«Μισητοί» αστυνομικοί, επικίνδυνοι πολιτικοί. Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΪΜΑΡΟΓΛΟΥ

Δεν είναι η πρώτη φορά που λαϊκιστές πολιτικοί προσαρμόζουν τις εκφράσεις και τις συμπεριφορές τους σε αυτές του πολιτικού χώρου στον οποίο μετακομίζουν για να καλοπιάσουν τους οπαδούς και, κυρίως, να γίνουν αρεστοί στην ηγεσία του. Ούτε και θα χρειαζόταν να ασχοληθεί κανείς με την περίπτωση του συγκεκριμένου πολιτικού, αν ο χαρακτηρισμός «μισητοί» που εκστόμισε στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων για τους αστυνομικούς, εκτός από προσβλητικός, δεν ήταν και κοινωνικά διχαστικός. Ο λόγος του Γιάννη Ραγκούση αποδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, λαϊκιστικός κι επικίνδυνος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποίησε συνειδητά, με τη δημόσια παρέμβασή του, ένα παραδοσιακό δυναμικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τρέφεται πολιτικά από την εχθρότητα με την αστυνομία. Άλλωστε, το ανιστόρητο σύνθημα «η χούντα δεν τελείωσε το ‘73» που εξακολουθεί να εκφράζει ένα μέρος των ψηφοφόρων της «ριζοσπαστικής Αριστεράς», αναθερμαίνει συνεχώς αυτή την εχθρότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι προ καιρού, άλλη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε επίσημη ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα με το σύνθημα «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι», ενώ, πρόσφατη προσχηματική τροπολογία βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επιδότηση των αστυνομικών λόγω της πανδημίας, απεσύρθη άμεσα από την πανικόβλητη ηγεσία της.

Η δήλωση αυτή του Γιάννη Ραγκούση είναι ταυτόχρονα υποκριτική και ανεύθυνη. Είναι υποκριτική γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της πενταετούς θητείας του στην εξουσία απόλαυσε πλήρως τα ατομικά και κομματικά προνόμια της αστυνομικής προστασίας εξαντλώντας παράλληλα όλα τα περιθώρια των κατασταλτικών μηχανισμών προκειμένου να μην επιτρέψει καμιά αμφισβήτηση της εξουσίας του από κοινωνικές ομάδες. Και είναι ανεύθυνη γιατί, στην περίοδο της πανδημίας που διανύουμε, ο ρόλος της αστυνομίας στον έλεγχο της τήρησης των μέτρων υγειονομικής προστασίας είναι καθοριστικός και η ανοιχτή και δημόσια υποδαύλιση της εχθρότητας προς τους αστυνομικούς ενισχύει τις παραβατικές συμπεριφορές των κάθε λογής αρνητών.

Η πολιτεία έχει καθήκον να σκύψει με προσοχή στα προβλήματα των αστυνομικών ως εργαζομένων σε ιδιόμορφες συνθήκες. Το έργο της προστασίας των πολιτών από τους κινδύνους που τους απειλούν στις σημερινές συνθήκες είναι βαρύ και περίπλοκο. Πρωτίστως όμως οφείλει να φροντίσει για την σωστή και σύγχρονη εκπαίδευση των οργάνων της τάξης καθώς και για τη δημοκρατική διαπαιδαγώγηση και συμπεριφορά τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Τα δικαιώματα των πολιτών, ακόμα και όσων κινούνται παραβατικά, δεν μπορεί να παραβιάζονται από καταχρηστικές πρακτικές. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να υπάρξει καμιά ανοχή για άλλους ένστολους δολοφόνους τύπου Κορκονέα.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθεί, και στη χώρα μας, η τελική μάχη κατά της πανδημίας. Η έκβασή της θα κριθεί από την πειθαρχία στην τήρηση των μέτρων και από την καθολική συμμετοχή στον γενικό εμβολιασμό. Η συναίνεση και η συσπείρωση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων γύρω από τους συγκεκριμένους στόχους είναι προϋπόθεση για την νίκη κατά του αόρατου εχθρού. Τις κρίσιμες αυτές στιγμές που διακυβεύεται η ανθρώπινη ζωή, οι ανεύθυνες συμπεριφορές θα καταδικαστούν από τους πολίτες και οι διχαστικοί χαρακτηρισμοί θα γυρίσουν μπούμερανγκ στους πολιτικούς εμπνευστές τους.

Δημοσίευση από “athensvoice.gr”