Μ. Χριστοδουλάκης (στην ananeotikiaristera.gr): «Μεγαλύτερη αξία από τα σύμβολα έχει η ουσία, η ιδεολογία, το πολιτικό περιεχόμενο»

Του Κώστα Πανδή

Ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης μιλά στην «ananeotikiaristera.gr» για τις δράσεις- παρεμβάσεις για το περιβάλλον, τα εργασιακά και για την πολιτική επικαιρότητα στο ΚΙΝΑΛ.

Αρχικά ξεκαθαρίζει ότι οι πρωτοβουλίες για το περιβάλλον δεν είναι μια ευκαιριακή επιλογή, αλλά δέσμευση για μια πράσινη πολιτική ταυτότητα. Θυμίζει ότι πρώτο το Κίνημα Αλλαγής έβαλε το θέμα του Ελληνικού Κλιματικού Νόμου προτείνοντας συγκεκριμένο οδικό χάρτη για το ζητούμενο της κλιματικής ουδετερότητας. Τονίζει την κοινωνική διάσταση  του σχεδίου της πράσινης μετάβασης και ότι δεν πρέπει να είναι πολιτικά ουδέτερη. Εκτιμά ότι για το ΚΙΝΑΛ, αυτό  το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο αποτελεί όρο επιβίωσης για τις επόμενες δεκαετίες.

Για τα εργασιακά θεωρεί αυτονόητη την στάση που κράτησε το Κίνημα Αλλαγής απέναντι στο νέο εργασιακό νόμο, συνεχίζοντας με συνέπεια τις διαχρονικές πολιτικές προτεραιότητες της δημοκρατικής παράταξης δίπλα στους εργαζόμενους και στα δικαιώματα τους και διεκδικώντας σήμερα μαζί τους  ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης προς όφελος της ποιότητας ζωής τους.

Για τα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ θεωρεί ότι την μεγαλύτερη αξία στη πολιτική δεν την έχουν τα σύμβολα, αλλά η ουσία, η ιδεολογία και το πολιτικό περιεχόμενο. Υποστηρίζει ότι η διεύρυνση που έγινε στο χώρο με την συστράτευση ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων  έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να σταθεί η παράταξη ξανά στα πόδια της.

Η συνέντευξη

Παρακολουθήσαμε την περασμένη εβδομάδα πολλές δράσεις του Κινήματος Αλλαγής αφιερωμένες στο περιβάλλον. Είναι προσπάθεια προσέγγισης ενός ευαισθητοποιημένου κοινού στα θέματα αυτά και ιδιαίτερα της νέας γενιάς που ανήκετε και εσείς;

Αφιερώσαμε την περασμένη εβδομάδα σε δράσεις και παρεμβάσεις για το περιβάλλον, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Όμως, οι πρωτοβουλίες μας αυτές και η δέσμευση μας για μια ισχυρή πράσινη πολιτική ταυτότητα δεν ανέκυψαν συγκυριακά, αλλά ως επιστέγασμα μιας συντεταγμένης πολιτικής επιλογής να θέσουμε τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης, της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και οικολογικού ακτιβισμού, ως κυρίαρχα στην πολιτική μας ατζέντα και τον δημόσιο διάλογο. Ξεκινήσαμε εισάγοντας πρώτοι το θέμα του ελληνικού Κλιματικού Νόμου, που περιγράφει ακριβώς το σχέδιο και τον οδικό χάρτη για να μπει η χώρα μας στις ράγες της κλιματικής ουδετερότητας. Που θέτει μακροπρόθεσμους και ενδιάμεσους στόχους για αυτήν, αξιοποιεί τα απαιτούμενα εργαλεία που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βιώσιμη απολιγνιτοποίση, δομές κλιματικής διακυβέρνησης με ίδρυση ανεξάρτητης κλιματικής αρχής και πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή της κοινωνίας στη συλλογική προσπάθειας. Θέτουμε τα ζητήματα της προστασίας και αναστήλωσης του φυσικού περιβάλλοντος, της ανακύκλωσης και της αποτελεσματικής διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων, τις ανάγκες μεταστροφής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας σε περισσότερο βιώσιμα αναπτυξιακά πρότυπα, της κυκλικής οικονομίας, των πράσινων καλλιεργειών. Και φυσικά, όλα αυτά μαζί, με την κοινωνική διάσταση της πράσινης μετάβασης. Γιατί αυτή δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερα αλλά οφείλει να συνδυάζει την προοπτική για άμβλυνση των ανισοτήτων, να θέτει ζητήματα ενεργειακής δικαιοσύνης, καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας και καθολικής πρόσβασης στην καθαρή ενέργεια. Αυτό είναι το δικό μας πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο. Γιατί ειδικά  για εμάς, τις νεότερες γενιές, η περιβαλλοντική ατζέντα δεν είναι απλώς ένα «πιασάρικο» νεοτερίστικο μικροπολιτικό τέχνασμα, αλλά πολύ περισσότερο όρος επιβίωσης για τις επόμενες δεκαετίες. Το Κίνημα Αλλαγής θα είναι μπροστάρης σε όλες αυτές τις μάχες και προκλήσεις.

Τι προσδοκίες καλλιεργεί η ξεκάθαρη στάση του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στον εργασιακό νόμο της Κυβέρνησης;

Κάναμε το αυτονόητο. Σταθήκαμε συνεπείς στις διαχρονικές πολιτικές προτεραιότητες της παράταξης, δίπλα στους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους, μπροστάρηδες στις διεκδικήσεις για εργασία με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια, απέναντι στην απαξίωση των εργασιακών σχέσεων, τον εκφυλισμό και την υπονόμευση τους. Απέναντι στην ελαστικοποίηση του ωραρίου, τις απλήρωτες υπερωρίες, την έκθεση των εργαζομένων στην ασυδοσία, την πρόταξη της ατομικής έναντι της συλλογικής διαπραγμάτευσης, την υπονόμευση των ελεγκτικών μηχανισμών στο εργασιακό περιβάλλον, την απαξίωση της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης. Η νέα εποχή που διαμορφώνεται μπροστά μας μετά την πανδημία, μας δίνει την δυνατότητα ενός νέου πλαισίου ρύθμισης προς όφελος του εργαζόμενου και της ποιότητας ζωής του. Αυτή είναι η δική μας διεκδίκηση και θα μας βρει ενωμένους με τις πλατιές κοινωνικές συμμαχίες που διαχρονικά υπηρετούσε ο χώρος μας και η δημοκρατική παράταξη. Εμείς, δηλώνουμε παρών.

Το τελευταίο διάστημα «ξάναψε» η συζήτηση στο Κίνημα Αλλαγής για την επιστροφή σε όνομα και σύμβολα του παρελθόντος. Εσείς, ως πρώτος Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, θεωρείτε γόνιμη μία τέτοια συζήτηση;

Προσωπικά, το έχω επαναλάβει πολλές φορές. Φυσικά και στην πολιτική τα σύμβολα έχουν τη δική τους αξία. Όμως, τη μεγαλύτερη απ’ όλα κατέχει η ουσία, η ιδεολογία και το πολιτικό περιεχόμενο. Η προσπάθεια αναγέννησης του χώρου μέσα από την πολιτική του διεύρυνση, η συμμετοχή και η συστράτευση ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων από το μεταρρυθμιστικό κέντρο μέχρι την ανανεωτική αριστερά, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, συνεισέφερε καθοριστικά ώστε η παράταξη να σταθεί στα πόδια της, να μπει στις ράγες της συνεχούς ενίσχυσης των κοινωνικών της συσχετισμών και να φτάσει να μπορεί ξανά να διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή στο πολιτικό μας σύστημα. Διατηρούμε αναλλοίωτες τις αρχές, τις αξίες μας και το ιδεολογικό μας υπόβαθρο, αλλά κοιτάμε μπροστά και μάλιστα σε μια συγκυρία που οι προοδευτικοί πολίτες αναζητούν διέξοδο έκφρασης και μας επανατοποθετούν. Η δική μας πρόταση για το νέο βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, για τις κοινωνικές ανισότητες, για την ανοιχτή κοινωνία και τα ατομικά δικαιώματα, τη δημοκρατία και τους θεσμούς, την εργασία, την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον και το ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη και το παγκόσμιο γίγνεσθαι είναι το καλύτερο όπλο και εργαλείο για να χτίσουμε ξανά μια σχέση εμπιστοσύνης με αυτούς που σήμερα το έχουν περισσότερο ανάγκη. Οδηγός για τη νέα πορεία της παράταξης, εγγυητής για την πραγματική ελπίδα για τη χώρα.