Πως η πτώση τζίρου, επηρεάζει το οικογενειακό εισόδημα. Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΝΤΑΣΗ

Στο προηγούμενο άρθρο είχαμε περιγράψει το νεκρό σημείο της επιχείρησης, σε σχέση με το μειωμένο τζίρο που αντιμετωπίζει την εποχή της υγεινομικής/ οικονομικής κρίσης του κορωνοϊού. Σήμερα θα επισημάνουμε για ποιον λόγο, η μείωση του τζίρου, μπορεί να έχει επίπτωση και στην γενικότερη οικονομία, αναλύοντας (όσο χωράει η έκταση του μικρού αυτού σημειώματος) την έννοια του οικονομικού κυκλώματος ή αλλιώς το διάγραμμα κυκλικής ροής.

Το παρόν σημείωμα έχει λάβει πληροφορίες από βιβλία μικροοικονομίας και μακροοικονομίας και ιδίως από το βιβλίο «Αρχές οικονομικής θεωρίας με αναφορα στις ευρωπαϊκές οικονομίες» του Gregory NMankiw και Mark PTaylor (εκδόσεις Gutenberg). (βλ. σελ.73-75)

«…Η οικονομία μας είναι μια σύνθεση δραστηριοτήτων (αγορά, πώληση, εργασία, μίσθωση, μεταποίηση κλπ), οι οποίες είναι αλληλένδετες και επιδρούν μεταξύ τους. Σε απλοϊκό (βασικό) της υπόδειγμα η οικονομία έχει δυο τύπους οικονομικών μονάδων που αλληλεπιδρούν και αποφασίζουν, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις παράγουν αγαθά και υπηρεσίες χρησιμοποιώντας διάφορες εισροές (όπως εργασία, το κεφάλαιο, το έδαφος κλπ). Οι εισροές αυτές ονομάζονται συντελεστές της παραγωγής. Τα νοικοκυριά διαθέτουν τους συντελεστές της παραγωγής και καταναλώνουν όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες  που παράγουν οι υπηρεσίες.

Σας μεταφέρω ένα διάγραμμα (συγγνώμη για την προχειρότητα, αλλά είναι σχεδιασμένο στο word) όπου απεικονίζεται η οργάνωση της οικονομίας:

https://1.bp.blogspot.com/-Nsgf-N1KElc/XoHIYA6i7EI/AAAAAAAAFRA/GbG9_-iX520TNSxwMKxlsT06Xx8_UDNHwCLcBGAsYHQ/s640/diagramma%2Bkykl%2Brois.jpg

(Το διάγραμμα αντέγραψα από το βιβλίο «Αρχές οικονομικής θεωρίας με αναφορα στις ευρωπαϊκές οικονομίες»  του Gregory NMankiw και Mark PTaylor (εκδόσεις Gutenberg). (βλ. σελ.74)

Τα κόκκινα βέλη απεικονίζουν τις ροές του χρήματος μεταξύ νοικοκυριών και υπηρεσιών. Τα νοικοκυριά στις αγορές των συντελεστών παραγωγής πωλούν στις επιχειρήσεις τη χρήση της εργασίας , του εδάφους, του κεφαλαίου τους κλπ. Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν αυτούς τους συντελεστές για να παράγουν αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία πωλούν στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Επομένως οι συντελεστές της παραγωγής ρέουν από τα νοικοκυριά στις επιχειρήσεις, και τα αγαθά και οι υπηρεσίες ρέουν από τις επιχειρήσεις στα νοικοκυριά.

Τα μπλε βέλη απεικονίζουν τις αντίστοιχες ροές χρήματος . Τα νοικοκυριά δαπανούν χρήμα για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν μέρος των εισπράξεών τους από τις πωλήσεις αυτές για να πληρώσουν τις αμοιβές των συντελεστών της παραγωγής, όπως τα ημερομίσθια και τους μισθούς των εργατών. Ό,τι απομένει είναι το κέρδος των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων, που είναι και αυτοί μέλη των νοικοκυριών. Επομένως η δαπάνη για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών ρέει από τα νοικοκυριά προς τις επιχειρήσεις, και το εισόδημα, με τη μορφή μισθών, προσόδου και κερδών ρέει από τις επιχειρήσεις προς τα νοικοκυριά».

Το σύστημα αυτό της περιγραφής της οικονομίας, δεν είναι και το απόλυτο, αλλά περιγράφει σαφώς το οικονομικό κύκλωμα που περιγράφει την σύνδεση των μερών της οικονομίας. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι παράμετροι οι οποίοι στην παρούσα δεν συνυπολογίζονται, όπως π.χ. η κρατική παρέμβαση, η διεθνής οικονομική κατάσταση κλπ.

Εδώ θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό παράδειγμα που θα κάνει πιο κατανοητό το Διάγραμμα κυκλικής ροής ακολουθώντας την πορεία ενός νομίσματος  20 ευρώ, από άτομο σε άτομο δια μέσω της οικονομίας. Το χαρτονόμισμα αυτό βρίσκεται στο πορτοφόλι σας και με αυτό θέλετε να αγοράσετε το μπλουζάκι που είδατε σε μια βιτρίνα, που θα σας κάνει να αισθανθείτε όμορφα. Το εικοσάευρω λοιπόν όταν αγοράζετε το μπλουζάκι, φεύγει από το πορτοφόλι σας και μετατρέπεται σε έσοδο για τον έμπορο ρούχων, περνώντας στο ταμείο της επιχείρησης. Όμως αυτό το ποσό δεν θα μείνει για πολύ στα χέρια του εμπόρου, καθώς εκείνος το χρησιμοποιεί για να αγοράσει εισροές στις αγορές των συντελεστών παραγωγής, δηλαδή, να πληρώσει το ενοίκιό του, ή το μισθό του υπαλλήλου του. Έτσι το εικοσάευρω μπαίνει στο εισόδημα κάποιου νοικοκυριού και ξανά μπαίνει στην τσέπη κάποιου ατόμου, ξαναρχίζοντας την ιστορία της κυκλικής ροής της οικονομίας.

Την στιγμή, που ο τζίρος πέφτει για μια επιχείρηση, ως αποτέλεσμα της γενικότερης υγειονομικής – οικονομικής κρίσης, αυτό σημαίνει ότι η κυκλική ροή της οικονομίας σταματάει, με αποτελέσματα πολλαπλασιαστικά για την αγορά και την κοινωνία. Εν ολίγοις τα κλειστά καφέ, τα κομμωτήρια, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα Δικαστήρια, κ.ο.κ., έχουν ως αποτέλεσμα πέραν από το γεγονός ότι οι ίδιες επιχειρήσεις να πιέζονται και να υπόκεινται οικονομική εξάντληση, να έχει επίδραση στους λοιπούς συντελεστές παραγωγής που σχετίζονται με αυτές, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν τις εισροές τους και κατ’επέκταση το παραγώμενο εισόδημα.

Εν ολίγοις η έλλειψη εσόδων για τις επιχειρήσεις, αποτελούν έλλειψη εισοδήματος για τα νοικοκυριά.

Το είπαμε σε προηγούμενο άρθρο μας, ότι η σημερινή κρίση, αποτελεί για τους οικονομολόγους καθώς για πρώτη φορά αντιμετωπίζει μείωση και η προσφορά και η ζήτηση στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο επιδρά αυτό στο εισόδημα των νοικοκυριών, με την ουσιαστική απαξίωση των συντελεστών παραγωγής τους (εργασία, ιδιοκτησία, κεφάλαιο).