Με αφορμή την επιστολική ψήφο στις ΗΠΑ. Του ΤΑΣΟΥ ΔΑΡΣΙΝΟΥ
Στις ΗΠΑ συνεχίζεται ακόμα η καταμέτρηση ψήφων σε κάποιες πολιτείες λόγω του μεγάλου όγκου επιστολικών ψήφων. Το επιτελείο του Bidenπολύ σωστά επέλεξε τη στρατηγική της επιστολικής ψήφου και λόγω της πανδημίας αλλά και για να προσελκύσει εκατομμύρια πολίτες που ίσως να απείχαν για διάφορους λόγους. Και το πέτυχαν. Έτσι κερδήθηκαν πολιτείες κλειδιά που αλλιώς θα είχαν χαθεί.
Τίθεται έτσι το ερώτημα αν και κατά πόσον η επιστολική ψήφος αποτελεί μέρος της Δημοκρατικής διαδικασίας που απαιτεί σε άλλες χώρες την αυτοπρόσωπη παρουσία στις κάλπες.
Το βασικό θέμα κάθε εκλογικής διαδικασίας είναι η όσον το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των εκλογέων για να υπάρχει η πιο πιστή αντιπροσώπευση της βούλησης του εκλογικού σώματος και η εξ’ αυτού ορθή λειτουργία της Δημοκρατίας.
Η λέξη «Δημοκρατία» όπως ορίσθηκε από την Αθηναϊκή Πολιτεία καθιέρωνε την άμεση συμμετοχή όλων των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων που αφορούσαν την πόλη. Και ελάμβαναν όλα τα μέτρα που επέτρεπαν την καθολική ψήφο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ψηφοφορία για την εξορία του Αριστείδη.
Συμπερασματικά κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στην καθολική διατύπωση της κοινής γνώμης, εννοείται με διασφάλιση της εγκυρότητας και της ασφάλειας, αποτελεί βήμα της Δημοκρατίας και όχι καταστρατήγησή της. Γι αυτό και προβλέπεται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ ως ισοδύναμης η επιστολική ψήφος.
Στα δικά μας τώρα, για χρόνια η ψηφοφορία σε σωματεία και συλλόγους δεν μπόρεσε να καθιερώσει ούτε την επιστολική ψήφο αλλά ούτε και την διαδικτυακή ψηφοφορία. Στην εποχή μας που μπορούμε με ασφάλεια να κάνουμε τις οικονομικές μας συναλλαγές μέσω του διαδικτύου αποτελεί παραλογισμό να μην επιλέγουμε και τις παραπάνω συμπληρωματικές δυνατότητες ψηφοφορίας ώστε να αποτυπώνεται η μεγαλύτερη έκφραση της κοινωνίας. Αν έχει νόημα μια τέτοια συζήτηση στη σημερινή εποχή ας ξεκινήσει ένας διάλογος για την αυστηρή προστασία της επιστολικής ψήφου και την καθιέρωση δικλείδων ασφαλείας ώστε να προστατεύεται το αδιάβλητο της ψηφοφορίας.
Σε όλες τις χώρες τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν στις εκλογές όλο και λιγότεροι πολίτες με τα ποσοστά της αποχής να τείνουν να ξεπεράσουν αυτά των συμμετασχόντων. Ήρθε η ώρα τα κράτη να ξαναδούν το θέμα και να καθιερώσουν στα συντάγματά τους και άλλους τρόπους για την ακριβή αποτύπωση της θέλησης των πολιτών τους.
Δημοσίευση από “thecaller.gr”