Κοράκια και αρπαχτικά (predator). Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

«Στο εσωτερικό δεν υπάρχει κάτι» είπε εμφανώς ικανοποιημένος κορυφαίος ραδιοσχολιαστής και «έπιασε» τα… διεθνή: Παραίτηση Τράας στη Μ.Βρετανία, πόλεμος στην Ουκρανία, τουρκική επιθετικότητα….

Η εντύπωση που εδραιώνεται είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια κάποια κανονικότητα και για όποια αμφισβήτηση ή κριτική, ας πούμε σχετικά με την εκρηκτική ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης ή την κατάρρευση των τιμών της ελιάς, «δεν ευθύνεται η κυβέρνηση» και ειδικά ο λαοπρόβλητος (;) πρωθυπουργός. Μόνο ο πόλεμος, τα καρτέλ, η διεθνής συγκυρία…

Αναμφίβολα πρόκειται για την μεγάλη επιτυχία του κ. Μητσοτάκη  ο οποίος… δεν ευθύνεται για το παραμικρό. Ούτε όταν «άκουγε» τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη, ούτε γιατί ανεχόταν το «κοράκι» των funds στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Ενώ εμφανίζεται σαν «προοδευτική» η κεφαλική έμμεση φορολογία!

Αναντίρρητα εδώ παίζει το ρόλο της και η λίστα Πέτσα… την οποία διαδέχθηκε η παρ΄ ολίγον τροπολογία Πάτση, ώστε να ισχύσουν άρον-άρον οι πλειστηριασμοί των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Ακόμη και όταν η μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων έγινε με λάθος(;) νόμο.

(Την τροπολογία, για την… αναδρομική τιμωρία και νομιμοποίηση των servicers οι οποίοι απέκτησαν παράνομα τα «κόκκινα» σπίτια, την πήρε πίσω την τελευταία στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας).

«Κοράκια»

Είναι αμέτοχη η κυβέρνηση στο παιχνιδάκι με τα κόκκινα δάνεια και μόνο ένας βουλευτής έκανε το «κοράκι»;

Η ιστορία ξεκινάει από πολύ παλαιά, καθώς δεν υποχρεώθηκαν τα funds, τα οποία απέκτησαν τα σπίτια στο 20 ή 25% του χρέους, να καταθέσουν στους «κόκκινους» δανειολήπτες προσφορά εξαγοράς-αποπληρωμής του δανείου τους.

Πίσω από τα κόκκινα δάνεια παίχτηκε μια καλοστημένη απάτη αερητζήδων με την σιωπηλή αποδοχή των αρχών.

1.Οι τράπεζες, με την «κάλυψη» του (τότε) υφυπουργού κ. Ζαββού μεταβίβασαν βιαστικά τα «κόκκινα» δάνεια στα Funds. Σε πολλές περιπτώσεις τα χρηματοδότησαν οι ίδιες οι τράπεζες οι οποίες ήθελαν να αποσείσουν τα λεγόμενα NPEs δάνεια.

2.Για να προχωρήσει το σχήμα (σχέδιο «Ηρακλής») οι φορολογούμενοι εγγυήθηκαν εν αρχή περί τα 18 δισ. (1/3 των δανείων που μεταβιβάστηκαν) και αυτό το ποσό θέλει να εγγράψει ήδη στο υπέρογκο ελληνικό χρέος η Eurostat.

3.Με αυτή τη κρατική εγγύηση οι επενδυτές (Funds) ήδη είχαν βγάλει τα χρήματα που δανείστηκαν προκειμένου να «επενδύσουν» στα «κόκκινα» δάνεια. Από εδώ και πέρα ότι έβγαζαν θα ήταν απλώς απίθανη κερδοσκοπία. Η οποία δεν άφησε ασυγκίνητο και τον κυβερνητικό βουλευτή της.

4.Οι εμπορικές αξίες των ακινήτων αυξήθηκαν υπέρμετρα τα τελευταία δύο χρόνια (λόγω «χρυσής βίζας», παραοικονομίας, οριζόντιων και άδικων μεταβιβάσεων δημοσίου χρήματος με τις περίφημες μη επιστρεπτέες προκαταβολές, το αυξημένο κόστος ανέγερσης νέων κατοικιών κ.α.). Κάτι που από μόνο του υπερκάλυψε το κόστος απόκτησης των «κόκκινων» δανείων. Τα Funds και οι servicers δεν είχαν κανένα κίνητρο, ούτε νομική υποχρέωση άλλωστε, σε πρόταση εξαγοράς του δανείου από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού…

5.Οι τραπεζίτες που μεταβίβασαν βιαστικά τα δάνεια είχαν ήδη θωρακιστεί έναντι του νόμου με άλλη ρύθμιση για το (δικαστικό) ακαταδίωκτο…

Παραμένει το ιδιωτικό χρέος

6.Τελικά, οι τράπεζες απηλλάγησαν από τα λάθη του παρελθόντος, χωρίς καν να επαναξιολογήσουν αυτή την πορεία, τα Funds και οι servicers θα βγάλουν απρόσμενα πολλά κέρδη, αλλά η οικονομία και οι πολίτες παραμένουν υπερχρεωμένοι. Ούτε ένα σεντς δεν μειώθηκε το ιδιωτικό χρέος…

-Τα «κόκκινα» δάνεια αποδείχτηκαν μια πρώτης τάξεως αρπαχτή.

-Οι τραπεζίτες δεν ελέγχτηκαν για τις αφειδείς χορηγήσεις. Τα δάνεια παραμένουν στο ακέραιο σαν βρόχος στα νοικοκυριά.

-Οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν έως και 35 δισ. ευρώ (με την ολοκλήρωση της πώλησης «κόκκινων» δανείων αξίας 105 δισ. ευρώ). Το δημόσιο χρέος αυξάνει, οι αγορές γίνονται πιο καχύποπτες έναντι της χώρας, τα επιτόκια κρατικού δανεισμού ανεβαίνουν (ουσιαστικά βρισκόμαστε εκτός αγορών), η χώρα πρέπει να ματώσει για την πολυπόθητη «πιστοληπτική βαθμίδα».

Στάση πληρωμών και για τα «πράσινα»…

-Εκτός από το τεράστιο σκάνδαλο κατά τη χορήγηση των δανείων, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων μετατρέπεται σε οικονομικό βρόχο για την Ελλάδα. Οι αγορές θα τιμωρήσουν για τον εμπαιγμό των… δικών τους (ενδιάμεσων Funds και servisers). Οι «πράσινοι» δανειολήπτες -τα δάνεια των οποίων πουλήθηκαν στα Funds (πέραν των «κόκκινων»-μη εξυπηρετούμενων)- ενδέχεται να σταματήσουν την πληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων. Χωρίς να μπορεί ο νέος ιδιοκτήτης των δανείων (servicer) να ασκήσει πίεση, πόσο μάλιστα να προχωρήσει σε πλειστηριασμούς, με βάση την απόφαση 822/2022 του Αρείου Πάγου…

-Η κυβέρνηση συνεχίζει και ασκείται στην νομιμοφάνεια αυξάνοντας όμως τον ηθικό κίνδυνο (γενικευμένη στάση πληρωμών στα στεγαστικά και ενυπόθηκα δάνεια…). Ήξερε για τον Πάτση και τον ανέχτηκε. Έχει την ευθύνη για τα ΕΛΤΑ και ανέθετε στην εταιρεία του βουλευτή τις νομικές υποθέσεις.

Κυβερνητικός βουλευτής αποδεικνύεται «κοράκι» με τα «κόκκινα» δάνεια, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης μοιράζονται με αδιαφάνεια, ο πρωθυπουργός, ως προϊστάμενος της ΕΥΠ, παρακολουθεί τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και δημοσιογράφους, οι πάροχοι ρεύματος διαμορφώνουν εν είδει καρτέλ σε δυσθεώρητα ύψη τις τιμές ρεύματος και επιδοτούνται από τους φορολογουμένους, οι έμμεσοι φόροι που επιβαρύνουν την κατανάλωση και τα λαϊκά νοικοκυριά θεωρούνται… δημοκρατική αναδιανομή, ο κόσμος είναι καταχρεωμένος, υπερφορολογημένος και, πλέον, φτωχοποιημένος. Η αγροτική παραγωγή (ελιά, ακτινίδιο, πορτοκάλι, κτηνοτροφικά) έχει καταρρεύσει.

Καταλαβαίνει κανείς γιατί ο πρωθυπουργός αποφεύγει την εσωτερική σκηνή. Ωστόσο μοιάζει να ξεθωριάζει το σύνθημα «μα ποιός θα έρθει στη θέση μου»; Κάποιος χωρίς βουλευτές «κοράκια» και αρπαχτικά (Ισραηλινό σύστημα υποκλοπών pradator) στου Μαξίμου!

Όπως τελειώνει και το περίσσευμα (από τους σκληρούς έμμεσους φόρους) για τα επιδόματα…

Η παραγωγική Ελλάδα θα αντιδράσει!

Αναδημοσίευση από “ieidiseis.gr”