Ντροπή για κυβέρνηση, ντροπή και για τράπεζες. Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Οι οποίοι βέβαια υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες από την αύξηση των επιτοκίων, αλλά και την απειλή των Τραπεζών και των Funds για την διενέργεια 50.000 πλειστηριασμών κατοικίας μέσα στη χρονιά που έρχεται.

Και οι Τραπεζίτες; Αποδέχονται με δυσκολία μια μόνο από τις τέσσερεις κυβερνητικές παρακλήσεις,(αυτή της επιδότησης δόσεων περιοριστικά για μερικές χιλιάδες δανειολήπτες), γυρίζοντας εμφατικά την πλάτη στις Κυβερνητικές ικεσίες.

Ντροπή και για τις δυο πλευρές.

Ντροπή για την ΝΔ.

Γιατί η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν τολμά να θίξει αυτούς που στηρίζει ενεργά και προκλητικά με κάθε ευκαιρία. Αυτούς που αφήνει ανεξέλεγκτους να πωλούν τα δάνεια στα Funds, -στους κάθε λογής Πάτσηδες-με όρους πολύ καλύτερους από αυτούς που ζητούν από τους δανειολήπτες.

Τις Τράπεζες στις οποίες η Κυβέρνηση ανέθεσε εν λευκώ κατά την πανδημία την διαχείριση κρατικών πόρων. Με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος τους να δοθεί σε αυτούς που δεν είχαν ανάγκη και να αυξηθούν οι καταθέσεις στις ίδιες τις Τράπεζες.

Τώρα επίσης εν λευκώ -και με το αζημίωτο- τους αναθέτει την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ώστε να ευνοήσουν κατά βούληση τους μεγάλους πελάτες τους με χαμηλότοκα δάνεια.

Όπως αποδεικνύεται και από τις 41 πρώτες εγκρίσεις που δόθηκαν. Φυσικά καμία μέριμνα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Τις Τράπεζες που αποκόμισαν υπερκέρδη όχι κυρίως από υγιείς δραστηριότητες, αλλά από την διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων και από τις προκλητικές προμήθειες σε κάθε συναλλαγή με το κοινό.

Παρακαλεί μόνο, η Κυβέρνηση της ΝΔ, την ώρα που στην Ισπανία προχωρεί έκτακτη φορολογία στα υπερκέρδη των Τραπεζών για να γίνουν νέες παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας.

Αλλά η Ισπανική Κυβέρνηση πιέζει, παράλληλα και δημόσια, για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των δανειοληπτών (μείωση επιτοκίων παράταση εξόφλησης, πλαφόν μηνιαίας δόσης).

Ντροπή και για τις Τράπεζες.

Που σε κάθε δυσκολία τους στηρίχθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού (ανακεφαλαιοποιήσεις, φορολογικά κλπ.).Αλλά τώρα δεν το ανταποδίδουν, ούτε καν για τους πιο ευάλωτους από την κρίση.

Που ενισχύθηκαν με 50 δις. ευρώ ρευστότητα από την ΕΚΤ, για να στηρίξουν την οικονομία, στο σύνολο της, όχι μόνο για τους μεγάλους και ισχυρούς. Όπως δυστυχώς πράττουν.

Που τώρα αυξάνουν ουσιαστικά μόνο τα επιτόκια χορηγήσεων, αλλά συνεχίζουν με τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια καταθέσεων, απαξιώνοντας τις καταθέσεις των πολιτών.

Ώστε να επαίρονται για σημαντικά κέρδη, εις βάρος του λαού μας, την ώρα μιας μεγάλης κρίσης που θίγει το βιοτικό επίπεδο του.

Που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι με τις πολιτικές τους (και της Κυβέρνησης), δημιουργείται νέα γενιά κόκκινων δανείων. Αλλά η απάντηση τους είναι η απειλή των μαζικών πλειστηριασμών της κατοικίας,ακόμη και των αποδεδειγμένα αδύναμων.

Δεν ζητάμε ούτε να βουλιάξουν οι Τράπεζες,ούτε φυσικά να χαριστούν στους συνειδητούς κακοπληρωτές.

Ζητάμε όμως από την Κυβέρνηση να σταματήσει τις παρακλήσεις και τις ικεσίες.

Δεν μπορεί άλλο να παριστάνει τον δήθεν αγανακτισμένο παρατηρητή.

Να τις υποχρεώσει να αναλάβουν έμπρακτα τις ευθύνες τους μέσα στην κρίση απέναντι στην κοινωνία, στους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους οικονομικά αδύνατους δανειολήπτες.

Έχει τον τρόπο και το γνωρίζει πολύ καλά.

Οι ευθύνες αντιμετώπισης του κόστους της κρίσης πρέπει να βαραίνουν όλους, όχι μόνο τους πολλούς, τους λιγότερο ισχυρούς.

Ζητάμε από την Κυβέρνηση να μη επιτρέπει άλλο να σπάνε Τράπεζες και Funds τις πόρτες των πολιτών για να τους βγάλουν από τα σπίτια τους, όταν αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν μέσα στην κρίση στις αυξημένες δόσεις των δανείων.

Ζητάμε από την Κυβέρνηση να φορολογήσει τα υπερκέρδη τους, (με έκτακτη εισφορά 4,8%), στο μέτρο που οφείλονται στο άνοιγμα της διαφοράς των επιτοκίων χορηγήσεων – καταθέσεων, ώστε με πρόσθετους πόρους να στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ζητάμε τέλοςτην στοιχειώδη κοινωνική υπευθυνότητα από τις Τράπεζες. Ας αναλογιστούν σε τελική ανάλυση ότι σε μια κοινωνία που υποφέρει και οι ίδιες δεν θα μείνουν για πολύ αλώβητες. Αν βουλιάξουν η οικονομία και η κοινωνία, γνωρίζουν πολύ καλά τι θα συμβεί.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, προχώρησε πρόσφατα και σε μια πολύ σημαντική κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, για την προστασία της πρώτης κατοικίας κυρίως των αδύναμων δανειοληπτών. Με δεδομένη την αποτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού του πτωχευτικού κώδικα, που ψήφισε η ΝΔ.

Με τις προτάσεις μας:

  • Προστατεύεται πλήρως η Α΄ κατοικία των δανειοληπτών, που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους.
  • Δίδεται δικαίωμα προτίμησης για την αγορά του ακινήτου του από τον δανειολήπτη, πριν πουληθεί αυτό από τις τράπεζες στα Funds,με τις ίδιες εκπτώσεις.
  • Καθορίζεται η δυνατότητα -με δικαστική απόφαση-χαμηλότερων δόσεων και ορίζεται σταθερό και χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις.
  • Προβλέπεται η επιδότηση από το δημόσιο των δόσεων αποπληρωμής, για οικονομικά αδύναμους και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
  • Κατοχυρώνεται η προστασία της αγροτικής ακίνητης περιουσίας και της κύριας κατοικίας για όλα τα επαγγέλματα. Και των εμπόρων.

Η πρόταση μας δίνει λύσεις.

Η πρόταση μας είναι ουσιαστική, στοχευμένη, ρεαλιστική.

Ζητάμε από όλα τα κόμματα να την αποδεχθούν.

Γιατί αυτό το ευαίσθητο θέμα υπερβαίνει τις κομματικές σκοπιμότητες και ανταγωνισμούς.

Εδώ κρινόμαστε όλοι…

Αναδημοσίευση από “ieidiseis.gr”