Νόμος για ΑΕΙ – Μια πανδημική «μεταρρύθμιση» για τη βιτρίνα. Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΧΟΥ

Είχα την τύχη και το προνόμιο να σπουδάσω σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Η φύλαξη και η ασφάλεια του πανεπιστημίου ήταν πάντα αρμοδιότητα ενός ειδικού σώματος αστυνόμευσης που λογοδοτούσε στον πρύτανη. Δεν ήταν ποτέ τμήμα μητροπολιτικής ή άλλης αστυνομίας. Μπορεί να εκπαιδευόταν από αυτήν ή να την καλούσε για να συνδράμει σε δύσκολες καταστάσεις. Όμως ήταν αδιανόητο να λειτουργεί παράρτημα κρατικών δυνάμεων καταστολής μέσα στο campus. Οι φοιτητές ήταν όλοι εξοπλισμένοι με κάρτα εισόδου/εξόδου, συνεργάζονταν με τους φύλακες, αφού η παρουσία τους ήταν διακριτική και οριοθετημένη. Αν ήθελες να τους καλέσεις υπήρχαν παντού διάσπαρτες τηλεφωνικές συσκευές επείγουσας ανάγκης, online και τηλεφωνική βοήθεια, ειδικό γραφείο αναφοράς κ.α.

Η λογική που επικράτησε στη Δύση είναι ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι ο κανονικός κόσμος. Είναι ένας χώρος ελευθερίας, μια «φούσκα» όπου κυκλοφορεί η γνώση, η επιστήμη, οι τέχνες, όλες ανεμπόδιστες και σχεδόν ανέπαφες από τον έξω κόσμο. Βέβαια ούτε αυτός είναι αγγελικά πλασμένος. Αλλά δεν είναι πλατεία ή δρόμος για να κάνει περιπολίες η αστυνομία. Μόνο αν το θελήσει το πανεπιστήμιο ή μόνο όταν διαπράττονται αδικήματα, μπορεί αυτή να παρεμβαίνει. Μια αυτοδιοίκητη κοινότητα θέλει το πανεπιστήμιο και ο συνταγματικός νομοθέτης στην Ελλάδα. Και η κρατούσα άποψη θεωρεί ότι η ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας και περιουσίας βρίσκεται στον πυρήνα των εξουσιών της, όπως αυτή καταγράφηκε πχ στο νόμο 4009/2011 ΠΑΣΟΚ, όπου το καθήκον της φύλαξης υπάγεται στις εξουσίες του πρύτανη. Όταν αυτός ο νόμος ψηφίστηκε πανηγυρικά από τα 3/4 της Βουλής στα στερνά της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο σημερινός πρωθυπουργός υπερθεμάτισε, όπως είχε πει μεταξύ άλλων, στο όνομα του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου. Πως αλλάζουν οι καιροί…

Μια από τις πρώτες νομοθετικές πράξεις της Νέας Δημοκρατίας το 2019, ήταν να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο μες στο κατακαλόκαιρο, καθαρά για συμβολικούς λόγους. Έδωσε πράσινο φως στην αστυνομία να μπαινοβγαίνει στο πανεπιστήμιο δήθεν για να προλαμβάνει καταστάσεις. Το μόνο που έκανε τελικά ήταν να τις παρακολουθεί. Η έσχατη λύση της πανεπιστημιακής αστυνομίας που ψηφίστηκε χθες από ΝΔ και Ελληνική Λύση είναι η απόπειρα να διορθωθεί το λάθος από ένα μεγαλύτερο. Φαίνεται και στις διαπιστώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Το Νοέμβριο του 2019 δήλωνε ότι «η αστυνομία δεν έχει δουλειά στα πανεπιστήμια». Χθες ανέφερε στη Βουλή ότι «μόνο η Αστυνομία μπορεί». Κλασική Νέα Δημοκρατία: πονάει χέρι, κόβει κεφάλι.

Δεν είναι ωραία εξέλιξη για μια δημοκρατία η αστυνομία να είναι συμπαραγωγός μιας πρωτοβουλίας που παρουσιάζεται ως «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» και έρχεται σε λάθος κοινωνικό χρόνο. «Φυτεύει» αστυνομικά τμήματα μέσα στα ΑΕΙ, δημιουργεί μελλοντικές εστίες έντασης και είναι αντίθετη σε κάθε ευρωπαϊκή και δυτική πρακτική. Απαξιώνει τους πρυτάνεις και τη Σύγκλητο. Επιπλέον βάζει κόφτη στην είσοδο χιλιάδων νέων στα πανεπιστήμια, δεν τους δίνει άλλη διέξοδο δημόσιας εκπαίδευσης και τους στέλνει «δώρο» στα κολλέγια και τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Καμία συζήτηση για το Εθνικό Απολυτήριο, για τον ρεαλιστικό αριθμό τμημάτων, για αξιολόγηση, χρηματοδότηση βάσει προγραμματισμού τετραετίας. Όλα στο μύλο του «νόμος και τάξη» ως στρατήγημα σκληρού διπολισμού με τον βολικό ΣΥΡΙΖΑ, που εξακολουθεί να μην έχει πρόταση και εξαντλείται μόνο στην κριτική.

Τελικά όμως υπάρχει πρόβλημα ανομίας στα πανεπιστήμια; Ναι, αλλά κανείς δεν αρνείται ότι είναι μετρημένα στο ένα χέρι. Και χρειάζονται ειδική πολιτική προστασίας και φύλαξης, προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες του καθενός. Διώκεται η αντίθετη άποψη από μειοψηφίες; Φυσικά και πρέπει να απομονωθούν, αλλά δεν είναι πολύ χειρότερες από φοιτητικές νεολαίες που διέφθειραν τον πανεπιστημιακό χώρο με χυδαίο κομματισμό, συναλλαγή και πελατειασμό. Είναι όλοι οι πρυτάνεις ανεύθυνοι ή κρύβονται στα δύσκολα;

Όχι, υπάρχουν παραδείγματα πρυτανικών αρχών που δεν φοβήθηκαν να καλέσουν την αστυνομία όταν χρειάστηκε, όπως πχ στην Πάτρα. Μπορούν οι ανεύθυνοι να γίνουν υπεύθυνοι; Ναι, όταν τους εξοπλίζεις με τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σώμα ειδικής φύλαξης και σύστημα ελεγχόμενης εισόδου/εξόδου στον χώρο, όπως περιγράψαμε στην εισαγωγή του κειμένου και υποστήριξε το Κίνημα Αλλαγής με πρόταση νόμου.

Συζητήθηκαν εναλλακτικές; Φυσικά και όχι. Ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να μιμηθεί τον Αλέξη Τσίπρα και τούμπαλιν. Και έτσι δεν αλλάζει τίποτα. Ίσα ίσα που τα πράγματα χειροτερεύουν, αφού δεν ζούμε σε κανονικές συνθήκες. Κρίνοντας και από την συζήτηση-κοκκορομαχία στη Βουλή, το νομοθέτημα για τα ΑΕΙ ήρθε ως λογική συνέχεια μιας αποκαλυπτικής εβδομάδας για την ποιότητα και τις «αρετές» της Κυβέρνησης: πολιτικό καπέλωμα της Επιτροπής των Ειδικών για την Υγεία, αμέτρητα μπρος-πίσω με τα μέτρα, αλαζονεία του πρωθυπουργού (και) στην Ικαρία, μέτωπο του αμετροεπούς υπουργού Ανάπτυξης με τους επιχειρηματίες της εστίασης. Η πανδημική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας αρχίζει και βλάπτει σοβαρά την υγεία, την οικονομία και την κοινωνία.

Δημοσίευση από “ieidiseis.gr”