Κουβέντες ενηλίκων Γιώργος Μπουλμπασάκος

Το τελευταίο διάστημα, τη δημόσια συζήτηση απασχολούν τα ζητήματα της διακυβέρνησης του πρώτου εξαμήνου του 2015. Πολιτικοί παράγοντες, τραπεζίτες, δημοσιογράφοι καταθέτουν τις απόψεις τους.

Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που γνωρίζουν από μέσα τα γεγονότα, μιλούν και ομολογούν αβίαστα ότι δεν είχαν την κατάλληλη προετοιμασία για τη διακυβέρνηση του 2015, που απείλησε με καταστροφή την ελληνική κοινωνία. Επίσης, ότι αυτοί προκάλεσαν τις εκλογές, με αφορμή την προεδρική εκλογή. Φυσικά όλα αυτά αποδεικνύουν την έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής για μια, ομολογουμένως, δύσκολη κατάσταση. Μια κατάσταση που σαφώς υπερέβαινε τις δυνατότητες του συγκεκριμένου κόμματος. Ομως, αυτό δεν ήταν το μείζον. Ούτε το γεγονός ότι προκάλεσε τις εκλογές.

Δεν γνωρίζω πολλούς πολιτικούς και κόμματα που θα άφηναν μια τέτοια ευκαιρία. Το μείζον που έπρεπε να διαφυλαχτεί ήταν η θέση της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτό χρησιμοποιήθηκε, στην καλύτερη περίπτωση, ως μέρος της μεγάλης μπλόφας μαθητευόμενων μάγων.

Ομως υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που θέλουν διευκρινίσεις και απαντήσεις από την πλευρά των πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου. Είναι η πολιτική επιλογή της συνεργασίας με την Ακροδεξιά των ΑΝ.ΕΛΛ. και την καραμανλική Δεξιά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θέλησαν να διαχειριστούν. Η νομιμοποίηση της Ακροδεξιάς μέσα από αυτήν την ανίερη συμμαχία, με τον τρόπο που έγινε, αφήνει αρνητικό αποτύπωμα σε αυτή την περίοδο, όταν μάλιστα εκφράστηκε σε πολλά ζητήματα και με ψήφο και με άποψη που παρασάγγας απέχει με την οποιαδήποτε αριστερή προσέγγιση.

Αλήθεια, με ποια πειστικότητα θα απαντήσει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία για πλευρές της πολιτικής για τις οποίες σημερινά κυβερνητικά στελέχη διολισθαίνουν σε ρητορική ΑΝ.ΕΛΛ.; Είναι ζήτημα χρόνου αλλά και πάλης μέσα στη Νέα Δημοκρατία οι ιδέες αυτές να γίνουν κυρίαρχες. Φυσικά ακούγεται η άποψη ότι δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα και ότι το παλιό πολιτικό σύστημα δεν μπορούσε να ήταν μέρος της λύσης.

Αλήθεια, η καραμανλική Δεξιά και μια σειρά από πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ είχαν άρωμα καινούργιου; Ο ΣΥΡΙΖΑ μιμείται το παλιό, παρ’ ότι αυτό που τον καθιέρωσε είχε ως αφετηρία την απόρριψή του. Αυτή είναι η μεγάλη του αντίφαση. Ολα αυτά όμως είναι εικόνες του παρελθόντος. Το μέλλον αδιαμφισβήτητα θα το καθορίσουν τα πολιτικά υποκείμενα που θα κατορθώσουν να ανανεώσουν το πολιτικό τους προσωπικό αλλά και τις πολιτικές τους προσεγγίσεις.