ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Ανεπάρκεια και έλλειψη συντονισμού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών από την κυβέρνηση»

Κοινή ανακοίνωση του Υπεύθυνου του Κ.Τ.Ε. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ανδρέα Πουλά, και του Τομέα Πολιτικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Δυστυχώς οι Έλληνες πολίτες βιώνουν το φόβο και την ανασφάλεια λόγω της ανικανότητας της Κυβέρνησης να προστατέψει τους ίδιους και τις περιουσίες τους από τις πυρκαγιές για πολλοστή φορά φέτος το καλοκαίρι. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εμπλεκομένων δυνάμεων η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη βαδίζει για άλλη μια φορά πίσω από τις εξελίξεις δηλώνοντας την πλήρη αποτυχία του.  Καταδεικνύονται διαρκώς οι ίδιες αρνητικές επιπτώσεις και ελλείψεις σε θέματα σχεδιασμού, οργάνωσης, εξοπλισμού, εκπαίδευσης, ασκήσεων, συνεργασίας, συντονισμού και ανατροφοδότησης.

Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών απαιτεί επαρκή και έγκαιρη προετοιμασία, ουσιαστικό σχεδιασμό και όχι μέτρα που λαμβάνονται εκ των υστέρων. Τώρα είναι αργά για την Κυβέρνηση που βρίσκεται 4 και πλέον χρόνια στο τιμόνι της χώρας και κατά τη διάρκεια της θητείας της έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα και έχουν χαθεί αμέτρητες περιουσίες. Πόση καταστροφή πρέπει ακόμη να σημειωθεί για να αντιληφθούν ότι οι πυρκαγιές δεν αντιμετωπίζονται στο και πέντε αλλά μόνο με ουσιαστική πρόληψη και κατάλληλη προετοιμασία για την διαχείριση της αντιπυρικής περιόδου.

Μόνο έτσι θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες, θα προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον της χώρας απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και οι πολίτες επιτέλους θα αισθάνονται ασφαλείς και όχι έρμαια των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Δήλωση Θανάση Γλαβίνα, Εκπροσώπου Τύπου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Η χώρα είναι σε πύρινο κλοιό και ο απολογισμός είναι τραγικός.

Οι απώλειες ανθρώπινων ζωών μας συγκλονίζουν.

Δεν είναι μόνο τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, η τεράστια οικολογική καταστροφή και οι ζημιές σε  περιουσίες.

Νευραλγικές υποδομές της κρατικής μηχανής και κρίσιμες στρατιωτικές μονάδες τέθηκαν σε κίνδυνο. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί και αντικρίζουμε εικόνες «εμπόλεμης κατάστασης».

Επικρατεί ένα γενικό έλλειμμα ασφάλειας των πολιτών σε πολλαπλά επίπεδα.

Η Κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά την «επιτελική» της ανεπάρκεια και τη διαχειριστική αναποτελεσματικότητά της.

Η Πολιτική Προστασία, τόσο αναγκαία σήμερα, αλλά τόσο απούσα. Έλλειψη πρόληψης, έλλειψη συντονισμού και κυρίως έλλειψη αντανακλαστικών. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, όταν τα μέτωπα στον Έβρο καίνε εδώ και τέσσερις μέρες. Δεν υπάρχουν περιθώρια για δικαιολογίες και απόσειση ευθυνών στην πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας.

Η Κυβέρνηση ας αφήσει την επικοινωνία και ας αναλάβει τις ευθύνες της πριν να είναι πολύ αργά. Η χώρα και οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν.

Οι σκέψεις μας είναι στο προσωπικό της πυροσβεστικής, των σωμάτων ασφαλείας και στους εκατοντάδες εθελοντές, που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του κινδύνου και την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Στεκόμαστε στο πλευρό όλων όσοι δοκιμάζονται αυτές τις δύσκολες ώρες.