Πανηγυρισμοί Μητσοτάκη για την ανεργία που μειώνεται – Τι λένε τα στοιχεία. Της Νατάσας Ρουγγέρη
Η ανεργία μειώθηκε, λέει ο πρωθυπουργός και πανηγυρίζει ότι βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Θα πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται μόνο στα στοιχεία που αφορούν στον Ιούνιο, επικαλούμενος την ΕΛΣΤΑΤ.
Ωστόσο, είναι γνωστό και σύνηθες να μειώνεται η ανεργία τα καλοκαίρια, λόγω της εποχικής εργασίας (σ.σ. θυμίζει εποχές 2004, που μας έλεγαν οι τότε κυβερνώντες ότι η ανάπτυξη «πετάει», επειδή φτιάχναμε τα Ολυμπιακά έργα – τελευταία στιγμή).
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, κλείνει τον Ιούλιο «με το πολύ θετικό νέο» της μείωσης της ανεργίας στο 9,6%: «Τελευταία ημέρα του Ιουλίου σήμερα και θα ήθελα να κλείσω τον μήνα με ένα πολύ θετικό νέο. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στην πατρίδα μας τον Ιούνιο έπεσε στο 9,6%, από 10,3% τον Μάιο».
Και σχολιάζει ότι «πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον αντίστοιχο μήνα του 2009! Σε σχέση μάλιστα με τον Ιούνιο του 2019», όπως τονίζει, «η πτώση της ανεργίας ανέρχεται στις 8 ποσοστιαίες μονάδες, 9,6% από 17,5%. Και παράλληλα έχουμε αύξηση των απασχολούμενων κατά 400.000».
«Θέλω επίσης να παραθέσω κάποια πιο συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία θεωρώ ότι έχουν τη δική τους σημασία. Η ανεργία των γυναικών έχει πέσει 2,2 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, ενώ αντίστοιχα η ανεργία των νέων έχει πέσει κατά 2 μονάδες. Στοιχεία που δείχνουν ότι οι στοχευμένες πολιτικές μας έχουν θετικά αποτελέσματα», υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς πάντως να λαμβάνει υπόψιν του τα ποιοτικά στοιχεία των θέσεων εργασίας που προσφέρονται (συνθήκες, μισθοί) και, μάλιστα, ειδικά στους νέους.
Όπως σημειώνει, άλλωστε, «φυσικά, δεν επαναπαυόμαστε. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας. Στόχος μας είναι η σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα: στους μισθούς, στην ανεργία, στην ποιότητα ζωής. Και αυτόν τον στόχο θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε».
Η εξαήμερη εργασία και η ιδιωτικοποίηση των πάντων, ωστόσο, δεν αποτελούν σύγκλιση με την Ευρώπη «σε όλα τα επίπεδα»…
Ανδρουλάκης: Έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία μεταξύ των 27 της ΕΕ
Άλλη εικόνα για την ανεργία έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, ο οποίος, μιλώντας στη Βουλή για το Υπερταμείο – αυτή τη δυσάρεστη κληρονομιά που μας άφησαν τα μνημόνια και η οικονομική κρίση, με την οποία εκποιείται εδώ και χρόνια η δημόσια περιουσία – είπε μάλλον το αυτονόητο.
«Είναι στα αλήθεια ισχυρή η ελληνική οικονομία;», ρώτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας μία αποτίμηση της οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα, για να απαντήσει πως «το πιο ασφαλές κριτήριο είναι να δούμε την αγορά εργασίας, δηλαδή, τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται και τους μισθούς που προσφέρονται».
«Αναφορικά με το πρώτο, έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία μεταξύ των 27 της ΕΕ», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ σημείωσε πως, όσον αφορά τους μισθούς, «τα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ είναι καταλυτικά: Πάνω από το 50% των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται έως 800 ευρώ τον μήνα καθαρά, το 70% των μισθωτών έως 950 ευρώ τον μήνα, ενώ μόνο ένας στους δέκα έχει μισθό πάνω από 1.450 ευρώ και μόλις το 3,63% των μισθωτών πάνω από 2.025 καθαρά. Με άλλα λόγια, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων δεν έχει καμία προοπτική ευημερίας στον τόπο», όπως είπε.
Γιατί το να μειώνεται η ανεργία με μισθούς πείνας, που δεν επαρκούν ούτε για τα απαραίτητα, δεν αποτελεί «πολύ θετικό νέο».
Τι λένε τα στοιχεία
Η εργασία στην Ελλάδα παραμένει σε δραματικά χειρότερη κατάσταση από ό,τι στις άλλες χώρες της ΕΕ, παρά τη σχετική μείωση της ανεργίας. Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο.
Πλάι στα γενικά αποκαρδιωτικά συμπεράσματα, όπως ότι το 36% των νοικοκυριών δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, ακόμα πιο σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για την εργασία.
Οι επιδόσεις της χώρας μας στους ποιοτικούς δείκτες απασχόλησης, σε σχέση με το εισόδημα, τον ελεύθερο χρόνο, την εργασιακή επισφάλεια, είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ
Το 45% των εργαζομένων αδυνατεί να αντεπεξέλθει με ευκολία σε οικονομικές υποχρεώσεις, ενώ πάνω από 64% δουλεύει σε συνθήκες υψηλής πίεσης.
Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ στα ποσοστά απασχόλησης στις ηλικίες 15-64 ετών, με 61,8%, ελάχιστα μπροστά από την Ιταλία που ακολουθεί με 61,5%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 70,4%.
Αντίστοιχα, ως προς τα ποσοστά ανεργίας, τα οποία υπολογίζονται με βάση τα άτομα που αναζητούν εργασία, είμαστε επίσης στη δεύτερη χειρότερη θέση, μετά την Ισπανία, με 10,8% το Μάιο του 2024, έναντι 6% στην ΕΕ (ενώ συνολικά το πρώτο τρίμηνο του 2024 η ανεργία κυμάνθηκε στο 12,1%).
Πέρα ομως από τους ποσοτικούς δείκτες, αυτό που προβληματίζει περισσότερο, τονίζεται στην έρευνα, είναι οι χαμηλές επιδόσεις της χώρας μας στους ποιοτικούς δείκτες απασχόλησης, σε σχέση με το εισόδημα, τον ελεύθερο χρόνο και την εργασιακή επισφάλεια – τα ποιτικά στοιχεία που λέγαμε παραπάνω…
Θλιβερή πρωτιά στη γυναικεία ανεργία
Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναφέρει πως, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία των γυναικών έχει πέσει 2,2 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, ωστόσο, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ κατέγραψε ότι η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά γυναικείας ανεργίας σε όλη την Ευρώπη με 14,3% το 2023 – υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο των κρατών-μελών της ΕΕ (6,3%).
Ανάλογη απόκλιση καταγράφεται στα ποσοστά απασχόλησης ως προς το φύλο, με την Ελλάδα να σημειώνει επίσης αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη, με 18 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Είναι θετικά νέα, αναμφίβολα, η μικρή αυτή μείωση στην ανεργία των γυναικών, την οποία επικαλείται ο πρωθυπουργός, ωστόσο, ουδείς μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι ήρθε για να μείνει. Και παράλληλα, και σε αυτή την περίπτωση, απουσιάζουν τα ποιοτικά στοιχεία στις θέσεις εργασίας που προσφέρονται.
Ο ένας στους τέσσερις παίρνει δουλειά…και για το σπίτι
Οι μισθοί μπορεί να είναι χαμηλοί και αβέβαιοι, αντιθέτως, σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα είναι το εργασιακό άγχος και η ένταση εργασίας. Το 64,3% των εργαζομένων στην Ελλάδα δηλώνουν ότι δουλεύουν, πάντα ή συχνά, υπό συνθήκες πολύ υψηλών ρυθμών εργασίας και σε ποσοστό 56,2% ότι είχαν, πάντα ή συχνά, σφιχτές προθεσμίες όσον αφορά το χρόνο διεκπεραίωσης των εργασιών τους.
Επίσης, σχεδόν ο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους (24,7%) αναγκάζεται να δουλεύει και μετά την τυπική λήξη του ωραρίου του, αφιερώνοντας καθημερινά ή αρκετές ώρες την εβδομάδα, μέρος του ελεύθερου χρόνου του, προκειμένου να καταφέρει να καλύψει διάφορες εργασιακές υποχρεώσεις.
Δημοσιεύθηκε στο www.in.gr