Πρωτομαγιά είναι η ημέρα που σημαδεύτηκε από τους αγώνες των γυναικών για ισότητα και ισονομία. Της ΜΑΡΙΖΕΤΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η Πρωτομαγιά στην Ελλάδα εμπεριέχει πάντα την ιστορική μνήμη των αγώνων του λαού μας για δημοκρατία και ελευθερία. Η Πρωτομαγιά είναι η μάνα πάνω από το νεκρό απεργό γιο της στην Θεσσαλονίκη του ‘36, είναι το ανάστημα του Ναπολέοντα Σουκατζίδη μπροστά από τον τοίχο της Καισαριανή.

Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα που τιμούμε τους ανθρώπους του μόχθου, το σύγχρονο πρεκαριάτο, τους εργαζόμενους των πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων. Ειδικά φέτος, οι πολιτικές μας προτάσεις οφείλουν να επικεντρωθούν στους νέους και τις γυναίκες, που καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις τόσο στις μισθολογικές κλίμακες όσο και στην ανεργία σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποτέλεσμα των πολιτικών απορρύθμισης της αγοράς εργασίας της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Δεν είναι μόνο η μείωση του εισοδήματός τους κατά 7,5% αλλά και η σημαντική αύξηση του δείκτη εισοδηματικών ανισοτήτων σε ποσοστά πολύ κοντά σε αυτά της περιόδου της κρίσης (32,4% για το 2020 έναντι 33,1% του 2010). Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα οπισθοχώρησης σε σχέση με τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές και τις απαιτήσεις που παρουσιάζει η εποχή των διαρκών κρίσεων. Οι εργαζόμενοι την περασμένη 4ετία απώλεσαν σημαντικό μέρος της διαπραγματευτικής τους δύναμης.

Τα αποτελέσματα ήταν εκκωφαντικά το καλοκαίρι του 2022, με το πρώτο κύμα της μεγάλης παραίτησης να επηρεάζει σημαντικά τον τουρισμό, γεγονός που αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος. Η επιδείνωση των όρων εργασίας τόσο στους εποχικούς όσο και στην πλειοψηφία των εργαζομένων σε σχέση με τα ωράρια, τις αμοιβές στο σύνολό τους και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες έχουν οδηγήσει μεγάλο μέρος της νεολαίας να μην αναζητά εργασία είτε γιατί φεύγει για το εξωτερικό, είτε γιατί παραμένει σε κατάσταση μακροχρόνιας ανεργίας, όπως δείχνει η τελευταία μελέτη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Η Εργατική Πρωτομαγιά, είναι επίσης η μέρα που οφείλει να μας θυμίζει ότι δεν υπάρχει εργατικός αγώνας, που δεν εμπεριέχει την γυναικεία χειραφέτηση. Άλλωστε και τούτη η ημέρα σημαδεύτηκε από τους αγώνες των γυναικών για ισότητα και ισονομία. Στην Ελλάδα, οι νέες γυναίκες δυσκολεύονται να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και καταγράφουν από τα χειρότερα ποσοστά πανευρωπαϊκά στην δυνατότητα εξέλιξης στον εργασιακό τους χώρο όπως και στην απορρόφησή τους ως υψηλά ειδικευμένα εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με τις έρευνες ανθρωπίνου δυναμικού της Eurostat.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει κατάφερε στο παρελθόν τις απαιτούμενες ευρείες συναινέσεις, που απαιτούνται για να επιτευχθεί η ποιοτική αναβάθμιση της εργασίας όλων των μισθωτών, των επαγγελματιών και της μεσαίας τάξης. Και είναι αυτό που θα καταφέρει και πάλι να κάνει πράξη την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι πραγματικοί νικητές θα είναι οι γενιές του παρασκηνίου, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι που θα μπορέσουν με αξιοπρέπεια, σεβασμό και δύναμη να σχεδιάσουν με αισιοδοξία το μέλλον τους.

*Η Μαριζέτα Αντωνοπούλου είναι υποψήφια Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Αναδημοσίευση από “messinialive.gr”