Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την ενεργειακή κρίση

Συγκεντρώνοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 26/9 η ανοικτή συζήτηση με θέμα «Ενεργειακή κρίση: υπάρχουν λύσεις;» που οργάνωσε η Πολιτική Κίνηση  «Ανανεωτική Αριστερά» στα γραφεία της με ομιλητές τον Αν. καθηγητή ΕΜΠ και τομεάρχη Ενέργειας ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Χάρη Δούκα, τον Διευθυντή Γεωθερμίας & Υδάτινων Πόρων του ΙΓΜΕ  και στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς Παναγιώτη Σαμπατακάκη και την Αρχιτέκτονα Μηχανικό και πρώην Βουλευτή Νίκη Φούντα.

Ο Π. Σαμπατακάκης ξεκίνησε με ένα σύντομο ιστορικό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας  από λιγνίτη στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην ανάπτυξη της χώρας. Εξήγησε αναλυτικά τον καθοριστικό ρόλο που πρέπει να παίξουν στην πράσινη μετάβαση οι δύο αειφορικές αλλά ξεχασμένες πηγές ενέργειας, τα μικρομεσαία υδροηλεκτρικά και η γεωθερμία.

Ο Χ. Δούκας αναφέρθηκε αρχικά στην μεγάλη ευθύνη και των δύο κυβερνήσεων  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ, οι οποίες προχώρησαν στην  βίαιη απολιγνιτοποίηση της χώρας και σε πλήρη  ενεργειακή εξάρτηση της  από το φυσικό αέριο χωρίς κανένα ενεργειακό σχεδιασμό για το μέλλον, με τα γνωστά αποτελέσματα που ζούμε σήμερα. Μίλησε για το ρόλο της ΔΕΗ και για τις ευθύνες της κυβέρνησης στην ενεργειακή ακρίβεια, αφού το δημόσιο, αν και διατηρεί τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας με  το 34% που κατέχει, συμμετέχει στο πανηγύρι της κερδοσκοπίας μαζί με τους άλλους ιδιώτες παρόχους. Ο κ. Δούκας  υπογράμμισε επίσης ότι η πράσινη ενεργειακή  μετάβαση και η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν πρέπει να παραμείνει υπόθεση λίγων. Με την αύξηση του ενεργειακού χώρου να μπορούν οι πολίτες, είτε μέσω ενεργειακών κοινοτήτων είτε ατομικά  να παράγουν ρεύμα για την επίτευξη της ενεργειακής δημοκρατίας.

Η Ν. Φούντα μίλησε αναλυτικά  για το υψηλό ενεργειακό κόστος που προκαλούν τα μη θωρακισμένα ενεργειακά ιδιωτικά και δημόσια κτίρια στη χώρα, ενώ χαρακτήρισε ανεπαρκή τα προγράμματα «εξ’ οικονομώ», αφού δεν αντιμετωπίζουν  το τεράστιο πρόβλημα των γηρασμένων ενεργειακά κτιρίων. Τόνισε δε ότι είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσει η χώρα στην κατάρτιση του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ.