Οι σημαίες, το μελαχρινό κοριτσάκι και ο «κακός δήμαρχος λύκος». Του Γιώργου Σιακαντάρη

Οι αντιδράσεις κατά του νέου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα για τις παλαιστινιακές σημαίες, που τις «βάπτισαν» σημαίες της Χαμάς, και κατά του μελαχρινού κοριτσιού που τόσο χαρούμενο εμφανίστηκε δίπλα του, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Κάποιοι «ντράπηκαν» για τις σημαίες και κάποιοι άλλοι εξανέστησαν για το μικρό κοριτσάκι που εξέλαβαν ως προσφυγόπουλο. Μερικοί και για τα δυο. Μετά, χωρίς να ντραπούν, μόλις έμαθαν πως αυτό ήταν ελληνόπουλο, δήλωναν πως δεν ήξεραν. Λες και αν ήταν προσφυγόπουλο θα υπήρχε πρόβλημα. Για να εξομολογηθώ την αλήθεια, κι εγώ το πέρασα για προσφυγόπουλο. Μόνο που, σε αντίθεση με αυτές τις αντιδράσεις, το καταχάρηκα. Βεβαίως οι περισσότεροι εξ όσων έγραψαν αυτά τα κακεντρεχή και ρατσιστικά σχόλια είναι πρωτίστως ανόητοι και δευτερευόντως ρατσιστές. Γι’ αυτό και αποτελούν την κορυφή και όχι τη βάση του παγόβουνου.

Το παγόβουνο είναι οι αντιδράσεις μιας μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας που με μεγάλο μίσος και περιφρόνηση κατατάσσουν όλους όσοι μιλούν και για τη βία του Ισραήλ και τους βομβαρδισμούς κατά των αμάχων Παλαιστινίων στους φίλους της Χαμάς. Σε αυτούς απαντά καλύτερα η κορυφαία γελοιογραφία του Ανδρέα Πετρουλάκη που παρουσιάζει τον δήμαρχο Αθηναίων να έχει κολλήσει μια γάζα στο χτυπημένο μέτωπό του για να περάσει «σαφές μήνυμα υπέρ της Χαμάς». Γι’ αυτούς, όσοι αγωνιούν για τη σφαγή των αμάχων στη Γάζα, δεν μπορεί παρά «να μοιράζονται τα ίδια αγωνιστικά ιδεώδη με τον Πούτιν». Γι’ αυτούς, όλοι όσοι αν και δηλώνουν τον αποτροπιασμό τους για τα θύματα της Χαμάς, δεν υψώνουν ταυτοχρόνως και ισραηλινές σημαίες, αυτομάτως γίνονται οπαδοί της Χαμάς και του Πούτιν. Μες στον φανατισμό τους δεν ενδιαφέρονται αν αυτοί έχουν πολλάκις καταδικάσει με οξύτητα και εγκαίρως την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, αν αγωνιούν και αυτοί για την τύχη των ομήρων και επίσης αν από την πρώτη μέρα αρθρογραφούν κατά της πουτινικής εισβολής στην Ουκρανία. Αν τα γεγονότα δεν συμφωνούν με τον φανατισμό τους τόσο το χειρότερο γι’ αυτά.

Οι «φίλοι της δημοκρατίας», μια που ως τέτοιοι αυτοπροσδιορίζονται, αναμεσά τους και πολλοί πανεπιστημιακοί με ιδιαιτέρως μονομερή λόγο, ταυτίζουν τους λαούς της Παλαιστίνης και της Ρωσίας με τους ηγέτες τους. Αν και γνωρίζουν πως αυτοί οι λαοί ζουν κάτω από αυταρχικά καθεστώτα. Καθόλου τυχαίο που στη συνέχεια ανακαλύπτουν τον ένοχο της βίας στην κουλτούρα των δυο λαών. Και μας προτρέπουν να μην τολμήσουμε να τους προσκαλέσουμε στα θέατρα, στις γκαλερί και στις όπερες των δημοκρατικών χωρών.

Πίσω απ’ όλα αυτά όμως ελλοχεύει το μίσος όλων αυτών κατά του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα που με τη μετριοπάθεια, τη σεμνότητα αλλά και την επιστημοσύνη του, τούς έκανε να γευτούν μια ήττα που δεν μπορούν να χωνέψουν. Κύριος στόχος τους είναι αυτός, επειδή το παράδειγμά του αποτελεί σοβαρή απειλή για την υπέρβαση του συστήματος του κυρίαρχου κόμματος που έχουμε τώρα στη χώρα. Έτσι ο δήμαρχος έγινε ο «κακός λύκος» που θέλει να φάει τα κατάξανθα ελληνόπουλα.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ