Μαριζέτα Αντωνοπούλου: Οι συνεργασίες γίνονται από την κοινωνία για την κοινωνία

Συνέντευξη στο political.gr

Η Κυβέρνηση φαίνεται ότι στρέφει το βλέμμα της στην καθημερινότητα.  Ήδη είδαμε ρυθμίσεις για τα εργασιακά ενώ ανοίγει ο δρόμος και για καλύτερες μέρες για τους συνταξιούχους, κυρίως αυτούς που εργάζονται. Που βασίζεται η δική σας κριτική;  

Το Υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι έχει φορτίσει μηχανές, αλλά όχι προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των εργαζομένων και των σύγχρονων διεκδικήσεών τους, αλλά προς την εξυπηρέτηση των συμφερόντων συγκεκριμένων οικονομικών και εργοδοτικών συμφερόντων. Το εργασιακό νομοσχέδιο των κ. Μητσοτάκη-Γεωργιάδη ήταν ένα ταυτοτικό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση κρυπτόμενη πίσω από την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής κοινοτικής οδηγίας (2019/1152), για τους διαφανείς και προβλέψιμους όρους στην αγορά εργασίας της ΕΕ, επιχειρεί να καταργήσει ακόμα και θεμελιώδεις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, αφήνοντας την αγορά εργασίας στην ασυδοσία και την απόλυτη επισφάλεια.

Συγκεκριμένα, ελαστικοποιεί περαιτέρω τον χρόνο εργασίας χωρίς δικλείδες ασφαλείας, βάση του σχετικού άρθρου για την παράλληλη απασχόληση. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέθεσε στην διαβούλευση συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να αποφευχθεί η δυνατότητα απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη με διαφορετικά ΑΦΜ, ωστόσο η ΝΔ κώφευσε ηχηρά! Ο κ. Γεωργιάδης νομιμοποίησε το 13ώρο ικανοποιώντας μεγάλα φίλια (;) εργοδοτικά συμφέροντα. Ενώ δεν δίστασε να δημιουργήσει εργαζόμενους με μηδενικά δικαιώματα σε διαρκή κατάσταση stand by, ανοίγοντας τον δρόμο για σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με τα συμβόλαια μηδενικών ωρών. Οι πληροφορίες μας, μάλιστα φαίνεται να είναι ακριβείς σχετικά με την διασύνδεση του επιδόματος ανεργίας με την προθυμία του εργαζόμενου να παρέχει εργασία, όποτε τον καλέσουν, για όσες ώρες τον καλέσουν, όπου τον καλέσουν, ακόμα και χωρίς αμοιβή και κυρίως χωρίς το δικαίωμα άρνησης. Η ανεργία θα μετατραπεί έτσι σε μια διαρκή κατάσταση ελάχιστης εργασίας χωρίς δικαιώματα, υπό τον ασφυκτικό κλοιό της διακοπής του επιδόματος. Οι κ. Γεωργιάδης- Μητσοτάκης, όπως έχουμε αρθρογραφήσει ήδη από το καλοκαίρι, αντιγράφουν το ξεπερασμένο μοντέλο της Γερμανίας του 1995-2005. Φαίνεται δε να έχουν κλείσει πλήρως τα αυτιά τους στις εκκλήσεις της Κομισιόν και της ίδιας της Γερμανίας, για επαναφορά και ενίσχυση του συνολικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενίσχυσης του εργατικού εισοδήματος και μείωση των ωρών εργασίας. Αντίθετα, καταργούν την κυριακάτικη αργία και την 6ήμερη εργασία. Είναι σαφές, ότι η ικανοποίηση του παγίου αιτήματος των συνταξιούχων εργαζόμενων λειτούργησε ωσάν καρότο.

Η ακρίβεια είναι η μεγάλη απειλή για κάθε νοικοκυριό. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί και γιατί δεν το κάνει η Κυβέρνηση;  

Η ακρίβεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με τρεις κύριους τρόπους. Α)Με άμεση κρατική παρέμβαση στην ίδια την αγορά, όπως επί παραδείγματι στην αγορά ενέργειας με καθορισμό μέγιστων και ελάχιστων τιμών. Β)Με αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας -όχι μέσω τιμαριθμικής προσαρμογής, η οποία έχει αποδειχθεί μετακυλίεται στα προϊόντα και έτσι αποτυγχάνει. Αντίθετα η αύξηση του εισοδήματος οφείλει να προκύπτει μέσα από επίπονες και γόνιμες διαβουλεύσεις των κοινωνικών εταίρων, μέσα από τον κοινωνικό διάλογο που θα καταλήγει στην σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Τρίτος και ουσιαστικότατος τρόπος είναι η διαμόρφωση ενός δίκαιου και προοδευτικού φορολογικού συστήματος με πάγια χαρακτηριστικά. Η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και βασικά αγαθά εμπεριέχεται σε αυτή την προγραμματική μας δέσμευση.

Πως “διαβάζετε” την επόμενη μέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών για το ΠΑΣΟΚ;  

Η κυβέρνηση, παρά την νωπή και ξεκάθαρη εντολή που πήρε στις διπλές εθνικές εκλογές, φαίνεται ότι προχωρά χωρίς στοιχειοθετημένο βηματισμό ειδικά μετά το πολύ δύσκολο για την χώρα καλοκαίρι.  Ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό ακριβώς το γεγονός. Ο Κ.Μητσοτάκης, επιχείρησε να δώσει ακραία πολιτικά χαρακτηριστικά στην β΄ Κυριακή. Οι δηλώσεις του για τον μπλε χάρτη, αλλά και οι εναγκαλισμοί του με τους κύριους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες οδήγησαν σε μια σημαντική πρώτη ήττα της κυβερνητικής (και προσωπικής του) αλαζονείας καθώς και της πεποίθησης ότι η κοινωνία βρίσκεται εν υπνώσει. Υπό αυτή την έννοια, καταγράφηκε μια πρώτη μεγάλη ρωγμή στη σχέση της ΝΔ με το εκλογικό (της) σώμα.

Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ βγήκε σαφώς ενισχυμένο από τις αυτοδιοικητικές κάλπες, τις οποίες τίμησε ως τέτοιες και όχι ως υποκατάστατο των εθνικών εκλογών. Οι συμμαχίες που κατάφερε σε τοπικό επίπεδο αλλά και οι δυνατές σχέσεις, που έχει κατακτήσει, σε βάθος δεκαετιών, απέδωσαν. Την στρατηγική της έμφασης στα προβλήματα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, εξυπηρετούν άλλωστε και οι  δυο πρόσφατες μεγάλες περιοδείες του προέδρου μας Ν. Ανδρουλάκη σε Ήπειρο και Κυκλάδες, για να συζητήσει και να αναδείξει τα θέματα της παιδείας και της υγείας αντίστοιχα.

Τι  εξυπηρετεί η συζήτηση περί συνεργασιών που άνοιξε μόλις έπεσε η αυλαία των εκλογών;  

Οι συνεργασίες γίνονται από την κοινωνία, μέσα από την κοινωνία, για την κοινωνία. Πλανάται πλάνη οικτρά, ο πολιτικός φορέας που θεωρεί ότι οι γραφειοκρατικές συγκλίσεις και οι τυχάρπαστες προσωπικές συνεργασίες οδηγούν σε κάποια μαθηματική αύξηση ποσοστών. Μια ματιά στα εκφυλιστικά φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να πείσουν και τον πιο δύσπιστο. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιχειρεί ήδη και θα εμβαθύνει περαιτέρω την προσπάθεια για τις πιο ευρείες συνεργασίες με την κοινωνία, πάνω σε ανοιχτό προγραμματικό διάλογο με κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη.