Πειραματικό σχολείο στο Μενίδι.Του ΓΑΒΡΙΛΗ ΛΑΜΠΑΤΟΥ

Tο βιβλίο του Φρανσουά Μπεγκοντό, Ανάμεσα στους τοίχους, εκδ. «Μεταίχμιο», πάνω στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη ταινία, αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας εκπαιδευτικός, ο οποίος καλείται να διδάξει σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον μαθητές που ανήκουν στα σύγχρονα πληβειακά στρώματα.

Αναφερόμαστε στο Γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα, στο οποίο οι εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται μετά από ιδιαίτερα απαιτητικό γραπτό διαγωνισμό και αξιολογούνται συνεχώς.

Οι νεανικές κουλτούρες των εφήβων διαμορφώνονται σε πολύ σημαντικό βαθμό από το διαδίκτυο, ενώ το βάρος του σχολείου στην καθημερινότητα των μαθητών συρρικνώνεται. Σήμερα σε πολλές γειτονιές της Αθήνας οι σχολικές αίθουσες έχουν ανάλογο μαθητικό πληθυσμό με αυτόν που είδαμε στη Γαλλική ταινία και οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί καλούνται να διαχειριστούν πρωτόγνωρα προβλήματα.

Είναι αναγκαίο να αναζητηθούν νέοι τρόποι διδασκαλίας. Η ίδρυση ενός Πειραματικού σχολείου σε ένα δήμο όπως στο Μενίδι ή τον Ασπρόπυργο θα ήταν κάτι αληθινά καινοτόμο από μία κυβέρνηση της Αριστεράς. Δυστυχώς ήταν άλλη μία χαμένη ευκαιρία για να πραγματοποιήσει κάτι επιτέλους αριστερό στο χώρο της εκπαίδευσης ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα πειραματικά σχολεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, όταν συγκεντρώνουν αποκλειστικά μαθητικό πληθυσμό από τα ανώτερα και μεσαία κοινωνικά στρώματα.

Δημοσίευση από “thecaller.gr”