Μπλόκο στους Νέους… Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Σε κάθε ρεπορτάζ για την πιθανολογούμενη ημερομηνία των εκλογών, πάντα υπό τον τύπο «χρησμού Πυθίας», αποτυπώνεται η παράμετρος «νέοι ψηφοφόροι».

Όχι πώς θα μετάσχουν, θα παρακινηθούν να λάβουν μέρος, θα πειστούν μέσα από μια ενημερωτική καμπάνια, αλλά με τι μέσα, τρόπους και τρικ θα αποκλειστούν!

Το αφήγημα των «παροικούντων του Μαγείρου Μαξίμου» μάλιστα έχει και το κρεσέντο του: εάν οι εκλογές γίνουν την Κυριακή των Βαΐων, οι νέοι θα έχουν φύγει (προκειμένου να εργαστούν) για σεζόν στα νησιά.

Ενώ οι -πιο φιλικοί στη ΝΔ- παππούδες θα οδεύσουν προς τα χωριά τους για το Πάσχα. Αυτό διαβάζεται σαν διπλό… όφελος!

Τέλειος καιρός για εκλογές, ιδανικός συνδυασμός από τη, γερασμένη στη νοοτροπία, ΝΔ!

Από τον Μάιο δε και μετά θα ανοίξουν όλα τα παραλιακά καταστήματα στη χέρσο (σ.σ.: έτσι κι αλλιώς) Ελλάδα. Οπότε, ακόμη περισσότεροι νέοι θα πιάσουν δουλειά στα «παρά ΄θιν αλός μπαρ» για να διασκεδάσουν την απουσία προοπτικής στη σύγχρονη χώρα μας.

Οι 1,3 εκ. νέοι…

Η όλη συζήτηση αφορά σε άνω των 400.000 νέων που έχουν δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά (γεννηθέντες 2003-6). Χωρίς να υπολογίζονται οι εγγεγραμμένοι κάτω των 30 ετών, οι οποίοι υπολογίζονται σε 1,3 εν δυνάμει ψηφοφόροι (μείον το… ανεπίστροφο brain drain). Οι «διαρροές» από το υπόγειο του Μαξίμου με αμερικάνικη (επικοινωνιακή) καθοδήγηση, είναι αξιολύπητα εύστοχες…

Οι νέοι πέρυσι (2022) που βγήκαν μαζικά στην αγορά εργασίας για να κερδίσουν τη ζωή τους αναφέρονται σε 150.000 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το νέο-κεφαλαιοποιητικό επικουρικό ταμείο ΤΕΚΑ.

Πρόκειται για απόφοιτους-τελειόφοιτους οι οποίοι εισήλθαν για πρώτη φορά την παραγωγική διαδικασία.

Αυτοί οι νέοι είχαν μια άκρως αρνητική εμπειρία: Δούλεψαν, κατά μέσο όρο, μόλις τρεις μήνες (πιθανότατα στον τουρισμό-επισιτισμό) ή 1 στις 4 εβδομάδες του μήνα.

Ιδού οι προφανείς και αιτιολογημένοι λόγοι που οι νέοι είναι αγανακτισμένοι.

Άρα πρέπει να… αποκλειστούν από τις εκλογές.

…και οι 910.000 συνταξιούχοι

Αντιθέτως, για τους 910.000, επίσης δικαιολογημένα αγανακτισμένους, συνταξιούχους, οι οποίοι αποκλείστηκαν των φετινών αυξήσεων στις αποδοχές τους με το εφεύρημα της κατρουγκάλειας «προσωπικής διαφοράς», εν μέσω ακραίας ακρίβειας, υπάρχει σχεδιασμός για ένα εφάπαξ βοήθημα προ των εκλογών. Όχι από τα έσοδα του ΕΦΚΑ, μέσα από τις αναγκαίες διορθώσεις στον υπολογισμό της σύνταξης όπως θα ήταν αναμενόμενο, αλλά από τα φορολογικά έσοδα. Προφανώς από τους φόρους που πληρώνουν οι φτωχοί καταναλωτής (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος κ.α.). Μεταξύ των αδυσώπητα φορολογηθέντων προφανώς και οι νέοι…

Δεν σπουδάζει 1 στους 3

Στα Πανεπιστήμια φέτος εισήλθαν λιγότεροι περί τους 10.000 φοιτητές, ενώ όσοι έμειναν απ έξω δεν έχουν καμία κατεύθυνση ως προς μια τεχνική εξειδίκευση/κατεύθυνση. Αν και οι αντίστοιχες δεξιότητες είναι περιζήτητες στην παραγωγή. Κατά συνέπεια θα οδηγηθούν μαζικά σε διάφορα κολέγια και μεταλυκειακές σχολές με φανταχτερές πινακίδες και πομπώδες διαβεβαιώσεις για συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια…

Αλλά και μεταξύ των εισακτέων παρατηρείται μαζική διαρροή.

Τα παιδιά αδυνατούν να φοιτήσουν!

Άνω του 35%, ενώ εγγράφεται, δεν πατάει στη Σχολή. Δεν τους το επιτρέπουν τα ενοίκια. Είναι πρόβλημα το κόστος συντήρησης ενός ακόμη σπιτιού από την οικογένεια. Άλλοι διαβάζουν για να ξαναδώσουν. Όχι πάντα για μία καλύτερη Σχολή, αλλά ίσως για μία Σχολή… κοντύτερα στο σπίτι των γονιών τους. Τέλος, ορισμένοι απέτυχαν να μετεγγραφούν λόγω περιορισμένου αριθμού μετακινουμένων και ετοιμάζονται να τα παρατήσουν…

Κοντολογίς, δεν σπουδάζει 1 στους 3 φοιτητές των περιφερειακών πανεπιστημίων γιατί η Παιδεία δεν είναι Δωρεάν και η οικογένεια δεν μπορεί να τον στηρίξει. Και στους 2 από τους 3 φοιτητές που αντέχουν, πολλοί προέρχονται από τους όμορους νομούς.

Οι σπουδές ακυρώνονται για οικονομικούς λόγους.

Αυτό, λοιπόν, είναι το εκλογικό περίγραμμα με όρους οικονομίας, κοινωνίας και κυνικού σχεδιασμού για την διακράτηση της εξουσίας από την ΝΔ.

Και αυτός ο σχεδιασμός δεν θα μπορούσε παρά να είναι τόσο συντηρητικός όσο και αποτρόπαιος: Να γίνεται δηλαδή με το μπλοκάρισμα των Νέων!

Αναδημοσίευση από “ieidiseis.gr”