Μετά την τραγωδία ακολουθεί η κάθαρση – Με παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές. Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Μια κυβέρνηση με καθεστωτική λογική και αλαζονεία, κατέφυγε στις πιο αποκρουστικές πρακτικές. Παρακολουθούσε με υποκλοπέs πολιτικούς της αντιπάλους.

Κατάντια. Αλλά πάντα στο τέλος του κατήφορου είναι ο πάτος.

Το γεγονός αυτό έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς καθεστωτικών μεθοδεύσεων και πρακτικών. Υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο Μαξίμου, επιχείρηση ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης, χαριστικές τροπολογίες σε συμφέροντα, υπονόμευση των ανεξάρτητων αρχών, και βέβαια υπαγωγή της ΕΥΠ στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, χωρίς κανένα θεσμικό έλεγχο.

Ναι υπάρχει ζήτημα Δημοκρατίας, ζήτημα λειτουργίας των θεσμών, ζήτημα προστασίας των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών από τέτοιες αντιλήψεις.
Για τον λόγο αυτό κανένα δημόσιο πρόσωπο δεν μπορεί να σιωπά. Επαναλαμβάνω ότι σε αυτά τα ζητήματα η σιωπή δεν είναι χρυσός. Όπου και αν ανήκει.

Τώρα είναι η ώρα της έρευνας και της ανάληψης ευθυνών.

Φυσικά και είναι αστείος ο ισχυρισμός ότι ο παντοδύναμος και παντεπόπτης Πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτε. Γελάνε ακόμη και αυτοί που για κομματικούς ή και ιδιοτελείς λόγους το αναπαράγουν.

Φυσικά και δεν πείθουν κανένα οι διαρροές περί συγνώμης προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όταν ανάλογες υποκριτικές συγγνώμες ακούστηκαν από τα Πρωθυπουργικά χείλη για τις φωτιές στην Εύβοια και τα χιόνια στην Αττική. Αλλά στην πράξη τίποτε δεν άλλαξε,

Φυσικά και δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στις διακηρύξεις του κ Μητσοτάκη περί διαφάνειας και έρευνας εις βάθος, Είναι σαν να βάζουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Στην λογική τους υπάρχει μόνο μια λέξη: κουκούλωμα.

Το χειρότερο μάλιστα είναι η συμπεριφορά ορισμένων νεοφανατικών του Μαξίμου, που σε ένα ρεσιτάλ θράσους ζητάνε και τα ρέστα από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Πραγματικά οχετός. Συμπεριφορές που αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπό τους,

Όμως δεν μένουμε εκεί.

Ο Ελληνικός λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια Και θα την μάθει. Όσο και αν αντιστέκονται οι μηχανισμοί του Μαξίμου,

Για ποιο λόγο παρακολουθούσαν τον Νίκο Ανδρουλακη;

Παρακολουθούσαν και άλλους πολιτικούς με δήθεν επίσημη (ή και ανεπισημη) διαδικασία;

Ποια είναι η σχέση των κρατικών υπηρεσιών με το κακόβουλο λογισμικό Predator; Ποια οικονομικά συμφέροντα το προμηθεύτηκαν και το χρησιμοποιούν;

Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Η αποκάλυψη.

Ώστε να ακολουθήσει η απόδοση των ευθυνών. Σε όλους όσους τις έχουν.

Υπάρχουν όμως δυο ακόμη σημαντικά βήματα.

Το πρώτο: Η θωράκιση των θεσμών. Ώστε να μη επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα.

Υπάρχουν οι προτάσεις που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Χθες διαβάσαμε και ενδιαφέρουσες προτάσεις από τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο.

Ας τολμήσουμε. Να υπάρχει θεσμικός έλεγχος στη λειτουργία της ΕΥΠ, ιδιαίτερα σε θέματα παρακολουθήσεων πολιτών. Να καταργηθεί η τροπολογία, για την μη εκ των υστέρων ενημέρωσης των θιγόμενων για αδικαιολόγητη παρακολούθηση. Κακώs και εμείs την ψηφίσαμε. Το όλο θεσμικό πλαίσιο χρειάζεται να επανεξεταστεί, ώστε οι αυθαιρεσίες να αντιμετωπιστούν.

Είναι ανεπίτρεπτο οι πολίτες να αισθάνονται ότι υπάρχει ένας μεγάλος αδελφός, που δεν σέβεται και παραβιάζει τα δικαιώματα τους, ατιμώρητα.

Το δεύτερο βήμα;

Η χώρα δεν μπορεί να εγκλωβιστεί για αρκετούs μήνες στην απεχθή υπόθεση των υποκλοπών.

Οι διαδικασίες αποκάλυψης της αλήθειας πρέπει να είναι ταχύτατες.

Μην ξεχνάμε πως τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και απειλούν το άμεσο μέλλον μας.

Πέρα από το δυσθεώρητο χρέος, τον πληθωρισμό, τις αποτυχίες στο Ταμείο Ανάκαμψης, πρόσφατα είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που εμφανίζουν ένα τερατώδες έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Αυξημένο το πρώτο εξάμηνο του 2022’κατα 71,6 % έναντι του αντίστοιχου του 2021,και μάλιστα κατά 50,3% χωρίς να υπολογισθούν οι συνέπειες των αυξήσεων στα πετρελαιοειδή.

Λύση βέβαια δεν αποτελούν οι προσωρινές παροχές και τα κάθε είδους pass του κ. Μητσοτάκη. Η χώρα και η κοινωνία χρειάζονται μια διαφορετική, προοδευτική πολιτική.

Το σχέδιο για μια νέα Ελλάδα, με προοπτική, επιλογές που φέρνουν στο προσκήνιο την ελπίδα, που αντιμετωπίζουν τις κοινωνικές ανισότητες, το αίσθημα της αδικίας που σήμερα κυριαρχεί, αλλά και που δημιουργούν ασφάλεια και βεβαιότητα για το αύριο.

Βέβαια την κάθε τραγωδία, ακολουθεί η κάθαρση.

Με αυτή την Κυβέρνηση θα μείνουμε εγκλωβισμένοι στον βούρκο που η ίδια δημιούργησε. Με ότι αυτό συνεπάγεται στη συνείδηση των πολιτών.

Η κάθαρση πιστεύω θα επέλθει μόνο με την ψήφο του λαού. Δηλαδή με παραίτηση της κυβέρνησηs και εκλογές αμέσως μετά την αποκάλυψη του συνόλου των απαράδεκτων μεθοδεύσεων της ΝΔ.

Με αυτή την Κυβέρνηση και αυτό το καθεστωτικό σύστημα, τα αδιέξοδα θα πολλαπλασιάζονται. Είναι πασιφανές ότι η ΝΔ δεν μπορεί .

Η ώρα για την μεγάλη αλλαγή φθάνει. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μπορεί και πρέπει να την εγγυηθεί ως πρωταγωνιστήs. Με βάση τις αρχές, τις αξίες,τις στρατηγικές επιλογές του.

Αναδημοσίευση από “ieidiseis.gr”