Ούτε Βεβαιότητες , Ούτε Προβλέψεις.. Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ

Η λαίλαπα του κορωνοϊού που πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Ευρώπη ( και τον πλανήτη) κλονίζει  πολλά απ’ αυτά που οικοδομήσαμε όχι μόνο στην κοινωνία και οικονομία αλλά και στις διανοητικές μας κατασκευές. Κλονίζει  μεταξύ άλλων α) την πίστη μας σε ορισμένες βεβαιότητες που είχαμε αναπτύξει  και β) την πεποίθηση μας ότι μπορούμε να προβλέψουμε τις εξελίξεις και το μέλλον μας .

          Στα τέλη Ιανουαρίου με κάλεσαν  να συμμετάσχω σε μια συνάντηση στις Βρυξέλλες για τέλη Μαρτίου. Απάντησα  ότι θα συμμετάσχω «με  την προυπόθεση ότι  ο κορωνοιός»- που ήδη έπληττε την Κίνα – «δεν θα χτυπήσει την Ευρώπη».   Η απάντηση που έλαβα: «αυτό δεν μπορεί να συμβεί εδώ,  στην Ευρώπη» ! Βεβαίως συνέβη και  σαρώνει   την Ευρώπη με  επιθετικότητα . Και έτσι  εμπεδωμένες βεβαιότητες κατέρρευσαν, νέες αναδείχτηκαν,  ελλείμματα θεσμικά, πολιτικά, οικονομικά φωτίστηκαν , νοοτροπίες αποκαλύφθηκαν, φιλοσοφικές ή δογματικές θρησκευτικές θέσεις κλονίστηκαν. Μια ευρέως αποδεκτή βεβαιότητα, αν και όχι καθολικά δεκτή, υπήρξε αυτή που έλεγε ότι με την πρόοδο των τελευταίων δεκαετιών είχαμε  λίγο-πολύ αφήσει οριστικά πίσω τις μεγάλες επιδημίες και πανδημίες.  Έστω κι αν οι περιπτώσεις Saar και Έμπολα   στην Αφρική έδειχναν μάλλον το αντίθετο. Και   παρά το γεγονός ότι στη βιβλιογραφία για τις “Μεγαλοκαταστροφές” που απειλούσαν τον πλανήτη και σε δημόσιες τοποθετήσεις προσωπικοτήτων όπως λ.χ. του Μπιλ Γκέιτς το ενδεχόμενο μιας πανδημίας που θα μπορούσε να προκύψει από ένα φονικό ιό εθεωρείτο ως ένα εξόχως πιθανό σενάριο. Η πεποίθηση ότι φονικές πανδημίες   δεν μπορούσαν να συμβούν πλέον σήμερα ( τουλάχιστον στον αναπτυγμένο λεγόμενο κόσμο)  ήταν βαθειά εμπεδωμένη παρά το γεγονός ότι παγκοσμιοποίηση, άνοιγμα των συνόρων, αυξημένες δυνατότητες μετακινήσεων, κλπ. ευνοούσαν την εξάπλωση μιας πανδημίας. Και επειδή ακριβώς δεν πίστευαν στο σενάριο αυτό δεν έκαναν και απολύτως τίποτα, δεν είχαν κανένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, καμιά προετοιμασία για την περίπτωση που θα ξεσπούσε, όπως και ξέσπασε τελικά .

          Έτσι ο πλανήτης “πιάστηκε ουσιαστικά στον ύπνο” με τον κορωνοϊό.  Και φυσικά και η Ευρώπη. Και γι αυτό οι  αντιδράσεις, οι πρώτες  τουλάχιστον,  υπήρξαν σπασμωδικές, ασυντόνιστες, ανοργάνωτες ( ευτυχώς όχι στην Ελλάδα) . Εδώ αναδεικνύεται και ένα βασικό έλλειμμα των δημοκρατικών πολιτικών συστημάτων που λογικά ως συστήματα που στηρίζονται και λογοδοτούν στον απλό πολίτη θα έπρεπε να είχαν μεριμνήσει. (Τα αυταρχικά συστήματα ούτως ή άλλως δεν υπακούουν σ αυτή τη λογική).  Τα δημοκρατικά συστήματα διέπονται λίγο-πολύ από τη λογική του βραχυχρόνιου, αυτό που οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν short-termism.   Σχεδιάζουν κατά κανόνα για  μια τετραετία ή πενταετία, όσο είναι η διάρκεια του εκλογικού κύκλου. Αποφεύγουν τον μεσοπρόθεσμο, πολύ περισσότερο το μακροχρόνιο σχεδιασμό.  “Μακροχρονίως όλοι θα είμαστε νεκροί”, πρώτα απ όλα πολιτικά. Έτσι το διαχρονικό μακροχρόνιο σχέδιο έκτακτης ανάγκης εν πολοίς απουσιάζει.

Και   μέσα στην ύβρι των ακράδαντων βεβαιοτήτων  ξεχάσαμε ότι  “Οι άνθρωποι γνωρίζουν τα γινόμενα/ Τα μέλλοντα γνωρίζουν οι θεοί” και “Εκ των μελλόντων οι σοφοί τα προσερχόμενα αντιλαμβάνονται”. Την τόσο   σοφή  αυτή  καβαφική διαπίστωση. Μεταξύ πολλών ανατροπών, η πανδημία του κορωνοϊού ανατρέπει και την όποια πίστη του ανθρώπου στην ικανότητά του να προβλέπει την πορεία του, το μέλλον του προκειμένου να αποφύγει τη διαβρωτική αβεβαιότητα που ψυχολογικά τον παραλύει.  Ο άνθρωπος θέλει να γνωρίζει τι φέρνει το αύριο, το μέλλον και γι αυτό προχωράει στις προβλέψεις/ προγνώσεις σχεδόν σ όλους τους τομείς, από τον καιρό μέχρι την οικονομία, την πορεία του ανθρώπινου γένους, κλπ. “Είμαστε εθισμένοι (addicted) στην ανάγκη της πρόβλεψης, απεγνωσμένα αναζητούμε τη βεβαιότητα” γράφει ηM.Heffernanστο νέο βιβλίο της που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο “Αχαρτογράφητο: Πώς να Χαράξουμε το Μέλλον Μαζί”/ “Uncharted:How to Map the Future Together” (Λονδίνο 2020).  Η συγγραφέας τονίζει ότι, παρά την τεχνολογική πρόοδο, την τεχνητή νοημοσύνη, όλες τις επιστημονικές προόδους, η πρόβλεψη του μέλλοντος με κάποια επιστημονική εγκυρότητα είναι αδύνατη. Η περιπλοκότητα των κοινωνιών δεν το επιτρέπει αλλά και πάντοτε μπορεί να εμφανισθεί ο “μαύρος κύκνος”, το εντελώς αναπάντεχο δηλαδή που να ανατρέψει, καταστρέψει κάθε ορθολογική – υποτίθεται – πρόβλεψη.

          Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τον κορωνοϊό. Όλες οι προβλέψεις μόλις ελαχίστων εβδομάδων πριν,  στην αρχή του έτους για την οικονομία λ.χ. τινάχτηκαν στον αέρα. Μια σειρά από προγραμματισμένα γεγονότα από την Ευρωβίζιον μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες εγκαταλείφθηκαν ή αναβλήθηκαν. Βέβαια ο μεγάλοςK.R.Popperεδώ και δεκαετίες στο “PovertyofHistoricism”/ “Η Ένδεια του Ιστορικισμού” ( 1957)  είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική σε οποιαδήποτε προσπάθεια (κυρίως από πλευράς Μαρξιστών) “να προβλέψουν την ανθρώπινη ιστορία”. Έδειξε το μάταιο αλλά και επικίνδυνο της προσπάθειας. Οδηγεί κατά την άποψή του στον ολοκληρωτισμό. Μπορούμε να προβλέψουμε την έκλειψη του ΄Ηλιου που θα συμβεί δεκάδες χρόνια από σήμερα, φαινόμενο που υπόκειται σε αυστηρούς φυσικούς νόμους, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε την ανθρώπινη πορεία που διέπεται από την ελεύθερη βούληση, τη νέα γνώση που παράγεται και τελικά το εντελώς τυχαίο και αναπάντεχο και τις “μη επιδιωκόμενες συνέπειες” (unintendedconsequences) της ανθρώπινης δράσης.

          Μπορούμε βέβαια να προσδιορίσουμε ορισμένες τάσεις, να διατυπώσουμε πιθανά σενάρια και πιθανότητες και βάσει όλων αυτών να προγραμματίσουμε την υπό αίρεση δράση μας και επιλογές μας. Η τραγωδία του κορωνοϊού μπορεί να μας κάνει πιο ταπεινούς στην ικανότητά μας να ελέγχουμε και ορίζουμε το μέλλον μας. Και περισσότερο ευαίσθητους στην ανάγκη να προγραμματίζουμε για την αντιμετώπιση του αναπάντεχου, του απρόβλεπτου και καταστροφικού που μπορεί να προκύψει. “Υπάρχουν πάντοτε σοβαρότερα πράγματα σε Γη και Ουρανό που δεν γνωρίζουμε”, δεν μπορούμε να προβλέψουμε και πολύ περισσότερο να ελέγξουμε…

Δημοσίευση από την εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”