Μεταξύ Μέρκελ και Ντράγκι… Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Μπορεί, σύμφωνα με την κυβερνητική ρητορική, να απέχουμε 1 με 4 εβδομάδες από την «κανονικότητα» (μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου δηλαδή), αλλά δύο πράγματα μοιάζουν αδιαμφισβήτητα: ακόμη δεν έχει γίνει ο λογαριασμός και κανείς (πολιτικός σχηματισμός) δεν έχει επιτύχει να φτιάξει (καθιερώσει) τη δική του ατζέντα. Όλα παραμένουν ρευστά για την επόμενη ημέρα.

Φυσικά την ατζέντα θα φτιάξουν η αγορά και τα λουκέτα, οι νέοι και οι αντιδράσεις τους, η οικονομία και οι ευκαιρίες. Καθώς τώρα όλα τα στοιχεία κρύβονται κάτω από το χαλί της πανδημίας. Αλλά, ουδέν κρυπτόν από τους… δανειστές που καιροφυλακτούν. Με αλλεπάλληλα ραπόρτο επισημαίνουν τις αδυναμίες, δεν εκταμιεύουν προγραμματισμένες πληρωμές (κέρδη κεντρικών τραπεζών), επαναφέρουν ζητήματα του ασφαλιστικού, απελευθέρωσης των αγορών κ.α. Αυτά είναι που θα διαμορφώσουν, εν τέλει, την νέα πραγματικότητα, τη νέα ατζέντα, από εκεί θα βγει το νέο που μοιάζει να σιγοβράζει αποκλεισμένο από την αγορά…

Με αφετηρία το Πάσχα

Δεχόμαστε ότι από το Πάσχα θα έχουμε μια «νέα εποχή», όχι απλά γιατί ο κάθε πολίτης θέλει μια αφετηρία και κάποια δεδομένα για να βαδίσει στην συγκυρία, αλλά γιατί από τον επόμενο μήνα αρχίζει η «εποχή του έξω». Άρα, βοηθούντων και των εμβολιασμών, αναμένεται μια θετική περίοδος για δαπάνες και ταξίδια (που τόσο έλειψαν), για αυξημένες πωλήσεις. (Όχι όμως και για μακροπρόθεσμους προγραμματισμούς, επενδύσεις και παραγωγή νέου πλούτου που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα…). Ακόμη και εάν τον Οκτώβριο οι καιρικές συνθήκες και οι αναμενόμενες μεταλλάξεις απειλήσουν, και πάλι, υγειονομικά την οικονομία και την κοινωνία… Τα εμβόλια θα είναι μια ικανοποιητική ασπίδα προστασίας.

Παρά τη διαφαινόμενη αισιοδοξία, το (οικονομικό-πολιτικό) πρόβλημα δεν έχει διατυπωθεί και οι παίχτες, το «ποιος» και «πώς», δεν έχουν τοποθετηθεί στη νέα εποχή.

Πρασινοκόκκινοι…

Ελλείψει άλλων αναλυτικών υποδειγμάτων, καλόν είναι να έχουμε κατά νου τις εξελίξεις στην Γερμανία. Αφενός γιατί ο κ.Μητσοτάκης, λόγω οικογενειακής παράδοσης, έχει σαν σημείο αναφοράς το Βερολίνο και ουσιαστικά αντιγράφει την τακτική Μέρκελ στην πανδημία (lockdown) και αφετέρου γιατί οι αλλαγές στην Εσπερία έρχονται (μεταφέρονται) στην ημετέρα πατρίδα (έστω και με… χρονοκαθυστέρηση). Εκεί λοιπόν έχουμε υποχώρηση των κυβερνόντων Χριστιανοδημοκρατών, των ομογάλακτων της ΝΔ δηλαδή, αύξηση της επιρροής των Πρασίνων και πιθανή κυβέρνηση πρασινοκόκκινων (Οικολόγοι-Σοσιαλδημοκράτες). Και όχι μόνο μετά από 17 χρόνια θα έχουμε ένα μη Χριστιανοδημοκράτη καγκελάριο, αλλά για πρώτη φορά επικεφαλής μπορεί να είναι ένας Πράσινος. Απίθανη προοπτική, ένα σοκ δηλαδή για την «συντηρητική» Γερμανία…

Αυτή η διαφαινόμενη αλλαγή στο Βερολίνο ας μην αποδοθεί απλά στην πολυετή παραμονή της Μέρκελ στην εξουσία καθώς η αποκαθηλώσει ξεκίνησε από τις παλινωδίες, τα σκάνδαλα και τις αστοχίες στο «τελευταίο μίλι της πανδημίας», κατά την φράση του ημέτερου Κ.Μητσοτάκη…

4+1 στοιχήματα

Η ατζέντα της νέας περιόδου θα διαμορφωθεί από τέσσερα κλασικά αιτήματα τα οποία, ωστόσο, θα διατυπωθούν με νέα ένταση και ένα ζήτημα της συγκυρίας: Τι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις με αιχμή του δόρατος το (επανερχόμενο) ασφαλιστικό!

Στην προοπτική και την απασχόληση. Η ΝΔ δεν έχει παρά να παρουσιάσει αναιμικές ευκαιρίες και κακοπληρωμένες δουλειές μετά την νέα κρίση, αναντίστοιχες με τα (τυπικά) προσόντα των νέων. Και πολύωρη εργασία χωρίς πρόσθετη αμοιβή (υπερωρίες). Βεβαίως, οι νέοι ξέρουν ότι η μοίρα τους είναι να δουλεύουν 12ωρα ημερησίως, ενδεχομένως και τα Σάββατα. Όχι όμως στο Σούπερ Μάρκετ της γειτονιάς με 400 € το μήνα. Αν ήταν στην Σίλικον Βάλεϊ, στο Σίτυ του Λονδίνου, εκεί που θα έχουν ευκαιρίες ανέλιξης και οικονομικής ανταμοιβής…

Στους φόρους η δήθεν ελάφρυνση για φέτος (πανδημία) αναμένεται να ανακοπεί, σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, ο οποίος έστειλε μήνυμα «αλλαγής του οικονομικού μείγματος» (Καθημερινή 21/3/21). Άρα, έχουμε ανομολόγητη, ακόμη, ανατροπή των κυβερνητικών διακηρύξεων για φοροελαφρύνσεις.

-Ο νέος πατριωτισμός, όπως ενισχύθηκε με αφορμή τα 200 χρόνων της παλιγεννησίας και τις ακραίες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο.

-Η συμπεριφορά των νέων αμέσως μετά την πανδημία και τον εγκλεισμό. Ειδικά η συμπεριφορά τους σαν νέων ψηφοφόρων όλων όσοι, όχι μόνο δεν είχαν ευκαιρίες κατά την εφηβεία τους αλλά, στη συνέχεια, δεν δύνανται και να φλερτάρουν, να κάνουν μια βόλτα, να εκτονωθούν εν τέλει και να τα «σπάσουν» σε ένα ξενύχτι…

-Την ατζέντα θα την φτιάξει ο πίνακας των μεταρρυθμίσεων στον οποίο επανέρχονται οι δανειστές. Για το Ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, τα ταξί, τις δικηγορικές εταιρείες, την μη ένταξη των ξενοδοχείων στις νέες χρηματοδοτήσεις, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από τις 15/6/21. (Εδώ ο πρωθυπουργός πρέπει να αφήσει την Γερμανία κοιτάξει προς την… οικουμενική κυβέρνησης στην Ιταλία και την δέσμευση Ντράγκι για «μεταρρυθμίσεις» με έπαθλο τα 200 δις ευρώ του Ταμείου Σταθεροποίησης…).

Πάνω σε αυτά τα 4+1 ζητήματα θα πρέπει να συγκροτηθεί η αναπτυξιακή, άρα προοδευτική, ατζέντα. Οι τάσεις στην Εσπερία και τα ντόπια κοινωνικό-οικονομικά προβλήματα, επιβάλλουν και εδώ τις πράσινες (κοινωνικές) και δοκιμασμένες συνταγές. Ιδού η πρόκληση!

Δημοσίευση από “ieidiseis.gr”