλές δημοκρατικό μέλλον. Σε μια χώρα που βρίσκεται πλέον στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με ανθεκτικούς δημοκρατικούς θεσμούς, το σοσιαλδημοκρατικό της κόμμα έπρεπε να υποστηρίζει πως η Ελλάδα ανήκει στον λαό της και στη λαϊκή του κυριαρχία. Η Ελλάδα ανήκει στους ανθρώπους που ζουν και δημιουργούν στην επικράτειά της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να κάτι πραγματικά νέο.
Δημοσίευση από “ΤΑ ΝΕΑ”