Ο εκβιασμός για την πρωθυπουργία. Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Ο κ. Μητσοτάκης κατά τις πρόσφατες δηλώσεις του μετεωρίστηκε μεταξύ του 2008, όταν ο απερχόμενος τότε πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής «προειδοποιούσε» για τα δεινά που φέρνει η… δική του άφρονα πολιτική, και του 2011 όταν ο κ. Γ.Παπανδρέου παραιτήθηκε προκειμένου να υπάρξει υπερκομματική συνεργασία «διάσωσης της χώρας».
Στις αιτίες του αδιεξόδου καταγράφονται τώρα η διασπάθιση των ελλειπόντων πόρων, τα παραγωγικά προβλήματα, το κοινωνικό κραχ των νοικοκυριών. Ζητήματα που εντοπίζουν πλέον και οι δημοσκοπήσεις…
Τα διαδοχικά (και αλληλοσυγκρουόμενα) σενάρια που διακινεί το μέγαρο Μαξίμου, από το αρχικό της αλλαγής (του… αλλαγμένου) εκλογικού νόμου, μέχρι τις πρόωρες εκλογές και το «κόψιμο» της απλής αναλογικής, στον πυρήνα τους έχουν σαν στόχο την διατήρηση της εξουσίας από τον κ.Μητσοτάκη. Όχι κατ’ ανάγκη και την παραμονή στην εξουσία της ΝΔ…
Ωστόσο, όλα τα σχέδια ενσωματώνουν, ταυτόχρονα, και το ισχυρό ενδεχόμενο της εξαίρεσής του από την επόμενη κυβέρνηση. Είναι κάτι, εξάλλου, που προβάλει αναπόδραστα μετά την υποχρεωτική παραίτηση του ώστε οι επαναληπτικές, μετά την απλή αναλογική, εκλογές να γίνουν με υπηρεσιακό πρωθυπουργό.
Ήδη οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί και ο καθένας έχει πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ του…
1.Το 2011 ο κ.Σαμαράς εκλήθη, μετέχοντας στην κυβέρνηση Παπαδήμου, να αποδείξει ότι… δεν ισχύει η θεωρεία του περί ενός άλλου δρόμου οικονομικής σωτηρίας που διατυμπάνιζε σαν φασαριόζικη αξιωματική αντιπολίτευση (Ζάππειο 1, 2 κ.ο.κ.). Ο νυν πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη απολογούμενος για την (οικονομική) πορεία της χώρας. Δεν έρχεται, απέρχεται…
Ούτε ο Πιερρακάκης
2.Η ΝΔ δεν έχει άφθαρτα, έστω αδοκίμαστα, στελέχη. Τυχόν παραμονή Σταϊκούρα στο υπουργείο Οικονομικών θα αντιμετωπιστεί σαν να επρόκειτο για απόπειρα συνέχισης της θητείας Αλογοσκούφη μετά το 2008…
3.Ακόμη και ο επιτυχημένος κ.Πιερρακάκης έχει το άγος της απουσίας ψηφιακής θωράκισης των ΕΛΤΑ, τα οποία δέχτηκαν κυβερνοεπίθεση και παραμένουν δύο εβδομάδες τώρα εκτός (πλήρους) λειτουργίας. Προκαλώντας τεράστιο κόστος στους φορολογουμένους που πλήρωσαν ακριβά ένα «σχέδιο» εξυγίανσης (το οποίο, τελικά και εκ του αποτελέσματος, περιείχε απλώς τις παλαιές πρακτικές των παχυλών αποζημιώσεων υπαλλήλων με ώριμα, ωστόσο, συνταξιοδοτικά δικαιώματα…)
Με πλαστή πλειοψηφία
4. Οι όποιες κυβερνητικές προτάσεις κατατέθηκαν στη διάρκεια της 3ετούς κυβερνητικής θητείας κάηκαν, κυριολεκτικά, εντός ολίγων μηνών. Από τη βίαια απολιγνιτοποίηση υπέρ ενός ακριβού, εισαγόμενου και βρόμικου καυσίμου (Φυσικό Αέριο), μέχρι τις επιδοτούμενες θερμάστρες (πάλι το ακριβό υγραέριο) για να «αντιμετωπιστούν» τα κεσάτια στην εστίαση λόγω κορονοϊού…
5. Εν τέλει, ο κ.Μητσοτάκης έχει συγκεντρώσει υψηλό αρνητικό φορτίο και δεν μπορεί να προβληθεί σαν το νέο που θέλει να προκαλέσει «τομές». Για αυτό και εκβιάζει με τον εκλογικό νόμο: Θέλει κυβέρνηση συνεργασίας (η ακρίβεια ακύρωσε την αυτοδυναμία), όχι όμως μετά την καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων με το σύστημα της απλής αναλογικής, την στιγμή δηλαδή που πιθανότατα θα έχει λιγότερους από 90 βουλευτές, αλλά με την πλαστή σχετική πλειοψηφία 135-140 βουλευτών της… ενισχυμένης αναλογικής (των Θεοδωρικάκου–Γεραπετρίτη που ψήφισε η ΝΔ το 2020).
Χωρίς κυβερνητικό αφήγημα
-Στην ουσία όμως ο αρχηγός της ΝΔ παραδέχεται ότι δεν έχει κυβερνητικό αφήγημα. Κανείς πολιτικός αρχηγός δεν θέλει να συνδέσει το μέλλον του ιδίου και του κόμματός του με ένα πρόσωπο που δοκιμάστηκε, δεν έχει προτάσεις και απέρχεται. Ούτε ίσως ο κ.Βελόπουλος, πριν την αυτο-ακύρωσή του σαν «πρόθυμου εταίρου», λόγω της ακατανόητης στάσης του απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία.
-Ο κ.Τσίπρας, το λένε τα στελέχη του (Βαλνέν, Κούλογλου), το αναλύουν (φιλικά διακείμενοι) επιστήμονες (Νικολακόπουλος), δεν αποτελεί εναλλακτική λύση. Δεν έχει ξεχαστεί η πολιτεία του (2015-19), δεν ομονοούν προς τούτο στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε έχει υποχωρήσει ο τοξικός κομματικός λόγος (κυρίως στα μεσαία στελέχη και μεταξύ των μεταγραφέντων εκ του κέντρου…).
-Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης διατύπωσε την πρόταση για την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ώστε η «χώρα να ξαναζήσει μέρες κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας». Μια προοπτική που ωριμάζει σε ολόκληρο τον κόσμο, τώρα που απαιτούνται δημόσια δίκτυα, σοβαρές επενδύσεις στο Σύστημα Υγείας, κρατικές παρεμβάσεις για την Απασχόληση, την Στέγη, το Περιβάλλον, τις ευκαιρίες για τους Νέους.
Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αποκλείει την συνέχιση της θητείας Μητσοτάκη. Όταν ο ελληνικός λαός δεν σε χρίσει πρωθυπουργό μετά από δύο συνεχόμενες εκλογές, και μάλιστα την δεύτερη με την σούπερ ενισχυμένη που εσύ διάλεξες σαν «όχημα πλειοψηφίας και εξουσίας», τότε γιατί να σε διορίσει ένα (το οποιοδήποτε) κόμμα;
Ο κ.Μητσοτάκης επιδιώκει να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις για «κυβερνητική συνεργασία» (σ.σ. ελλείψει αυτοδυναμίας) με το μπόνους των 40 ή 45 βουλευτών (εξαρτάται από το τελικό σκορ του α’ κόμματος).
Αλλά έτσι αποκαλύπτεται ότι δεν αναζητά εταίρο, αλλά μια τσόντα 5-10 βουλευτών. Τους οποίους, στην πορεία, θα επιδιώξει να αφομοιώσει κατά το πρότυπο του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ…
Γι’αυτό είναι κρίσιμες οι διαδικασίες και η λαϊκή εντολή των πρώτων εκλογών. Η απλή αναλογική δεν είναι θεσμική…. αγγαρεία επειδή δεν βολεύει τον κ.Μητσοτάκη. Αντιθέτως, όπου σχηματίστηκαν κυβερνήσεις συνεργασίας, πίσω τους βρίσκεται ένα σύστημα απλής αναλογικής (και το αντίστροφο…).
Με αυτό το στόχο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Οικονόμου προσπαθεί να «κάψει» την προοπτική σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης με κορμό το ΠΑΣΟΚ. Ακριβώς γιατί θέλει να ακυρώσει τα πολιτικά σενάρια για εναλλακτικό πρωθυπουργό.
Όμως, η τακτική «παράκαμψη» της απλής αναλογικής είναι σαν η ΝΔ να καλεί τους οπαδούς της να πάνε απ’ ευθείας στις… δεύτερες κάλπες. Ας το κάνει. Και να εκβιάσει τη θέση του μηχανοδηγού με κλεμμένα «βαγόνια» με το σύστημα της υπερενισχυμένης αναλογικής.
Οι εκβιασμοί τους είδους «εγώ θα σε κυβερνήσω» εκλαμβάνονται πλέον ως… απειλές. Ή το «εγώ πρέπει να κυβερνήσω», απέναντι ακόμη και στα φιλικά της ΜΜΕ και τους επιχειρηματίες (με αφορμή την κατανομή του Ταμείου Ανάκαμψης), δεν πιάνουν πάντα. Ειδικά όταν υπάρχει νωπή σχετική εμπειρία.
Δυστυχώς όμως δεν εκλείπει το σενάριο, το ίδιο κόμμα, σε λιγότερα από 13 χρόνια να οδηγήσει και πάλι η χώρα σε αδιέξοδα…
Δημοσίευση από “ieidiseis.gr”