Ν. Ανδρουλάκης: “Ζητώ από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη, για να είμαστε εμείς η ισχυρή αξιόπιστη προοδευτική δύναμη, που θα αντιμετωπίσει τη συντήρηση και τη στασιμότητα που εκπροσωπεί το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη”

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Φίλες και φίλοι, 

Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς, την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά, τους υποψηφίους και τα στελέχη μας για την συμβολή τους σε αυτόν τον δύσκολο αλλά και νικηφόρο  αγώνα που δώσαμε όλοι μαζί.

Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τον κόπο σας, το χρόνο που αφιερώσατε τις μικρές ή μεγάλες θυσίες που κάποιοι αναγκαστήκατε να κάνετε.

Ξεχωρίζω τις υποψήφιες μας από τα Τρίκαλα, την Ιωάννα Καρρά  και από την Κοζάνη, την Παναγιώτα Καμαριάδου, που αν και στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης τους, δεν εγκατέλειψαν την προεκλογική καμπάνια.

Αλλά και την ιδιότυπη θυσία του συντοπίτη μου Βασίλη Σκουντή, που μετά από 34 συνεχόμενα final four, έχασε το φετινό για να δώσει την μάχη της Κρήτης. 

Και βέβαια να καλωσορίσω και να συγχαρώ τους βουλευτές μας για την εκλογή τους. 

Η Κοινοβουλευτική μας ομάδα μεγάλωσε και ανανεώθηκε με πολλούς νέους ανθρώπους, που εκλέγονται για πρώτη φορά. 

Αλλά και με ισχυρή γυναικεία παρουσία, που μας χαροποιεί όλους μας, γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε την υποεκπροσώπηση τους σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου. 

Μια ομάδα, που εικονοποιεί την ενότητα, την ανανέωση αλλά πάνω από όλα την αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης. 

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τον αγώνα και την συνεισφορά όλων εκείνων, που δεν είναι πια κοντά μας, όπως η αείμνηστη πρόεδρος Φώφη Γεννηματά, 

Φίλες και φίλοι,

Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής ήταν ένας δύσκολος αγώνας, που απέδειξε για μια ακόμη φορά, ποσό βαθιά είναι η ιστορική και κοινωνική ρίζα του ΠΑΣΟΚ.

Το πιο συγκινητικό όμως απ΄ όλα είναι που μετά από πολλά χρονιά χιλιάδες νέοι άνθρωποι, αγκάλιασαν τη νέα μας προσπάθεια 

και δεσμεύομαι στη νέα γενιά της πατρίδας μας, πως πρωταρχικός μας αγώνας θα είναι να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες που της αξίζουν, για να μεγαλουργήσει στον τόπο μας. 

Γιατί είναι ακλόνητή μου πεποίθηση πως μόνο αν σταθεί η νέα γενιά όρθια, θα ορθοποδήσει και η χώρα. 

Δεχθήκαμε έναν ανελέητο πόλεμο.

Περάσαμε από τις συμπληγάδες της πόλωσης, της τοξικότητας,  και της παραπληροφόρησης.

Βγήκαμε όμως νικητές σε πείσμα των αντιπάλων μας και των συμφερόντων, που βολεύονται με μία κατάσταση, που εν τέλει εξυπηρετεί μόνο τη Νέα Δημοκρατία.  

Αυτοί που κατήγγειλαν τους δημοσκόπους, ήταν οι ίδιοι που όπως αποδείχθηκε την Κυριακή το βράδυ με την λαϊκή ετυμηγορία ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς από τις έρευνες, που παρουσιάζονταν μέχρι την τελευταία μέρα. 

Οι πολίτες όμως έδωσαν ηχηρή και καθαρή απάντηση!

Η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που αύξησε τις κοινωνικές ανισότητες, που βάφτισε «επιτελικό κράτος» μια παρέα στο Μαξίμου, που μεγιστοποίησε τα κέρδη των λίγων και ισχυρών αδιαφορώντας για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, στιγματίστηκε από το σκάνδαλο των υποκλοπών, τα γαλάζια ρουσφέτια, τα δισεκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων, αντί να χάσει δυνάμεις, αύξησε τα ποσοστά της . 

Ο γαλάζιος χάρτης δεν είναι προϊόν της προσφοράς της Νέας Δημοκρατίας στον ελληνικό λαό. Είναι αποτέλεσμα του τρόπου και του ύφους της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Φίλες και φίλοι

Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον δεν υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας, αλλά κίνδυνος παντοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας. 

Ο κ. Μητσοτάκης, μας καλεί σε σημερινή του συνέντευξη να τον εμπιστευθούμε με μεγάλη πλειοψηφία, πάνω από τις 151 έδρες, γιατί «δεν έχει καβαλήσει το καλάμι». Το είδαμε το καλάμι της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της επέκτασης των κοινωνικών ανισοτήτων και αυτή η παράταξη, η δημοκρατική παράταξη, είναι εδώ για να μπει ανάχωμα στην αλαζονεία του συστήματος εξουσίας της ΝΔ.

Είχε ξεκινήσει από το 2019, όταν στις αυτοδιοικητικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία είχε κερδίσει όλες τις περιφέρειες πλην της Κρήτης.

Παρόλα αυτά, οι πολίτες εμπιστεύτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο της ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης, που όπως φάνηκε την περασμένη Κυριακή απέτυχε.

Δεν πρόκειται να μπω σε μία άγονη αντιπαράθεση με όσους παραμένουν αμετανόητοι και προσπαθούν να μεταθέσουν αλλού τις ευθύνες τους, για το γεγονός ότι για τρίτη συνεχόμενη φορά ο χάρτης της πατρίδας μας έχει γαλάζιο χρώμα.

Άλλωστε τους έκριναν οι πολίτες.

Έχουμε χρέος να δώσουμε στον χάρτη το χρώμα του πράσινου της ελπίδας, του πράσινου της προοπτικής, του πράσινου της ενότητας του ελληνικού λαού απέναντι στη διχόνοια και την τοξικότητα, που του προσφέρουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ.

Ζητώ όμως από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη, για να είμαστε εμείς η ισχυρή αξιόπιστη προοδευτική δύναμη, που θα αντιμετωπίσει τη συντήρηση και τη στασιμότητα, που εκπροσωπεί η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη. 

Χρειάζεται μία γνήσια προοδευτική αξιόπιστη δύναμη που θα σταματήσει την παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Για αυτό και δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία όσο κι αν το εύχεται και το προπαγανδίζει  ο κ. Τσίπρας.

Αυτό είναι ανέκδοτο. Αλλά, όπως ξέρετε, όλα τα ανέκδοτα και τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Αυτή παράταξη επέστρεψε ως ο κύριος αντίπαλος της συντήρησης και της Νέας Δημοκρατίας για να αποκτήσει το πολιτικό σύστημα την κανονικότητα ενός δημοσίου διαλόγου συγκρούσεων, συναινέσεων αλλά πάνω από όλα αντιπαράθεσης προς όφελος του ελληνικού λαού.

Εμείς θα είμαστε το πραγματικό ανάχωμα της συντήρησης και της αλαζονείας. Εμείς θα είμαστε οι εγγυητές του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών της πατρίδας μας.

Καλώ λοιπόν σήμερα από αυτό εδώ το βήμα, κάθε δημοκράτη προοδευτικό Έλληνα να έρθει μαζί μας σε αυτό τη νέα πορεία.

Να ξαναπιάσουμε μαζί το νήμα της Ιστορίας. 

Γιατί το ξαναλέω αντίπαλος αυτής της παράταξης είναι η παντοδυναμία της Συντήρησης

Η παντοδυναμία των οικονομικών ελίτ.

Η παντοδυναμία της αδικίας.

Η παντοδυναμία της περιφρόνησης των θεσμών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Η σύγχρονη Κεντροαριστερά είναι εδώ, με το σύγχρονο ΠΑΣΟΚ, ενωμένο και δυνατό, πιο πολύ από ποτέ σε αυτήν τη νέα πορεία που το βράδυ της Κυριακής υπέγραψε ο ελληνικός λαός.

Η σύγχρονη κεντροαριστερά, που αγκαλιάζει τις πραγματικές αγωνίες του ελληνικού λαού, απέναντι στο δυσβάσταχτο κόστος ζωής, την κατάρρευση του ΕΣΥ με τις λίστες της ντροπής για ένα χειρουργείο, με την έγνοια του γονιού για την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στα παιδιά του, την εργασιακή επισφάλεια και το άγχος πως θα τα βγάλουν πέρα χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων, μικρομεσαίων, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών.

Εμείς, στο DNA μας,  έχουμε τη δημιουργία και υπάρχουμε για να δημιουργούμε προς όφελος της πατρίδας. Γι’ αυτό άλλωστε, έχουμε ακλόνητες θέσεις για τα εθνικά μας θέματα. Για την αποτρεπτική δύναμη της χώρας. 

Δεν επιδιώκουμε να διαιωνίζουμε τα προβλήματα, μόνο και μόνο για να υπάρχουμε. 

Ούτε και διαμορφώνουμε παράλληλους κόσμους ευδαιμονίας με χρήματα των επόμενων γενεών, για να μπορούμε να κερδίζουμε χρόνο στην εξουσία.

Όπως έκαναν άλλωστε το 2007, οπότε οι λαϊκιστές της γραβάτας κέρδισαν τις εκλογές αλλά έστειλαν τη χώρα στα βράχια. Και το λέω αυτό για να θυμάται ο ελληνικός λαός και να θυμόμαστε και εμείς ποιοι σήκωσαν το βάρος της χώρας τα δύσκολα χρόνια, όταν μας παρέδωσαν τη χώρα χρεοκοπημένη.

Και ποιοι ήταν αυτοί που κάλυψαν τις ευθύνες της τότε διακυβέρνησης και από τη Δεξιά αλλά, δυστυχώς, και από την Αριστερά.

Δεν φοβόμαστε να αναμετρηθούμε με τα δύσκολα. Αρκεί να παλεύουμε για αξίες και ιδανικά.

Οι διαφορές μας από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν. Είναι πολιτικές και έχουν εκφραστεί. Και γι’ αυτές θα αντιπαρατεθούμε, για το τι θεωρούμε προοδευτικό, πατριωτικό, δημοκρατικό. Δεν μας ενδιαφέρει η σύγκρουση με την αριστερά για αδειανά πουκάμισα.

Οι διαφορές μας από τη Νέα Δημοκρατία είναι ιστορικές και ιδεολογικές. Για  ποια κοινωνία αγωνιζόμαστε, ποια Ελλάδα θέλουμε, αυτή που θα εγγυάται την αξιοσύνη και την δημοκρατία. 

Η συντήρηση, σήμερα είναι το πρόβλημα.

Ο αυταρχισμός, η αδικία, η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια και ό,τι πληγώνει τον πολίτη. Με αυτά θα αναμετρηθούμε, γόνιμα, δημιουργικά.

Φίλες και φίλοι 

Ο δικός μας αγώνας έχει ένα μέτωπο. 

Είμαστε ενάντια στις αντιδημοκρατικές πρακτικές, στις αυξανόμενες ανισότητες, στην φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, στις πολιτικές που κάνουν τον πολίτη επαίτη και δεν διασφαλίζουν τα εγγυημένα του δικαιώματα, στην οικονομική ασφυξία που αισθάνεται η μικρή και μεσαία ελληνική επιχείρηση. Είμαστε ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης. Είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του πλούτου του ελληνικού λαού και των φυσικών πόρων, στον αφελληνισμό της οικονομίας μας παραδίδοντας την στα μεγάλα fund, στις αδιαφανείς συναλλαγές της ΝΔ όπως γίνεται με τις απευθείας αναθέσεις σε φίλους και ισχυρούς με χρήματα του ελληνικού λαού. Είμαστε ενάντια στην έλλειψη διαβούλευσης με τον πολίτη και τους κοινωνικούς εταίρους, για το που θα επενδύσουμε και ποια Ελλάδα θα χτίσουμε. Είμαστε ενάντια στη συστηματική προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να ελέγχει τα μίντια μέσω κρατικών διαφημίσεων, στο στήσιμο ενός παρακράτους από το γραφείο του Πρωθυπουργού για παράνομες παρακολουθήσεις.

Είμαστε ενάντια στην αναξιοκρατία που διώχνει τα παιδιά μας στο εξωτερικό, στην πελατειακή διαχείριση δημόσιων οργανισμών όπως φάνηκε στην τραγωδία των Τεμπών.

Κράτος πρόνοιας και κοινωνική συνοχή. 

Κράτος δικαίου και ατομικά δικαιώματα. 

Πολιτική ενάντια στις διακρίσεις και στις ανισότητες.

Προστασία του περιβάλλοντος, ασφάλεια, ευρωπαϊκή οικογένεια με ισοτιμία και αλληλεγγύη. Πρωταγωνιστές και όχι κομπάρσοι των ευρωπαϊκών εξελίξεων, όπως συμβαίνει με το σύμφωνο σταθερότητας, ένα κορυφαίο ζήτημα για τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας στο μέλλον, που δεν συζητήθηκε ούτε λεπτό. Αυτή είναι η ποιότητα του δημοσίου διαλόγου προεκλογικά στη χώρα μας.

Επένδυση στον πολιτισμό για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή δύναμη και να γίνει πρωταγωνιστής των σύγχρονων ρευμάτων του ευρωπαϊκού πολιτισμού σε όλον τον κόσμο.

Αυτές είναι οι λέξεις-κλειδιά της ταυτότητάς μας. 

Οι αξίες και οι ιδέες μας, που έχουν μακρά ιστορία πίσω τους και θα έχουν μακρά ιστορία και στο μέλλον.

Αυτές οι ιδέες χτίζουν σήμερα την ξεκάθαρη και ισχυρή μας ταυτότητα. Για να μπορούμε να κάνουμε ρήξεις εκεί που πρέπει και να αναζητήσουμε κοινούς τόπους εκεί όπου επιβάλλεται. Γιατί η δημοκρατία είναι και σύγκρουση και συναίνεση, δεν είναι αλαζονεία, εχθροπάθεια και τοξικότητα.

Πρέπει να πείσουμε ακόμη περισσότερους ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι κοινωνικά και πολιτικά χρήσιμη. 

Ότι είναι το όπλο των πολλών, για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη, πιο δίκαιη. 

Για να μπορούν να σχεδιάσουν με ασφάλεια το μέλλον τους σε έναν κόσμο αβέβαιο και ταραγμένο.

Πρέπει να πάμε σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό και κάθε πόλη, για να μεταδώσουμε το μήνυμά μας. 

Αυτό περιμένω από όλες και από όλους. Έχουμε νέο αγώνα μπροστά μας, που για να είναι νικηφόρος θέλει ενότητα και καθημερινή προσπάθεια. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, τίποτα δεν προδιαγράφεται. 

Οι νίκες κερδίζονται. Οι νίκες δεν χαρίζονται. Και  σας θέλω όλους στην πρώτη γραμμή της μάχης, στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για την Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, για την Ελλάδα της εθνικής αξιοπρέπειας.

Να πείσουμε όσο μπορούμε περισσότερους συμπολίτες μας ότι θα είμαστε η δική τους φωνή. Η φωνή του αδύναμου και της μεσαίας τάξης. Θα είμαστε ασπίδα, δίπλα τους καθημερινά σε κάθε πρόβλημα.

Και αυτό, βέβαια, θα σηματοδοτήσει η νέα μας οργάνωση μετά την 3η Σεπτεμβρίου. Το ΠΑΣΟΚ θα ξαναγίνει κίνημα-ποτάμι που θα σαρώσει όλα τα κακώς κείμενα. Σε κάθε γειτονιά, θα συνομιλήσουμε με όλο τον ελληνικό λαό, θα οικοδομήσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος με συναινέσεις και ενότητα.

Τέρμα ο διχασμός που κάνει την Ελλάδα να είναι δεμένη στο παρελθόν. Εμείς επενδύουμε σε έναν λαό ενωμένο, περήφανο, σε μία γενιά με αξιοπρέπεια, χωρίς τα pass του κ. Μητσοτάκη και χωρίς τις διαδικτυακές συμμορίες που κάνουν τη νέα γενιά να απολαμβάνει την τοξικότητα και να μη στηρίζει τον ορθό λόγο.

Ο ορθός λόγος θα είναι το όπλο και το εφόδιο για τα ισχυρά ελληνόπουλα του μέλλοντος, για τη νέα γενιά. Αυτό το ΠΑΣΟΚ το έφτιαξαν οι νέοι, και θα το μεγαλώσουν ξανά οι νέοι, όπως έγινε στα ιδρυτικά μας χρόνια. Ως κίνημα και όχι ως κόμμα.

Και τα λέω αυτά, διότι το βλέμμα μας είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αλλά όχι μόνο εκεί.

Είναι στην Αυτοδιοίκηση, στα κινήματα, φτάνει μέχρι τις Ευρωεκλογές της επόμενης χρονιάς.

Έχουμε πολλές μάχες και πρέπει σε αυτές, χωρίς κομματικό κριτήριο, αλλά μόνο κοινωνικό -αξιοπρέπεια, αξιοκρατία, διαφάνεια- να αγκαλιάσουμε όλους τους δημοκράτες, όλους τους προοδευτικούς Έλληνες να έρθουν ξανά στο κίνημά μας. 

Και αυτοί που το ψήφιζαν παλαιότερα, αλλά και οι νέοι άνθρωποι. Ανοικτό κίνημα, χωρίς στεγανά είναι το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχουν επετηρίδες για τους λίγους. Δεν υπάρχουν επετηρίδες ούτε φέουδα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ανοικτό κίνημα για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες που έχουν κοινές αγωνίες με τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία.

Είναι μάχες για την προάσπιση της Δημοκρατίας, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, τη μείωση των ανισοτήτων, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Είναι μάχες για να μην επικρατήσει η συντήρηση και η στασιμότητα.

Φίλες και φίλοι

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει μια ειδυλλιακή εικόνα για την οικονομία, που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Εκμεταλλευόμενη  τη δημοσιονομική χαλάρωση λόγω της πανδημικής και ενεργειακής κρίσης ,μοίρασε πάνω από 55 δισ ευρώ, χωρίς κοινωνική και αναπτυξιακή στόχευση.

Και αυτόν τον λαϊκισμό με γραβάτα θα τον βρει, δυστυχώς, μπροστά του ο ελληνικός λαός.

Όταν έχουν χρήματα, τα μοιράζουν άδικα σε φίλους και κολλητούς και όταν έρχεται ο λογαριασμός, τα παίρνουν και πάλι άδικα από τους πιο αδύναμους πολίτες.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενώ αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 45 δισ ευρώ μέσα στην τετραετία και οδήγησε σε μια αλματώδη αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών.

Η δέσμευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ένα νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει μια παρατεταμένη δημοσιονομική προσαρμογή με επιστροφή των στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που φθάνουν το 2,5% του ΑΕΠ το 2026.

Δέσμευσε την χώρα σε πολιτικές, που απειλούν να επαναφέρουν τη λιτότητα, καθώς ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε πλαφόν 2,6% στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών, δηλαδή ζήτησε τη δραστική περικοπή των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, επιμένει να κατευθύνει τους πολύτιμους πόρους του Ταμείου  Ανάκαμψης  κυρίως προς τους μεγάλους και ισχυρούς, αφήνοντας ελάχιστα για την χρηματοδότηση των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών. 

Απέναντι σε αυτές τις αδιέξοδες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, προτείνουμε την ανάπτυξη Made in Greece, με ανακατεύθυνση των προτεραιοτήτων του Ταμείου Ανάκαμψης στη βάση ενός Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου που θα προωθεί την παραγωγή, την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές, με χιλιάδες καλές θέσεις εργασίας για τα ελληνόπουλα σε όλη την Ελλάδα.

Με την στήριξη καινοτόμων επενδύσεων με προστιθέμενη αξία και την διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα.

Στο πεδίο της ακρίβειας, η ΝΔ αφήνει να δημιουργείται ο πληθωρισμός της αισχροκέρδειας, και προσποιείται πως αντιμετωπίζει το πρόβλημα με προσωρινά pass.

Εμείς πιέζουμε για θεσμικά και ουσιαστικά μέτρα που προστατεύουν τα νοικοκυριά, με την μείωση των φόρων σε βασικά είδη διατροφής και στα καύσιμα και για ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά, με μέτρα μείωσης  του κόστους παραγωγής για τους αγρότες μας .

Οι πολίτες έχουν πληρώσει 5 δισ ευρώ παραπάνω από την υπεραπόδοση των έμμεσων φόρων, λόγω της αύξησης των τιμών. 

Είναι λοιπόν επιβεβλημένο να διατεθεί ένα μέρος των χρημάτων αυτών για τη στήριξη τους.

Φίλες και φίλοι

έχει το θράσος η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κατηγορούν για κομματοκρατία και παλαιοκομματισμό το ΠΑΣΟΚ.

Ποιοι μας κατηγορούν; Αυτοί που όταν φέραμε το ΑΣΕΠ, ήταν απέναντι. Αυτοί που όταν φέραμε τη Διαύγεια, ήταν απέναντι. Αυτοί που όταν κάναμε το opengov, ήταν απέναντι. Αυτοί που διόρισαν εκατοντάδες «γαλάζια» παιδιά σε νοσοκομεία και οργανισμούς, μιλούν σήμερα για τη νέα εποχή του ΠΑΣΟΚ, για το κόμμα της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, μιλώντας για παλαιοκομματισμό. 

Έλεος κ. Μητσοτάκη, έχει μνήμη ο ελληνικός λαός. Αλλά και τώρα, εσείς ο ίδιος τι κάνατε; Έχετε διαφάνεια στην κυβέρνησή σας; Μα, από σκάνδαλο σε σκάνδαλο πάτε. Ξεχνάει ο ελληνικός λαός τον κ. Πάτση με τα εκατομμύρια ευρώ που αγόρασε από τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού;

Ξεχνάει ο ελληνικός λαός ότι δώσατε 10 δισεκ. σε απευθείας αναθέσεις;

Ή ξεχνάει ο ελληνικός λαός τους 3.700 μετακλητούς υπαλλήλους που διορίσατε και είστε πρωταθλητές;

Εμείς εγγυόμαστε την Διαύγεια σε όλες τις αποφάσεις, την αξιοκρατία στις προσλήψεις, την ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών και την αποκομματικοποίηση του κράτους με την επιλογή των Διοικήσεων οργανισμών και Νοσοκομείων με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό και 5η θητεία.  

Για να έρθουν οι καλύτεροι Έλληνες και όχι οι αποτυχόντες βουλευτές του κ. Μητσοτάκη. 

Δεν τον άκουσα όμως να λέει κάτι για αυτήν την πολύ σημαντική μεταρρύθμιση ο δήθεν φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής.

Μεταρρυθμιστές χωρίς μεταρρυθμίσεις και φιλελεύθεροι χωρίς σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν υπάρχουν πουθενά στην Ευρώπη, παρά μόνο ως ταμπέλες στα μίντια που σας στηρίζουν κ. Μητσοτάκη.

Ξέρουμε πολύ καλά ποια είναι η πολιτική σας κουλτούρα. Ξέρουμε πολύ καλά ποια είναι η στρατηγική σας. Δεν υπάρχει ιδεολογία, υπάρχει μόνο καρέκλα και εξουσία, για αυτό μας χωρίζει ο αξιακός κώδικας αυτής της παράταξης με το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη.

Απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία , που ενισχύει με τις πολιτικές της η Νέα Δημοκρατία, εμείς προωθούμε τη νέα ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με κοινωνικό διάλογο, για εργασία με κανόνες και ασφάλεια  ,για αξιοπρεπείς μισθούς που καθορίζονται μέσα από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, και ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Είναι ύψιστη προτεραιότητα μας η Αναγέννηση του ΕΣΥ με ένα ισχυρό σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας, με διάθεση του 8-10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό με μόνιμες προσλήψεις  και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, με κίνητρα για ουσιαστική φροντίδα υγείας  στα νησιά μας.

Φιλοδοξούμε να  φέρουμε μια πραγματική μεταρρύθμιση στην Εκπαίδευση  

Τέλος στις τοξικές συγκρούσεις στον πιο ευαίσθητο χώρο. Εμείς κάναμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και έχουμε χρέος να τις συνεχίσουμε με το Εθνικό Απολυτήριο ,το σπάσιμο των ανισοτήτων με την ενισχυτική διδασκαλία, το ασφαλές σχολικό περιβάλλον με τις υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης και ισχυρές δομές ειδικής αγωγής για το σχολείο της συμπερίληψης. 

Προτείνουμε το νέο ΕΚΑΣ, την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και την αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης. 

Επιμένουμε για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που πέτυχε η κυβέρνησή μας το 2010, αποδόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και έχουμε χρέος να το κάνουμε. Δεν προστατεύουμε βίλες, ούτε κάνουμε φορολογικά κίνητρα για τους ισχυρούς, κ. Μητσοτάκη. Τον αδύναμο θέλουμε να στηρίξουμε, διότι οι πολιτικές δεν έχουν μόνο δημοσιονομικό αποτύπωμα, αλλά και κοινωνικό αποτύπωμα. Για την Ελλάδα της δικαιοσύνης, της ελπίδας.

Επιμένουμε στην προστασία της αγροτικής γης, και την επιβολή κανόνων στα funds, για μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας σε αδύναμους δανειολήπτες.

Απέναντι στα αναποτελεσματικά ημίμετρα της Νέας Δημοκρατίας για την στήριξη των νέων και την αντιμετώπιση της απειλής του δημογραφικού, αντιπαραθέτουμε τις προτάσεις μας για τις 150.000 κοινωνικές κατοικίες,  τις φοροαπαλλαγές για την πολύτεκνη οικογένεια, την κάλυψη όλων των παιδιών με βρεφονηπιακούς σταθμούς. 

Αγωνιζόμαστε για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση. 

Με την ενεργειακή δημοκρατία και την παραγωγή ΑΠΕ από τους πολλούς.

Δεν είναι μόνο μία ιδεολογική και οικολογική επιλογή. Είναι και γεωπολιτική επιλογή η χώρα μας να μην είναι εξαρτημένη στο φυσικό αέριο. 

Θα μπούμε εμπόδιο στις πολιτικές που κάνουν την Ελλάδα εξαρτημένη από ισχυρές τρίτες χώρες ή ανίσχυρη κοινωνία στις μελλούμενες αναταράξεις λόγω του κόστους ζωή στην ενέργεια, όπως θα συμβεί μετά το 2030. 

Εμείς σήμερα ενημερώνουμε σωστά τον πολίτη για να καταλάβει πού οδηγούν οι πολιτικές της ΝΔ ενεργειακά τη χώρα μετά το 2030.

Ενώ η ΝΔ μειώνει τους φόρους για τη μεγάλη περιουσία και τη διανομή κερδών, εμείς προτείνουμε την μείωση των φόρων στην εργασία, τη μείωση στις 400.000 ευρώ του αφορολόγητου των γονικών παροχών και την έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των τραπεζών και των μεγάλων  επιχειρήσεων σε μονοπωλιακούς τομείς.

Γιατί πρώτο μέλημα μας είναι αυτοί που βρίσκονται εκτός των τειχών, που δεν πρέπει να εγκαταλείπονται στην οργή και την απόγνωση, αλλά να νιώσουν ότι είμαστε δίπλα τους και νοιαζόμαστε για να ζήσουν με αξιοπρέπεια και προοπτική.

Φίλες και φίλοι

Ζούμε σε έναν κόσμο παρατεταμένων αλλαγών και κρίσεων και γι’ αυτό το βασικό αίτημα που κυριαρχεί σήμερα, είναι το αίτημα για ασφάλεια. 

Αυτό το αίτημα εκφράζει ο ελληνικός λαός και οφείλουμε να το ακούσουμε.

Όπως πραγματική ανάγκη είναι, και η ανάγκη για νέες αλλαγές που κάνουν την κοινωνία ανθεκτική μπροστά στο φάσμα των νέων ανισοτήτων.  Όμως το αίτημα για αλλαγή, δεν σημαίνει άλμα στο κενό. Δεν σημαίνει επικίνδυνους πειραματισμούς μακριά από τα πραγματικά δεδομένα της εποχής. 

Αν έπρεπε να το πω με δυο λέξεις, θα έλεγα: «Αλλαγή με ασφάλεια για τον κάθε πολίτη». 

Το ΠΑΣΟΚ θα είναι κάθε μέρα δίπλα σας. Η πολιτική μας προσπάθεια δεν θα εξαντλείται στο κοινοβούλιο, αλλά θα συνεχίζεται καθημερινά σε κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής.

Καθημερινές μάχες για μια καλύτερη ζωή με περισσότερες ευκαιρίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πράγματα που δεν μπορούν να συμβούν και πια η κοινωνία έχει εμπειρία.

Η Νέα Δημοκρατία αποκρύπτει τί έρχεται με τις πολιτικές της, όπως άλλωστε έκανε και στο παρελθόν που από τη δήθεν «θωρακισμένη οικονομία» φτάσαμε στο χείλος της χρεοκοπίας το 2009.

Μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση και τα εκάστοτε συμφέροντα που τη στηρίζουν επενδύουν σε μία τοξική αντιπολίτευση,

 Θα βρουν όμως  απέναντί τους ένα θεσμικό, προοδευτικό προγραμματικό ΠΑΣΟΚ.

Κύριε Μητσοτάκη, τώρα ήρθαν τα δύσκολα. Τώρα θα αναμετρηθούμε όπως πρέπει. Η συντήρηση με την πρόοδο. Γιατί βρήκατε εδώ σε αυτό το κίνημα τον πραγματικό σας αντίπαλο και όχι τον γνήσιο χορηγό.

Τώρα, τα προγράμματά μας, οι θέσεις μας και οι αξίες μας θα αναμετρηθούν μέρα με τη μέρα μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθε εργασιακό χώρο.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο και δυνατό!

Μία κυβέρνηση, που δεν ελέγχεται και κάνει του κεφαλιού της στα μεγάλα διακυβεύματα της χώρας, φοβάται μία θεσμική προγραμματική αντιπολίτευση. 

Γι΄ αυτό η χώρα έχει ανάγκη μία δύναμη, που θα λέει τα πράγματα με το όνομα τους. 

Που θα σέβεται τους φόρους και τους κόπους του ελληνικού λαού, που θα εργάζεται με πυξίδα το συμφέρον του ελληνισμού. Που με το λόγο και τις πράξεις της θα κάνει την Ελλάδα πρωταγωνιστή στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Έχουμε χρέος απέναντι στο λαό και την πατρίδα να σηκώσουμε το βάρος της συγκυρίας χωρίς πισωγυρίσματα χωρίς να απογοητεύσουμε κανέναν 

Δεν θα δεχθώ από κανέναν σας να απογοητεύσει τους Έλληνες. Πήραμε τα μαθήματά μας και χτίζουμε ξανά σχέση εμπιστοσύνης, σχέση αξιοπρέπειας.

Δεν  πρέπει να υπάρξει και δεν θα υπάρξουν φαινόμενα αλαζονείας

Εδώ μέσα δεν στεριώνει ξανά η αλαζονεία, δεν στεριώνει ξανά νοοτροπία πελατειακού κράτους και παλαιοκομματισμού. 

Το νέο ΠΑΣΟΚ, η σύγχρονη Κεντροαριστερά είναι εδώ, ενωμένη, δυνατή, με τη νέα αντίληψη για την Ελλάδα ενός κανονικού ευρωπαϊκού κράτους, που σέβεται πάνω από όλα τον άνθρωπο, τον πολίτη, τη γυναίκα, τη νέα γενιά, τις μειονότητες. 

Την Ελλάδα που όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, με μία ισχυρή δικαιοσύνη.

Δεν θα έχει κανείς ειδική μεταχείριση. Αυτή είναι η Ελλάδα που οραματιζόμαστε. 

Ο αγώνας για τις 25 Ιουνίου είναι ένας νέος αγώνας και θέλει καθημερινή προσπάθεια από όλους μας.  

Αν η πρώτη νίκη μας έδωσε ένα πρώτο χαμόγελο, η επόμενη νίκη θα δώσει χαμόγελο σε όλο τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Έχουμε χρέος το κόμμα των μη προνομιούχων και της μεσαίας τάξης να δώσει χαμόγελο ελπίδας και προοπτικής στον ελληνικό λαό.

Οι νίκες δεν χαρίζονται, οι νίκες κερδίζονται 

Δεσμεύτηκα για ενότητα, ανανέωση και πολιτική αυτονομία. Τα πετύχαμε.

 Μπροστά μου , είστε εσείς, που υπερασπιστήκατε αυτό το τρίπτυχο όταν και τα μίντια και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μας κάνουν να χάσουμε το θάρρος και την πίστη μας σε αυτόν τον αγώνα.

Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου έχει μόνο ένα χρέος. Να είναι η σύγχρονη κεντροαριστερά, που θα υπηρετήσει με συνέπεια και αξιοπιστία κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα,ο γνήσιος εκφραστής της κεντροαριστεράς, εμπνευστής των πραγματικών μεταρρυθμίσεων και εγγυητής των δημοκρατικών θεσμών και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Είναι η ώρα να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της αδικίας, της αδιαφάνειας, και της αναξιοκρατίας.

Να πάρουμε στις 25 Ιουνίου την απόφαση να κάνουμε την αλλαγή δυνατή. 

Να γυρίσουμε σελίδα. 

Να γυρίσουμε την πλάτη στο φόβο και να ξανακάνουμε την ελπίδα κινητήριο μοχλό των δημιουργικών δυνάμεων της Ελλάδας. 

Χρέος μας να υπηρετήσουμε με κάθε κόστος τον λαό και την πατρίδα. 

Όλοι και όλες μαζί στους αγώνες που έρχονται. Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι μπροστά. 

Όλοι και όλες μαζί για μία ακόμα μεγαλύτερη νίκη στις 25 Ιουνίου.

Μία νίκη, όχι του ΠΑΣΟΚ, αλλά της Ελλάδας, του ελληνικού λαού, των ανθρώπων που αγωνιούν, της ελπίδας των νεότερων γενεών, της πατρίδας της ισχυρής Ελλάδας του μέλλοντος.

Για αυτό, αγώνα, δύναμη, ενότητα και είμαι σίγουρος ότι μετά το πρώτο βήμα έρχεται η μεγάλη νίκη στις 25 Ιουνίου.

Τα μάτια μας στέλνουν το μήνυμα. Έχουμε χρέος αυτές τις ημέρες, αυτές τις εβδομάδες, αυτά τα μάτια να τα συναντήσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας.

Για αυτό, αγωνιστείτε καθημερινά. Εμείς τη μάχη θα τη δώσουμε στη βάση, εκεί που χτυπά η καρδιά του ελληνικού λαού. Αυτό είναι το γνήσιο κίνημα που ιδρύθηκε το 1974 και επιστρέφει δυναμικά ως πρωταγωνιστής στην πολιτική ιστορία της πατρίδας μας.

Να είστε καλά και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τις θυσίες, για τους κόπους, για τις προσπάθειες και τον αγώνα σας. Με τιμήσατε, αλλά πάνω από όλα τιμήσατε την ιστορία μας, τις ιδέες μας, τις αξίες μας. 

Και όσοι πορεύονται με ακλόνητες αρχές και αξίες, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Και εμείς δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα. Για αυτό περήφανα η σημαία μας, η αξία μας θα είναι η πυξίδα της νίκης στις 25 Ιουνίου.Καλή δύναμη σε όλες και όλους. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.