Νέα δεδομένα, νέες προκλήσεις. Του Γιώργου Μπουλμπασάκου

Είναι εμφανές ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας μας βρίσκεται σε μία κατάσταση ανισορροπίας. Έχουμε νέα κυβέρνηση με νωπή λαïκή εντολή, αλλά με έντονα τα σημάδια του παλαιού και του γερασμένου.

Τα δημοσκοπικά δεδομένα των τελευταίων μετρήσεων, δείχνουν μια εικόνα πολιτικής υπεροχής της Ν.Δ και ότι παίζει χωρίς αντίπαλο. Αυτό προκύπτει αν διαβάσουμε την στατική απεικόνιση των δεδομένων και αγνοήσουμε την δυναμική που κρύβουν. Η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε περιδίνηση, σε μία κατάσταση vertigo θα έλεγα. Τα καθημερινά επεισόδια της πολιτικής δραστηριότητας και τα “καμώματα” του νέου προέδρου θυμίζουν σαπουνόπερα Λατινικής Αμερικής παρά πολιτική δράση και πολιτικό σχέδιο. Έχουμε καταβαράθρωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται ότι κλείνει ο ιστορικός πρωταγωνιστικός του κύκλος.

Μια πρώτη ανάγνωση βλέπει ότι στην δεδομένη στιγμή το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής δεν καρπώνεται αυτήν την πτώση και δεν κάνει το μεγάλο άλμα. Μια πιο προσεκτική ματιά ανακαλύπτει την σημαντική μετατόπιση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο Κίνημα, και την διάχυτη άποψη ότι είναι ζήτημα χρόνου η αλλαγή συσχετισμών στο χώρο της αντιπολίτευσης. Άλλωστε και τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών ενισχύουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Το ΠΑΣΟΚ δεν παρουσιάζεται πλέον αυτάρεσκα ως αξιωματική αντιπολίτευση αλλά το υποστηρίζει με πολιτικές κινήσεις στο Κοινοβούλιο και στην κοινωνία. Η κατάθεση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, το οδοιπορικό για την παιδεία με τα 12 σημεία, οι 8 Παρεμβάσεις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η τελευταία ημερίδα στη Νάξο για την Υγεία στα Νησιά, σηματοδοτούν τον κεντρικό ρόλο του Κινήματος και το χτίσιμο του εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου με την κοινωνία παρούσα. Βρισκόμαστε σαφώς σε μια μεταβατική πολιτική κατάσταση που εγκυμονείται το νέο και το παλιό δείχνει τα όρια του. Η πολιτική της Ν.Δ αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες σε μια κοινωνία που έχει υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής και της μεγάλης υγειονομικής κρίσης. Εξαντλήθηκαν οι πολιτικές των pass και υπάρχει αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το κύμα της ακρίβειας και να χειρισθεί τις συνέπειες των μεγάλων καταστροφών των προηγούμενων μηνών. Διολισθαίνει σε πρακτικές ελέγχου των θεσμικών οργάνων με ανίερες συμμαχίες, κατεδαφίζει το ΕΣΥ, εξασθενίζει την γεωπολιτική θέση της χώρας επιλέγοντας την απουσία από την ενεργή συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμούς.

Απέναντι στην κυβερνητική πολιτική η κοινωνία απαιτεί να υπάρξει ένα άλλο πολιτικό σχέδιο που να απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες που προκύπτουν από τις προκλήσεις της νέας εποχής. Το πολιτικό κενό που προέκυψε από την ανυπαρξία της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να το καλύψει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Χρειάζεται ένας αστερισμός δυνάμεων που έχουν αναφορά στην Σοσιαλδημοκρατία, στην Πολιτική Οικολογία, στο Μεταρρυθμιστικό Κέντρο και στην Ανανεωτική Αριστερά, που θα σταθεί ανάχωμα στην καταστροφική πολιτική της συντηρητικής παράταξης. Με πολιτική “ανοικτών θυρών” χωρίς φοβικά σύνδρομα δικαίωσης και αγκυλώσεις, να επιχειρήσουμε την έφοδο στον ουρανό.

Να ακολουθήσουμε την προτροπή του Stewart Meiji: «Βάλε στόχο το φεγγάρι. Ακόμη και αν αστοχήσεις θα βρεθείς ανάμεσα στα αστέρια».

Γιώργος Μπουλμπασάκος Μέλος Σ.Ε Ανανεωτικής Αριστεράς, Γραμματέας Υγείας ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ