Πόλωση και διχασμός – Δεν θα πάρουμε. Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Στην διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης του στην Θεσσαλονίκη, o Πρωθυπουργος χρησιμοποίησε έντονους χαρακτηρισμούς, που οδηγούν σε κλίμα πολιτικής πόλωσης εν όψει των εκλογών που έρχονται.

Στρεφόμενος κατά κύριο λόγο κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη.

Είναι απόλυτα κατανοητοί -αλλά όχι αποδεκτοί- οι λόγοι αυτής της επιλογής.

Μετά τον ρόλο του, τόσο στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, όσο και στην επιβολή μιας απροσχημάτιστης επιχείρησης συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών του, ο κ Μητσοτάκης οδηγείται στην λογική του «αυτοδυναμία η τίποτε».

Με αποκλειστικό στόχο όχι βέβαια το συμφέρον της χώρας, της κοινωνίας και την πολιτική σταθερότητα, αλλά την πάση θυσία παραμονή του στην εξουσία.

Βασικός στόχος του κ Μητσοτάκη είναι η προσέλκυση κεντρώων ψηφοφόρων που σήμερα δηλώνουν ή προβληματίζονται να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ. Όχι όμως με πολιτικούς όρους, αλλά με ψεύτικα, με πλαστά διλήμματα, με προσωπικές επιθέσεις, με κινήσεις που οδηγούν σε μια έντονα διχαστική πολιτική αναμέτρηση.

Το ΠΑΣΟΚ είναι και πάλι ο κύριος στόχος και επομένως ο κύριος αντίπαλος της συντηρητικής παράταξης.

Προφανώς, την ίδια επιλογή της πολιτικής πόλωσης θα ακολουθήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια του να συσπειρώσει τον πολιτικό του χώρο και να συντηρήσει τον αδιέξοδο και επιζήμιο για την χώρα, δικομματισμό με την ΝΔ.

Αυτές οι λογικές είναι επικίνδυνες, όχι μόνο για το πολιτικό μας σύστημα, αλλά και επιζήμιες για την μελλοντική δυνατότητα της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές, να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Γιατί η πραγματική κατάσταση στην χώρα και τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας, δεν έχουν καμία σχέση με την δήθεν ειδυλλιακή εικόνα που παρουσίασε στην ΔΕΘ ο κ Μητσοτάκης.

Το ενεργειακό εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση του, το χρέος διογκώνεται σε ονομαστικές τιμές, τα ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο αυξάνουν, η ακρίβεια πλήττει όλο και περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους, οι εργαζόμενοι βιώνουν την ανασφάλεια για το αύριο και τα δικαιώματα τους.

Τα ίδια τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το 28% των πολιτών στην χώρα μας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Ότι το 32% των νοικοκυριών με ανήλικα παιδιά, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, δεν τα βγάζουν πέρα.

Έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε στην δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρώπη σε αυτό το πρόβλημα.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι πλούσιοι αυξάνουν την ισχύ τους, ότι οι ανισότητες κάθε χρόνο στην χώρα μας μεγαλώνουν, ότι η κοινωνική αδικία είναι από τα κυρία ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση.

Δεν είναι βέβαια καθόλου τυχαίο ότι για πρώτη φορά από τα Πρωθυπουργικά χείλη στην ΔΕΘ δεν ακούστηκε τίποτε για τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τουλάχιστον για τους νέους ανθρώπους που επιχειρούν σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Η πόλωση και ο διχασμός, ως κυρία επιλογή της ΝΔ, αυτά ακριβώς τα θέματα επιχειρούν να συσκοτίσουν και όχι να αντιμετωπίσουν.

Δεν θέλουν να επικεντρωθεί ο πολιτικός διάλογος στις θέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και φυσικά να ξεπεραστεί τεχνητά το μείζον θέμα του καθεστωτικού και αυταρχικού μοντέλου διακυβέρνησης του κ Μητσοτάκη, που ενίσχυσε το πελατειακό κράτος και επέφερε σοβαρά πλήγματα στην ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Θέλουν αντίθετα, με τα ψευτοδιλήμματα, να υποκλέψουν την ψήφο των πολιτών, για να παραμείνουν στις καρέκλες τους με την βοήθεια των τεχνητών πλειοψηφιών του εκλογικού νόμου.

Ομως δεν ψηφίζουμε για κυβερνήτη όπως ζητά ο κ Μητσοτάκης, ψηφίζουμε για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Κάτι που προϋποθέτει ριζικές αλλαγές στην οικονομία, στο κράτος, στο κοινωνικό κράτος, στο μοντέλο διακυβέρνησης, σε ότι κρατά την χώρα καθηλωμένη στο χθες.

Αυτά που δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν τα κόμματα του παλαιού δικομματισμού.

Που προϋποθέτει νέους πολιτικούς συσχετισμούς, πολιτικές και πρόσωπα που έχουν την δύναμη και την θέληση, να οδηγήσουν την χώρα και την κοινωνία σε ένα καλύτερο αύριο.

Για τους λόγους αυτούς πιστεύω ότι δεν πρέπει να κυριαρχήσει η επιλογή της συντηρητικής παράταξης, για ένα ακραίο κλίμα πόλωσής και διχασμού στην πορεία προς τις επόμενες εκλογές.

Να μη τους ακολουθήσουμε.

Απαντήσεις βέβαια για τα σκιάχτρα των δήθεν διλημμάτων, θα δοθούν. Όπως έγινε ήδη από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην Θεσσαλονίκη, σε σχέση με το ποιοι δημιούργησαν τερατογενέσεις στο πολιτικό σύστημα.

Όπως και δεν θα υποσταλεί η απαίτηση για την αποκάλυψη της αλήθειας στο μείζον θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών. Γιατί είναι θέμα δημοκρατίας.

Αλλά στην πορεία προς τις εκλογές πιστεύω ότι πρέπει από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να κυριαρχήσει ο προγραμματικός λόγος, η στρατηγική και το όραμα για την χώρα και την κοινωνία, με ένα ανοιχτό, τολμηρό, ελεύθερο διάλογο με όλους τους πολίτες, τους φορείς, τα κινήματα,-έξω και πέρα από στενά κομματικές λογικές- σε κάθε γωνία της χώρας.

Ας αφήσουμε τους συντηρητικούς να παίζουν παιχνίδια του χθες, να αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά το πόσο βλάπτουν την ελληνική κοινωνία.

Το πόσο θέτουν τα δικά τους συμφέροντα και των λίγων μεγάλων που τους στηρίζουν, απέναντι στα συμφέροντα των πολλών, του λαού μας.

Έτσι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών θα γίνει το:

Δημοκρατική ανατροπή ή ανοχή στον καθεστωτισμό και την αδικία.

Όπως το έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Θεσσαλονίκη

Αναδημοσίευση από “ieidiseis.gr”