Πέντε συμπεράσματα από το Διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη. Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, που πλήττονται από τις συνέπειες της ακρίβειας και των τιμών της ενέργειας – που «καλπάζουν», γνωρίζουν πολύ καλά πως για τα Κυβερνητικά μέτρα ισχύει απόλυτα το «πολύ λίγα …πολύ αργά».

Χωρίς να αγνοούμε ότι οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που αντιμετωπίζουν επικίνδυνα αδιέξοδα, έχουν ανάγκη ακόμη και αυτές τις μικρές και προσωρινές παρεμβάσεις «ανακούφισης».

Θεωρώ όμως πολύ σημαντικό το να μη περιοριστούμε μόνο στο περιεχόμενο των παρεμβάσεων, αλλά να επιχειρήσουμε και μια καθαρά πολιτική αξιολόγηση του διαγγέλματος του Κ. Μητσοτάκη. Να σταθούμε ιδιαίτερα σε 5 σημεία που αναδεικνύουν την πολιτική αντίληψη της ΝΔ.

1) Θεωρεί η Κυβέρνηση τα έκανε όλα καλά, ότι για όλα τα προβλήματα ευθύνεται ο πόλεμος. Για την δυσφορία του κόσμου -μας λέει-ευθύνεται η αντιπολίτευση και η κριτική της.

Γιατί όμως τότε στην χώρα μας το πρόβλημα έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις;

• Γιατί πληρώνουμε την αρχική υποτίμηση του προβλήματος και τις καθυστερημένες αντιδράσεις της Κυβέρνησης.

• Πληρώνουμε τις ενέργειές της που ενέτειναν την εξάρτηση μας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Την καθυστέρηση ανάπτυξης των ΑΠΕ για να υποστηριχθούν τα μεγάλα συμφέροντα.

• Πληρώνουμε την πλήρη αδιαφορία της για την πάταξη της αισχροκέρδειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, ακριβαίνουν αμέσως οι τιμές των καυσίμων. Αλλά όταν διεθνώς μειώνονται, στην χώρα μας «ξεχνούν» να προσαρμοστούν αναλόγως.

• Είμαστε από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που δεν μειώθηκαν οι φόροι στα καύσιμα, όπως έγινε σε Βέλγιο, Ιταλία, Τσεχία, Ολλανδία, Πολωνία κ.α.

2) Αποδείχθηκε ότι δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν και ας μας λοιδορούσαν οι αρμόδιοι Υπουργοί όταν προτείναμε ως Κίνημα Αλλαγής στοχευμένα μέτρα στήριξης των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων.

Αλλά που βρέθηκαν τα χρήματα αυτά; Από τους επιπλέον έμμεσους φόρους που οι ίδιοι οι πολίτες πληρώνουμε, μια και αυτοί υπολογίζονται επί των αυξημένων τιμών καυσίμων και τροφίμων. Μας τα πήραν με το ένα χέρι, δίνουν ένα μέρος με το άλλο.

3) Κεντρικό σημείο του Πρωθυπουργικού διαγγέλματος, ήταν ότι απέφυγε στο ελάχιστο να θίξει έμπρακτα αυτούς που μέσα στην κρίση σώρευσαν υπερκέρδη.

Ο κ. Μητσοτάκης πέταξε την «μπάλα στην εξέδρα», περιοριζόμενος σε φραστικούς αφορισμούς και παραπέμποντας το θέμα στους Ευρωπαίους!!! Το επανέλαβε και χθες κατά την Σύνοδο των ηγετών του Νότου.

Όμως η ίδια η Κυβέρνηση επέτρεψε να μεταφέρουν οι πάροχοι ενέργειας-και μάλιστα αυτόματα-όλο το βάρος στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, χωρίς καμία πίεση για να απορροφήσουν μέρος του προβλήματος.

Χωρίς κανένα έλεγχο για την διαμόρφωση των τιμών, λες και η ελληνική πολιτεία δεν διαθέτει αρχές και μηχανισμούς ελέγχου.

Την ώρα που ο κ. Μακρόν επέβαλε πλαφόν στις τιμές, μεταφέροντας μεγάλο μέρος του κόστους στην Γαλλική «ΔΕΗ», στην Ελλάδα καμαρώνει η Κυβέρνηση γιατί η ΔΕΗ έχει εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδη εις βάρος των καταναλωτών.

Δεν ακούμε τίποτε ούτε καν για την εισφορά-φορολόγηση των κερδών των ηλεκτροπαραγωγών, όπως έχει προτείνει ο Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

Εκλεκτικές συγγένειες της ΝΔ. Μην τυχόν και στεναχωρηθούν οι «μεγάλοι».

Αλλά την ίδια στιγμή καταργούν και τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, ευνοώντας υπέρμετρα τις πολύ μεγάλες περιουσίες.

4) Οι χαμηλόμισθοι απουσιάζουν επιδεικτικά από τα μέτρα στήριξης (με εξαίρεση τα 13 ευρώ τον μήνα για βενζίνη).

Όμως όπως αποκαλύπτει η έρευνα της ΓΣΕΕ, αυτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, έχουν χάσει ήδη σχεδόν 1,5 μισθό σε ετήσια βάση.

Ο κ. Μητσοτάκης παραπέμπει το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού για τον Μάιο. Αδιαφορώντας για τα αδιέξοδα που κυρίως οι νέοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν.

Αρνείται πεισματικά την πρόταση της ΓΣΕΕ για αύξηση στον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, άμεσα, τώρα.

5) Κανείς δεν αγνοεί τα μεγάλα και πραγματικά προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας (Δημόσιο χρέος, ελλείμματα).

Όμως δεν μπορεί η Κυβέρνηση να τα επικαλείται για να μη προχωρήσει σε γενναία μέτρα, ισχυριζόμενη ότι θα υπονομευτεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Όταν όμως έδινε χωρίς κριτήρια, χωρίς όρους αποτελεσματικότητας, 43,3 δις ευρώ την περίοδο της πανδημίας, (από τα οποία μεγάλο μέρος πήγε σε καταθέσεις στις Τράπεζες) δεν υπονόμευε την αναπτυξιακή πορεία;

Όταν όμως σχεδίασε την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης υποβαθμίζοντας συνειδητά την εγχώρια παραγωγή, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, το κοινωνικό κράτος δεν υπονόμευε το μέλλον μας; Αρκετά πια με την υποκρισία.

Η αναπτυξιακή πορεία πρέπει να αφορά όλους τους Έλληνες, να οδηγεί στην μείωση των ανισοτήτων. Δεν μπορεί να αφορά μόνο τους «λίγους» και ισχυρούς.

Και κάτι τελευταίο.

Το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής διαπιστώνει την ανάγκη συνεννόησης των κομμάτων μέσα στην κρίση.

Όμως η συνεννόηση προϋποθέτει και σεβασμό στις προτάσεις των κομμάτων, όχι την προσβλητική απόρριψη τους μόλις αυτές διατυπώνονται ,από τον κ Μητσοτάκη και τους Υπουργούς του.Ανεξάρτητα του αν εν μέρει υιοθετούνται καθυστερημένα, υπό την πίεση της κοινωνίας.

Είναι ώρα για τολμηρά και ουσιαστικά μέτρα. Με όσο το δυνατόν μόνιμο χαρακτήρα ώστε να ξεφύγουμε από την λογική των επιδομάτων (αύξηση κατώτατου μισθού, νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους).

Με την συμμετοχή όλων στο κόστος της προσπάθειας. Έμπρακτα όχι με επικοινωνιακές κινήσεις, όπως επιστολές στην Ε.Ε.

Γιατί δεν μπορεί οι πολλοί να υποφέρουν και οι «μεγάλοι» να επαίρονται, ότι κέρδισαν περισσότερα μέσα στην κρίση.

Δημοσίευση από “ieidiseis.gr”