Ο ασταθής «κυβερνήτης» και οι εκβιασμοί. Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Κατά τον πρωθυπουργό (από τη ΔΕΘ), τα κόμματα της αντιπολίτευσης περίπου συνωμοτούν με… ph Βαρουφάκη και οι εκλογές αποτελούν εθνικό κίνδυνο.

Η αλήθεια για τον εκλογικό νόμο και τις (πρόωρες) εκλογές είναι ότι μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών (για το οποίο ακόμη δεν έχει απαντηθεί το απλό ερώτημα: «Για ποιο λόγο παρακολουθούσατε τον Νίκο Ανδρουλάκη;-Συνεχίζετε και σήμερα να παρακολουθείτε άλλους πολιτικούς ή δημοσιογράφους;»), δεν θα μπορούσε ο κ.Μητσοτάκης να εμφανιστεί επιπλέον και σαν θεσμικός ταραξίας. Δηλαδή να μιλήσει για αλλαγή (στην… αλλαγή) του εκλογικού νόμου. Κάτι που θα πυροδοτούσε, αυτομάτως, κλίμα προσφυγής σε πρόωρες κάλπες.

(Εξάλλου ο πρόεδρος της ΝΔ ήθελε, ταυτόχρονα με το ενισχυμένο μπόνους στο α’ κόμμα, και κατώφλι 5% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, ώστε να διασφαλιστεί η αυτοδυναμία λόγω του υψηλού ποσοστού -άνω του 12%- που δεν θα αντιπροσωπευόταν στο κοινοβούλιο. Κάτι για το οποίο δεν συγκέντρωσε αποδοχή ούτε εντός της συντηρητικής παράταξης…)

Κατά συνέπεια, το σκάνδαλο των υποκλοπών όχι μόνο απομόνωσε πολιτικά τον κ. Μητσοτάκη, του στέρησε και την ευχέρεια πολιτικών συμμαχιών, αλλά: α/ακύρωσε κάθε σκέψη του για νέα κοπτοραπτική στον εκλογικό νόμο και β/ανατροφοδότησε τις εσωκομματικές αμφισβητήσεις (Καραμανλής –με τον οποίο δήλωσε πως διαφωνεί- και Σαμαράς).

Προεκλογικό σκηνικό

Όμως το όλο σκηνικό το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ υπήρξε προεκλογικό:

1.Περιέγραψε μια χώρα και μια κοινωνία που βγαίνει βόλτα στην ερωτική Θεσσαλονίκη αγκαλιά με την «νύμφη του Θερμαϊκού». Τίποτε για τις διεθνείς ανησυχίες. Καμία αναφορά για τα επιτόκια δανεισμού. Μόνο βεβαιότητες για την επενδυτική βαθμίδα, καίτοι λέει ότι εκλογές σημαίνουν αστάθεια. Την οποία αστάθεια, κατά τα λεγόμενά του, μεταθέτει για μερικούς μήνες (αρχές 2023), καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας εντός του επομένου έτους…

2.Ο ίδιος εμφανίστηκε σαν κυβερνήτης, όχι πρωθυπουργός, μόνος του στο (τηλεοπτικό) πλάνο και απέναντι σε όλους (στην αντιπολίτευση).

3.Δεν απέκλεισε αποστασία βουλευτών άλλων κομμάτων για την «δεδηλωμένη» μετά τις δεύτερες εκλογές.

Αυτά «φιλοτεχνούν» τον ηγέτη που ονειρεύεται…

Ωστόσο:

i/ Τον Οκτώβριο σταματά η ακριβή επιδότηση στο ρεύμα (1,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, 1,9 δισ. τον Σεπτέμβριο, όλα από την υπερφορολόγηση των καταναλωτών). Και μέσα στο χειμώνα, όσο τα περισσότερα σπίτια θερμαίνονται με ηλεκτρικό λόγω ακριβού πετρελαίου μέχρι πέρυσι, οι λογαριασμοί θα πάρουν κυριολεκτικά φωτιά. Η κλιμακωτή τιμολόγηση αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις, προκαλώντας προβλήματα απασχόλησης και αμοιβών…

Δόσεις στεγαστικού

ii/Τα επιτόκια κρατικού δανεισμού θα προσεγγίσουν το 5% ανατρέποντας κάθε σχέδιο για τον επόμενο προϋπολογισμό. Ακόμη και εάν δεν ισχύσουν οι δημοσιονομικοί κανόνες το 2023, έστω και αν δεν χρειαστεί να επιτύχουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα, η χώρα δεν θα μπορεί να βρει χρήματα (δανειστεί) για να στηρίξει τις οικογένειες, να επιδοτήσει το ρεύμα.

iii/Τα στεγαστικά δάνεια θα πάρουν φωτιά, η τοκοχρεωλυτική δόση θα αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ τα ενοίκια είναι ήδη απλησίαστα και πολλά παιδιά σταματούν τις σπουδές τους με την εγγραφή τους σε άλλη πόλη…

iv/ Οι φόροι (ΦΠΑ κ.α.) συνεχίζουν να κατατρώγουν το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ δεν αυξάνονται οι αποδοχές όσων εργάζονται (παρά μόνο δίνονται επιδόματα σε όσους βρίσκονται στο οικονομικό περιθώριο).
Αναμφίβολα, το «μόνος με όλους» έχει κάτι από γουέστερν, αλλά είναι πολύ σπαγγέτι. Ο λόγος του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δεν ήταν στοχευμένος στη χώρα και την έξοδο από την κρίση, παρά στη αντιπολίτευση και προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Νταηλίκια

Και πέρα από τα πολιτικά νταηλίκια πρώτον, ας ξεκινήσουμε από την Ιταλία όπου στις 25 του μήνα (εκλογές) θα δοθεί σήμα (και το στίγμα) ως προς την πορεία του ευρωπαϊκού Νότου, τα επιτόκια στην Περιφέρεια κ.α.

Δεύτερον οι οικονομικές κρίσεις δεν προσφέρονται για προσωπικούς ρόλους. Πόσο μάλιστα όταν δεν υπάρχουν οι καλές προθέσεις. Η οικονομία και τυχόν νέες αποκαλύψεις γύρω από τις υποκλοπές θα κρίνουν τις εξελίξεις. Καθώς η Ελλάδα οδεύει παντελώς απροετοίμαστη στην κρίση.

Γιατί, αν οι εκλογές σημαίνουν αστάθεια, αυτή καλόν είναι να την περάσουμε… ελαφρά, τώρα. Ώστε ακολούθως, μια καλά προετοιμασμένη χώρα από μια νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, να αντιμετωπίσει την κρίση. Όχι με έναν «κυβερνήτη» να ψάχνει την πολιτική ευκαιρία μέσα στην εξαθλίωση που δημιούργησε. Έτσι, απλώς παρατείνεται η (οικονομική) αστάθεια και αναβάλλονται τα αναγκαία μέτρα…

Αναδημοσίευση από “ieidiseis.gr”