Περί δημοσκοπήσεων ο λόγος. Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΛΜΠΑΣΑΚΟΥ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δημοσκοπήσεις αποτελούν χρήσιμα εργαλεία ,για την αποτύπωση των πολιτικών διαθέσεων της κοινής γνώμης σε δεδομένες στιγμές.

Είναι αυτό που λέμε φωτογραφίες της στιγμής.

Ο κίνδυνος πού ελλοχεύει είναι στην υπερτίμηση αλλά και στην υποτίμησή τους. Υπερτίμηση είναι εάν θεωρείς ότι είναι σε θέση να χειραγωγήσουν σε τέτοιο βαθμό την κοινή γνώμη που καθιστούν την οργανωτική και την πολιτική δουλειά ήσσονος σημασίας.

Υποτίμηση, εάν θεωρείς ότι το πιο αξιόπιστο εργαλείο μέτρησης των τάσεων της κοινής γνώμης αποτελεί ο στενός φιλικός και κοινωνικός σου περίγυρος.

Τα ειδικά χαρακτηριστικά και τα ποιοτικά δεδομένα αυτών των δημοσκοπήσεων είναι δουλειά των εδικών. Όλοι όμως μπορούμε να αξιολογήσουμε την μεγάλη εικόνα που προκύπτει από αυτές τις μετρήσεις. Με μία μόνο προϋπόθεση.

Η προβολή της επιθυμίας μας που επηρεάζεται από την πολιτική μας τοποθέτηση να μείνει εκτός κάδρου.

Η κυβέρνηση ήδη διανύει τον τρίτο χρόνο της τετραετούς συνταγματικής της θητείας. Γνωρίζουμε ότι ο μέσος όρος των κυβερνητικών θητειών είναι τα 3 χρόνια.

Ας δούμε την δημοσκοπική επίδοση των κομμάτων της Βουλής.

Η ΝΔ στο πρώτο διάστημα επέδειξε δημοσκοπική ανθεκτικότητα και διατηρούσε τις δυνάμεις της. Το τελευταίο διάστημα σε όλες τις μετρήσεις αποτυπώνονται σημάδια φθοράς με απώλειες που δεν αμφισβητούνται ούτε από την πλειοψηφία των ΜΜΕ αλλά και από τα στελέχη της που καθημερινά παρελαύνουν στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς δέκτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμία  μέτρηση ακόμα και των φιλικών του μέσων, δεν προσεγγίζει την εκλογική του επίδοση.

Το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση βρίσκονται στα εκλογικά τους ποσοστά, και το ΜέΡΑ 25 δείχνει να ακροβατεί στα όρια της εκλογικής επιβίωσης.

Το Κίνημα Αλλαγής μετά από μία περίοδο δημοσκοπικής στασιμότητας βρίσκεται σε ένα ανοδικό κανάλι  που μετά τις εσωκομματικές εκλογές και την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη παίρνει χαρακτηριστικά που με άνεση πλέον κατοχυρώνει αυτό που προσδοκούσαμε. Δηλαδή το διψήφιο ποσοστό με σαφή βελτίωση των  αριθμητικών συσχετισμών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν προκύπτει να υπάρχει κενό πολιτικής εκπροσώπησης.Αυτά είναι δεδομένα που δύσκολα μπορεί κανείς να αμφισβητήσει. Δεν αφορούν πολιτικές εκτιμήσεις και ερμηνείες. Είναι δεδομένα, αυτονόητα και καταγραφές που δείχνουν μία τάση που διαμορφώνεται στην κοινωνία.

Οι πάντες μπορούν να αισιοδοξούν ότι θα τα καταφέρουν καλύτερα και ότι θα βελτιώσουν τα ποσοστά τους στην επόμενη εκλογική μάχη που είναι ante portas.

Τα μέλη, οι φίλοι, τα στελέχη όλη η κοινωνική βάση του Μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης δεν έχουν μόνο αισιοδοξία. Έχουν τον αναγκαίο ρεαλισμό που μας προσγειώνει στις «βασικές μας τις αρχές». Μόνο με αγώνα και συνεχή διαβούλευση με όλα τα πολυποίκιλα και πολύμορφα κοινωνικά ακροατήρια και τις συλλογικότητες θα μπορέσουμε να εκφράσουμε και εκλογικά την αγωνία και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για την χώρα μας.

Η Σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει.

Δημοσίευση από “thecaller.gr”