Με λογισμό και μ’ όνειρο. Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΒΟΥΝΙΔΗ
Μεσούσης της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου στο ΚΙΝΑΛ είναι επιτακτικό να συζητηθούν πολιτικές. Αναμφίβολα τα πρόσωπα φέρουν απόψεις από το παρελθόν εκφρασμένες λεκτικά ή και εφαρμοσμένες. Όμως δεν προδικάζουν αναγκαστικά το μέλλον. Γι’ αυτό ενδιαφέρει η ανάπτυξη προτάσεων πολιτικής στις μέρες που ακολουθούν. Θάχει ενδιαφέρον να καταγραφούν απόψεις ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες στο κοντινό μέλλον, απαλλαγμένες από λαϊκισμούς και υπολογισμούς πολιτικού κόστους. Τελικά, προτάσεις με Λογισμό. Και ακόμα προτάσεις και απόψεις που φανερώνουν ελπίδες και μακροπρόθεσμες επιδιώξεις, προτάσεις με Όνειρο.
Πιστεύω ότι υπάρχει συμφωνία για επιδίωξη ανάπτυξης με επενδύσεις και αύξηση των θέσεων εργασίας. Σε αυτό θα συμβάλει η διευκόλυνση με την γραφειοκρατία. Προς τούτο πρέπει να επιδιωχθεί ένας κρατικός μηχανισμός πολιτικά ουδέτερος, αποτελεσματικός, με συνεχή αξιολόγηση. Ως μικρά παραδείγματα, δεν είναι δυνατόν να χρειάζονται πολλοί μήνες για άδειες από δασαρχεία, αρχαιολογίες, πολεοδομίες κλπ.
Η Δικαιοσύνη αποτελεί μείζον πρόβλημα, ουσιαστικά διατηρείται μία απαράδεκτη κατάσταση για χρόνια, είτε για ποινικά ή για διοικητικά θέματα. Απαιτείται αμέσως ψηφιοποίηση με επιμόρφωση όλων των ασκούντων σχετικό επάγγελμα. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να χρειάζονται μήνες για την «καθαρογραφή» μιας απόφασης.
Το κράτος πρέπει να αντιμετωπίζει την κοινωνική πολιτική ως κοινωνική επένδυση παρέχοντας σε όσους/ες έχουν ανάγκη δίχτυ προστασίας που θα ανεβαίνει με την ανάπτυξη, και βεβαίως καλές υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα το κράτος – μα και η κοινωνία ολόκληρη – πρέπει νάχει στόχο και να συμβάλλει τόσο στην προστασία όσο και στην βελτίωση του περιβάλλοντος.
Όμως το «πνεύμα» που θα διέπει κράτος και κοινωνία, νομίζω ότι πρέπει να είναι αυτό του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να τονίζεται η κοινωνική ευθύνη. Έτσι, για παράδειγμα σημερινό, πρέπει να υποστηριχθεί ο ευρύτατος εμβολιασμός σε όλο το Δημόσιο μα και να δίνεται το δικαίωμα αναστολής εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση, αλλά πρέπει να συνυπάρχει, με την ελευθερία και αυτοδιάθεση του ατόμου, όμως ως μέλους οργανωμένης κοινωνίας. Και πρέπει να μπει ένα τέλος στις όποιες διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής ή σεξουαλικών προτιμήσεων.
Και βέβαια πρέπει να επιδιωχθεί συνταγματικά το όνειρο, του χωρισμού εκκλησίας – κράτους (παρεμπιπτόντως, αυτό περιλαμβανόταν στην Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη). Και άμεσα να καθιερωθούν για την πολιτεία μόνον ο πολιτικός γάμος και η ονοματοδοσία και προφανώς, όποιοι θέλουν κάνουν και θρησκευτικό γάμο ή βάπτιση ορθόδοξη ή μουσουλμανική ή ζοροαστρική…
Στην εκπαίδευση είναι εκ των ων ουκ άνευ η αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες. Και ειδικότερα στην ανώτατη εκπαίδευση είναι καιρός πλέον να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Και να προωθηθεί το όνειρο ενός νέου πανεπιστημίου χρηματοδοτούμενου από πρόθυμους της Διασποράς που θα προσελκύσει διαπρέποντες ανά τον κόσμο Έλληνες επιστήμονες.
Αλλά προτεραιότητα για τα πανεπιστήμια είναι η αποκατάσταση του ασύλου για να ακούγονται ελεύθερα ιδέες, απόψεις, γνώμες καθηγητών και φοιτητών. Ασύλου που κάποτε πριν δεκαετίες δίνονταν αγώνες ενάντια στο μετεμφυλιακό «κράτος της δεξιάς» για να κερδηθεί και έχει σήμερα καταργηθεί από τους μπάχαλους.
Παράλληλα πιστεύω πρέπει να επιδιωχθεί η ανάδειξη του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού, να υποστηριχθεί η δημιουργία Ηνωμένων Πολιτικών της Ευρώπης, να προωθηθούν όλες οι συμφωνίες με την Βόρεια Μακεδονία μα και να υποστηριχθούν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της Τουρκικής επιθετικότητας ενάντια σε Ελλάδα και Κύπρο.
Η Δημοκρατική Παράταξη δηλαδή ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής ευρωπαϊκής αριστεράς, του κοινωνικού φιλελευθερισμού, του μεταρρυθμιστικού κέντρου ας ελπίσουμε ότι βάσει ιδεών και προτάσεων, με δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες, θα πορεύεται ενιαίος, θα συνεργάζεται ή θα αντιπολιτεύεται. Απαλλαγμένος από λαϊκισμούς και συντεχνιακές επιρροές. Με λογισμό και μ’ όνειρο.
Δημοσίευση από “ΤΑ ΝΕΑ”