Πανελλαδική Συνδιάσκεψη “Ανανεωτικής Αριστεράς”: Γραμματέας ο Θόδωρος Μαργαρίτης – Ποια είναι η νέα Συντονιστική Επιτροπή

Ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα της Κυριακής οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της πολιτικής κίνησης «Ανανεωτική Αριστερά» με μαζική συμμετοχή μελών και φίλων. Η Συνδιάσκεψη ανέδειξε ομόφωνα τη νέα 51μελή Συντονιστική Επιτροπή με γραμματέα της Πολιτικής Κίνησης τον Θόδωρο Μαργαρίτη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής και ενέκρινε το πολιτικό κείμενο για μια σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία.

Τα μέλη της νέας Συντονιστικής Επιτροπής και το πολιτικό κείμενο της Συνδιάσκεψης:

1 ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Συγκοινωνιολόγος Α ΑΘΗΝΑΣ
2 ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΖΕΤΑ Διδάσκουσα ΕΚΠΑ -Αν. τομεάρχης Εργασίας ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Α ΑΘΗΝΑΣ
3 ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Πρ.βουλευτής- πρ.Δήμαρχος ΝΟΤΙΑ ΑΘΗΝΑ
4 ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Καθηγητής φιλόλογος ΠΕΙΡΑΙΑΣ
5 ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Οικονομολόγος- μέλος Π.Σ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Α ΑΘΗΝΑΣ
6 ΓΚΑΡΜΠΟΥΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Γιατρός Ορθοπεδικός ΞΑΝΘΗ
7 ΓΚΟΓΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Σκηνοθέτης- Ηθοποιός ΓΙΑΝΝΕΝΑ
8 ΔΑΡΣΙΝΟΣ ΤΑΣΟΣ Μαθηματικός- μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
9 ΘΑΝΟΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Φυσικός ΧΑΝΙΑ
10 ΚΑΡΑΚΙΚΕΣ ΜΑΚΗΣ Οδοντίατρος ΒΟΙΩΤΙΑ
11 ΚΑΡΑΤΕΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ Πολιτικός επιστήμονας Α ΑΘΗΝΑΣ
12 ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Χημικός ΖΑΚΥΝΘΟΣ
13 ΚΟΜΜΑΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ Εκδότης ΝΟΤΙΑ ΑΘΗΝΑ
14 ΛΑΜΠΑΤΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ Ιστορικός Α ΑΘΗΝΑΣ
15 ΜΑΚΙΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Γεωπόνος ΣΕΡΡΕΣ
16 ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Πολιτικός επιστήμονας- μέλος Π.Σ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Α ΑΘΗΝΑΣ
17 ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ διδάσκων ΕΑΠ ΦΘΙΩΤΙΔΑ
18 ΚΑΡΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ πρώην βουλευτής Α ΑΘΗΝΑΣ
19 ΜΕΓΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Δημοσιογράφος- μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ΑΡΤΑ
20 ΜΕΡΚΑΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Φιλόλογος ΜΑΓΝΗΣΙΑ
21 ΜΟΧΙΑΝΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Γεν.Δ/ντης Α.Ο.Τ.Α ΗΡΑΚΛΕΙΟ Α.Ε ΗΡΑΚΛΕΙΟ
22 ΜΠΑΛΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ Καθηγητής θεολόγος ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
23 ΜΠΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Τεχνολόγος γεωπόνος ΙΩΑΝΝΙΝΑ
24 ΜΠΟΥΛΜΠΑΣΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ μέλος Κ.Ε ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ- τομεάρχης υγείας ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗ
25 ΜΠΟΥΡΝΟΒΑ ΕΥΓΕΝΙΑ Καθηγήτρια ΕΚΠΑ- αν.τομεάρχης Παιδείας Α ΑΘΗΝΑΣ
26 ΜΥΛΙΟΡΔΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ Πολιτικός επιστήμονας ΒΟΡΕΙΑ ΑΘΗΝΑ
27 ΜΩΡΟΥ ΙΣΜΗΝΗ Μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ΚΕΡΚΥΡΑ
28 ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Οπερατέρ ΒΟΡΕΙΑ ΑΘΗΝΑ
29 ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Πολιτικός μηχανικός ΗΛΕΙΑ
30 ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΕΦΗ Δημοσιογράφος- μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ΒΟΡΕΙΑ ΑΘΗΝΑ
31 ΠΑΝΑΓΟΥΤΣΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ Νεφρολόγος- καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ ΕΒΡΟΣ
32 ΠΑΝΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Μηχανολόγος Μηχανικός- μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Α ΑΘΗΝΑΣ
33 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ Γιατρός καρδιολόγος Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
34 ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ Επικοινωνιολόγος- αν.τομεάρχης πολιτισμού ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
35 ΠΑΠΑΧΕΛΑ ΝΕΛΛΗ Γεν.γραμματέας Δήμου Νίκαιας- Ρέντη- μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Α ΑΘΗΝΑΣ
36 ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Καθηγητής Τεχνολόγος ΑΝΑΤ.ΑΤΤΙΚΗ
37 ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Συνταξιούχος ΦΘΙΩΤΙΔΑ
38 ΣΑΒΒΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ Πρώην Δήμαρχος ΡΟΔΟΣ
39 ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γεωλόγος ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
40 ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Κοινωνιολόγος ΒΟΡΕΙΑΑΘΗΝΑ
41 ΣΤΑΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Δημοσιογράφος- μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
42 ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ Γεωπόνος- γραμματέας ΝΕ Φθιώτιδας ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ΦΘΙΩΤΙΔΑ
43 ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ ΜΑΡΙΑ Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου Α’ ΑΘΗΝΑΣ
44 ΣΤΕΦΟΠΟΥΛΟΥ ΕΦΗ Μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ- τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗ
45 ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ ΕΛΕΝΗ Δημοσιογράφος ΚΕΡΚΥΡΑ
46 ΤΣΙΤΗΛΟΥ ΣΟΝΙΑ Πανεπιστημιακός Α ΑΘΗΝΑΣ
51 ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ πρώην βουλευτής ΑΧΑΙΑ
48 ΦΟΥΝΤΑ ΝΙΚΗ πρώην βουλευτής ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
49 ΦΕΡΕΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Δημοσιογράφος Α ΑΘΗΝΑΣ
50 ΧΑΡΙΖΑΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Επιχειρηματίας Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
51 ΧΕΙΡ ΡΙΚΑΡΝΤΟ Φιλόλογος ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στην συνδιάσκεψη, ανάμεσα σε άλλους, συμμετείχαν οι: Γιάννης Πανούσης π. υπουργός και βουλευτής, Αντρέας Παπαδόπουλος πρώην εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ, Λευτέρης Παπαγιαννάκης π. Αντιδήμαρχος Αθήνας, Παναγιώτης Ιωακειμίδης ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου, Μιχάλης Ζουμπουλάκης μέλος Ε.Γ  ΠΟΣΔΕΠ, τα στελέχη των Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία Μιχάλης Χάλαρης, Θεόδωρος Τσέκος, Θόδωρος Καρούνος.

Το πολιτικό κείμενο:

Έκκληση για μια σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία

Η Έκκληση μας γίνεται σε μια στιγμή που μοιάζει να επαναλαμβάνεται ως φάρσα και τραγωδία μαζί η ρήση του Αντόνιο Γκράμσι: «Όταν το παλιό πεθαίνει και το καινούργιο δεν έχει γεννηθεί ακόμη, είναι η εποχή των τεράτων». Η δικαστική καταδίκη των  τεράτων της Χρυσής Αυγής έδειξε ότι ξεπερνάμε αυτή την εποχή. Σήμερα όμως κινδυνεύουμε να βρούμε μπροστά μας πάλι τα τέρατα.  Ένας ανερχόμενος δεξιός λαϊκισμός ισοπεδώνει κάθε κριτική που προέρχεται από την προοδευτική παράταξη. Η πολιτική πλέον εμφανίζεται να μην έχει ταξικό και κοινωνικό χαρακτήρα, αφού η μόνη διαφορά που καλείται να επιλύσει δεν είναι οι ανισότητες μεταξύ μεγάλου πλούτου και της υπόλοιπης κοινωνίας, αλλά μόνο αυτή μεταξύ «φίλων και αντιπάλων» της Δημοκρατίας, μεταξύ «ανοικτών και κλειστών» κοινωνιών. Έτσι, οποιαδήποτε λαϊκή ανησυχία κατηγοριοποιείται ως λαϊκισμός. Αυτό ακριβώς όμως το σκεπτικό δυναμώνει τους πραγματικούς εχθρούς της Δημοκρατίας.

Υπάρχει όμως και ένα διαφορετικής φύσης πρόβλημα. Η θεωρία των δύο άκρων και η απαξίωση της σοσιαλδημοκρατίας από τους αντιπάλους της, όταν δεν συναινεί στον ιδεολογικό και πολιτικό της ευνουχισμό. Η φιλολογία για την μοναδική αλήθεια του  «Κέντρου» υποκρύπτει μια και μόνο σκοπιμότητα: την προσπάθεια για εξαΰλωση των ιδεών του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και την κατάργηση της διάκρισης Αριστεράς- Δεξιάς. Όμως, η σοσιαλδημοκρατία δεν πρέπει να αυτοκτονήσει, αρνούμενη ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στο ζήτημα των ανισοτήτων.

Όλα αυτά απαιτούν απάντηση. Απαιτούν ιδεολογική και πολιτική εγρήγορση. Αυτόν τον στόχο έχει η Έκκλησή μας. Απέναντί μας δεν είναι οι λεγόμενοι «αντίπαλοι της Δημοκρατίας» που τις περισσότερες φορές είναι οι απογοητευμένοι απ’ αυτή. Απέναντι μας είναι οι ανισότητες και οι ιδέες που τις νομιμοποιούν. Απέναντί μας δεν είναι μόνο οι υποκλοπές που κάποιοι υποτιμούν για να μη θιγεί η υπάρχουσα κατάσταση, αλλά και ένα σύννεφο που απειλεί να φέρει καταιγίδες κατά της κοινωνικής συνοχής. Είναι το σύννεφο του κοινωνικού αυτοματισμού, το οποίο έκανε μαζικά αποδεκτή την άποψη ότι για την φτώχεια τους φταίνε οι φτωχοί και ότι το Κράτος Πρόνοιας είναι για τους τεμπέληδες. Η ελληνική σοσιαλδημοκρατία οφείλει να έχει ως στρατηγικό αντίπαλό την άποψη περί «τυραννίας των μειοψηφιών».

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα:

  • Η ΝΔ, όπως μαρτυρούν οι φορολογικές απαλλαγές της μεγάλης περιουσίας και το πνεύμα του Προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης με την ενίσχυση κυρίως του μεγάλου πλούτου, είναι βαθύτατα ταξικά μεροληπτική. Η πολιτική της θητεύει στη ρεηγκανική και θατσερική λογική της συγκέντρωσης του πλούτου στα πάνω στρώματα και στη δήθεν μετέπειτα διάχυσή του προς τα κάτω. Λογική που όποτε επικράτησε διεύρυνε και δεν μείωσε τις ανισότητες. Ταυτόχρονα, η θεωρία ότι οι υποκλοπές δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες, αποσκοπεί στην απόκρυψη της αυταρχικής κατεύθυνσης που έχει πάρει η χώρα. Οι αλλεπάλληλες παραβιάσεις των ατομικών δικαιωμάτων με τις υποκλοπές, παράλληλα με την επίθεση στις Ανεξάρτητες Αρχές, τραυματίζουν την Συνταγματική νομιμότητα.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να διατυπώσει έστω και μια υποτυπώδη αυτοκριτική για τα μέσα που χειρίστηκε ώστε να ανέλθει στην εξουσία, καθώς και για την συμμαχία του με τους ΑΝΕΛ. Διακατέχεται από πνεύμα ρεβανσισμού και λογικές νεοαυριανισμού. Στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζει ένα συνεκτικό σχέδιο για την προοδευτική ανασυγκρότηση της κοινωνίας. Απουσιάζει μια οραματική πρόταση για το πώς φαντάζεται το μέλλον της χώρας.

Εμείς που ανησυχούμε για το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας ως μιας από τις «πολλές Αριστερές», της πιο δημοκρατικής, της πιο ορθολογικής, της πιο πραγματικά αναδιανεμητικής, εκείνης της Αριστεράς η οποία συνεχίζει να εκβάλλει από τις πηγές του Διαφωτισμού, σημαίνουμε συναγερμό για την πιθανότητα η κυριαρχία του εκ της θέσης δεξιού κοινωνικού αυτοματισμού να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και να θέσει για πάρα πολύ καιρό εκτός ημερήσιας διάταξης κάθε σοσιαλδημοκρατικό και προοδευτικό λόγο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Κίνηση μας απευθύνει Έκκληση σε όσους ανησυχούν, να συστρατευτούν μαζί της για μια ανανεωμένη σοσιαλδημοκρατία και Δημοκρατική Αριστερά. Στη κατεύθυνση αυτή ο κοινός μας χώρος στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ οφείλει να βγει πιο ισχυρός και να ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων,  ώστε να υπάρξει προοδευτική απάντηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο.