Ο Μητσοτάκης σαν ραντιέρης*. Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Πληρώνεις φόρο (ΕΝΦΙΑ) για το σπιτάκι των 70 τετραγωνικών και φοβάσαι το φόρο στους ραντιέρηδες;

Πλήρωνες φόρο 24 ευρώ σε κάθε 100 ευρώ που ξόδευες (ΦΠΑ 24%) και τώρα που τα ίδια αγαθά, λόγω ασύστολης ακρίβειας, πήγαν 150 ευρώ, το κράτος σπεκουλάρει και σου παίρνει 36 ευρώ φόρο και φοβάσαι το φόρο που θα πληρώσουν(;) τα παιδιά των «καλών» οικογενειών που πρόκειται να κληρονομήσουν μετοχές ή καταθέσεις 9,6 εκ. ευρώ;

Ιδού οι απαντήσεις!

Α/ Έστω ότι υπάρχει μια εταιρεία τηλεφωνίας που κατέχει δεσπόζουσα θέση και, σε συνεργασία με τις άλλες δύο που λειτουργούν στην Ελλάδα, διαμορφώνει ανεξέλεγκτα τα τιμολόγια τηλεφωνίας και δεδομένων. Εις τρόπον ώστε η πατρίδα μας να έχει τα ακριβότερα τιμολόγια στην Ευρώπη.

Αυτή η εταιρεία, πέραν του ότι λειτουργεί ανασχετικά στην ανάπτυξη (ακριβό internet, data κ.α.), έβγαλε υπερκέρδη 1 δισ. ευρώ το 2022. Υπερκέρδη τα οποία, στην πλειονότητά τους, μεταφέρονται σαν μέρισμα στο μέτοχο. Ας πούμε ότι είναι στη Γερμανία. Εσύ θέλεις να φορολογηθούν αυτά τα μερίσματα και να μείνει κάτι στην πατρίδα από την ληστρική-ολιγοπωλιακή τιμολογιακή πολιτική της εν λόγω εταιρείας. Δεν προτιμάς να πάμε σούμπιτα στο Βερολίνο…

Παγκόσμιο εισόδημα

Αλλά, τελικά, δεν θα πάνε αυτούσια στο Γερμανό μέτοχο. Γιατί απλούστατα, στο πλαίσιο του παγκόσμιου εισοδήματος, οι γερμανικές αρχές θα φορολογήσουν τα μερίσματα με επιπλέον ποσοστά (πέραν του γλίσχρου 5% του ελληνικού δημοσίου…)
Η εν λόγω ιστορία, η οποία δεν μπορούσε να απομακρυνθεί από τυχόν υφιστάμενες ομοιότητες με δρούσες εν Ελλάδι εταιρείες, είναι διδακτική για τον φόρο μερισμάτων («υπέρ των ραντιέρηδων» όπως δίδαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου).

Όταν μια χώρα έχει χαμηλό φόρο μερισμάτων, απλώς οι ραντιέρηδες κονομάνε, θησαυρίζουν και σπαταλούν. Η πατρίδα μας πάσχει από πληθωρισμό κερδών, ειδικά στη σημερινή ολιγοπωλιακή διάρθρωσή της.

Κανείς μέτοχος από τις ΗΠΑ ή αλλού δεν θα διστάσει να επενδύσει στην Ελλάδα γιατί θα αυξηθεί λίγο η φορολογία στα διανεμόμενα (και μη επενδυόμενα) κέρδη. Ότι γλιτώνει από την Αθήνα ξέρει ότι θα το πληρώσει στην Αμερική (με το παγκόσμιο εισόδημα). Αντιθέτως οι επενδυτές ψάχνουν κερδοφορία μέσω εγχώριου υψηλού διαθέσιμου εισοδήματος και Δίκτυα διάθεσης στην αλλοδαπή των προϊόντων των υπόλοιπων…

Όταν όμως υπάρχει μεγαλύτερη φορολογία στα μερίσματα τα κέρδη επανεπενδύονται, αυξάνεται ο κύκλος εργασιών, μεγαλώνει ο πλούτος, γίνονται προσλήψεις (διαχέονται τα οφέλη στην κοινωνία) και αυξάνει η τιμή της μετοχής. (Ο μέτοχος καταγράφει αξίες). Κερδίζει δε από τις μεταβιβάσεις μετοχών, τις επιστροφές κεφαλαίου και, κυρίως, από την αγορά ιδίων μετοχών τις οποίες αποφασίζουν σχεδόν αυθαίρετα τα Διοικητικά Συμβούλια, πιέζοντας ανοδικά την τιμή της μετοχής.

Σημειώνεται ότι το 2015 η σχετική φορολογία των επιχειρήσεων ήταν 29% και, στη συνέχεια, των διανεμόμενων μερισμάτων στο 15%. Τη φορολογία στα μη επενδυόμενα μερίσματα την μείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο 10%, ενώ ακολούθως η ΝΔ μείωσε τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων στο 22% και των διανεμόμενων κερδών στο 5%.

Ερώτημα: Χρειάζεται ή όχι αύξηση της φορολογίας στα διανεμόμενα (σ.σ. αυτά που γίνονται κατανάλωση) κέρδη ώστε οι επιχειρήσεις να κάνουν περισσότερες επενδύσεις;

Η ΝΔ και ο κ.Μητσοτάκης λένε όχι γιατί εκφράζουν τους ελάχιστους που έχουν προσόδους, τους εισοδηματίες και ραντιέρηδες.

Άλλο κληρονομιά, άλλο παροχή;

Β/Όταν μια οικογένεια μεταβιβάζει μια περιουσία 9,6 εκ. ευρώ στα δύο τέκνα (από 800.000 ευρώ έκαστος των γονέων συν οι τέσσερις παππούδες) , δεν πληρώνει καθόλου φόρο. Ακόμη και όταν πρόκειται για μετρητά και μετοχές (όχι μόνο ακίνητα). Αντιθέτως, όταν κληροδοτείται μια περιουσία μπαίνει φόρος πάνω από τα 150.000 ευρώ (έστω και 1%), ενώ άνω των 300.000 ευρώ επιβάλλεται φορολογία 10%.

Αν συνεχίσουμε έτσι σε δυο γενιές το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων θα συγκεντρωθεί σε πέντε οικογένειες και μάλιστα αφορολόγητα.

Ποιος ανησυχεί από τυχόν επιβολή μιας μικρής φορολογίας σε περίπτωση οικογενειακής παροχής (κάθε) περιουσιακού στοιχείου άνω των 2 εκ. ευρώ; Διαθέτουν τα λαϊκά στρωματά τέτοιες περιουσίες; Θα αποτελούσε κοινωνική αδικία εάν μια κατάθεση 2 εκ. ευρώ μετά τη μεταβίβαση περιοριστεί στο 1,9 εκ.;

Οδηγίες προς πολιτευόμενους

Τούτων δοθέντων και καθώς οι φόροι είναι αντιδημοφιλείς και ευαίσθητος τομέας:

  • 1.Δεν μιλάμε για φόρους κατά την προεκλογική περίοδο. Ιδίως σε πρωινάδικα, κυρίως άμα δεν τα κατέχουμε εν τω βάθει…
  • 2.Σαν μια ατάκα μπορεί κάποιος να πει απλά ότι στα 3 ευρώ δημοσίων εσόδων τα 2 προέρχονται από το φόρο (ΦΠΑ) στο γιαουρτάκι…
  • 3.Ο κ.Παντελής Οικονόμου θα είχε κάνει πολιτική καριέρα (ΠΑΣΟΚ) εάν δεν είχε υποπέσει προ 30ετίας στο «λάθος» να μιλήσει για τη φορολόγηση των repos. Έκτατε φορολογούνται όλες οι καταθέσεις…

*ράντα: σειρά (ακολουθία) χρηματικών κεφαλαίων, τα οποία καταβάλλονται ανά ίσα χρονικά διαστήματα και στα οποία ισχύει ο ανατοκισμός. Αφορά εισοδηματίες και όσους εισπράττουν προσόδους.

Αναδημοσίευση από “ieidiseis.gr”