ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΚΑΜΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: “ΟΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ”

Κοινή δήλωση Τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Καμίνη και Τομέα Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής:

Το κέντρο της Αθήνας, με απόλυτη ευθύνη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, αρχίζει να θυμίζει πάλι τις τραγικές μέρες του 2015-16. 

Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες εκδιώκονται από δομές και επιστρέφουν σε αυτές μετά το αδιέξοδο που δημιουργείται. Τραγέλαφος.

Η Πλατεία Βικτωρίας είναι μόνο η αρχή. Πάρκα και πλατείες θα στεγάσουν οικογένειες αναγνωρισμένων προσφύγων που βρέθηκαν ξαφνικά άστεγες. Ο ίδιος ο Υπουργός έχει μιλήσει για περίπου 11.000 πρόσφυγες που σε πρώτη φάση θα αποχωρήσουν από τις Δομές. Όσο επιταχύνονται οι ρυθμοί εξέτασης αιτήσεων ασύλου, ο αριθμός των αναγνωρισμένων προσφύγων νομοτελειακά θα αυξάνεται και το πρόβλημα θα διογκώνεται. 

Ισχυρίζονται ότι οι πολιτικές τους προσφέρουν λύσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών. Καμία λύση. Μόνο καινούργια προβλήματα. 

Χωρίς προετοιμασία, χωρίς απολύτως κανένα σχέδιο κοινωνικής ένταξης, χωρίς καμία μέριμνα για τις επιπτώσεις από τη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων στα αστικά κέντρα, η κυβέρνηση αποφάσισε και εφαρμόζει μια πολιτική που θα καταλήξει στην πρόκληση δυστυχίας, κοινωνικών εντάσεων και την ενίσχυση των πολιτικών άκρων. 

Σήμερα κιόλας το Υπουργείο πρέπει να απενεργοποιήσει την ωρολογιακή βόμβα που έθεσε σε λειτουργία: να επαναφέρει την 6μηνη μεταβατική περίοδο για τη στέγαση και το οικονομικό βοήθημα στους πρόσφυγες, όπως ίσχυε με το νόμο 4636/19. Πολύ γρήγορα, σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς, το Υπουργείο οφείλει να ενισχύσει και να βελτιώσει τις ενταξιακές δράσεις του προγράμματος HELIOS. Να αναλάβει όμως και το ίδιο το Υπουργείο τις ευθύνες του, αφού η ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων είναι μια δημόσια πολιτική. Το νέο HELIOS, ή όπως ονομαστεί, πρέπει να υλοποιείται από το ελληνικό κράτος, με τη συνεργασία των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Παιδείας καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.