Κεντροαριστερά Σενάρια

Γιωργός Μπουλμπασάκος

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το 31,5% αδιαμφίσβητητα είναι ο κυρίαρχος στο κεντροαριστερό ακροατήριο.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα γίνει σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.Ορισμένοι αριστεροί διανοητές και τα πολιτικά στελέχη της ‘’Γέφυρας’’ θεωρούν ότι αυτό θα προκύψει ως κάτι νομοτελειακό.

Ας δούμε μία σειρά απο λόγους που η πιθανή κατάληξη της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα υβρίδιο αγνώστου ταυτότητας και με ασαφή πολιτικό προσδιορισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς και  εντελώς  επιλεκτικά έχει εκφραστεί θετικά για τη σοσιαλδημοκρατία.Επίσης αρκετές φορές έχει κάνει θετικές αναφορές για τα λατινοαμερικάνικα μοντέλα διακυβέρνησης .

Η συλλογική κομματική μνήμη του δεν έχει σοσιαλδημοκρατικές αναφορές.

Αρκετά σημαντικό είναι και το γεγονός ότι κέρδισε την κυβερνητική εξουσία με λαϊκισμό,διχαστικό λόγο και μεγάλα ψέμματα.Παρά την σαφή υποχώρηση αυτών των χαρακτηριστικών στον ύστερο ΣΥΡΙΖΑ ,αυτά θα δοκιμάζονται στον νέο του ρόλο και εύκολα θα διολισθαίνει στην αντιπολίτευση της πλατείας.

Εξάλλου οι δυνάμεις με σοσιαλδημοκρατική χροιά στο κόμμα είναι σαφώς μειοψηφικές.

Ενας άλλος λόγος που θα δρά αποτρεπτικά στην αλλαγή του είναι  η ύπαρξη του ΜέΡΑ 25 που σε κάθε ‘’δεξιά παρεκτροπή’’ θα λει τουργεί ως υποδοχέας της αριστερής καθαρότητας.

Όλα αυτά πόρρω απέχουν απο την σοσιαλδημοκρατική αντίληψη των κοινωνικών διεργασιών .Άλλωστε στον  δημόσιο λόγο τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για κάτι διαφορετικό.

Σε αντίθεση, το  ΠΑΣΟΚ στην ιστορική του διαδρομή εξισορρόπησε τις όποιες παρεκτροπές με το ειδικό βάρος του Ανδρέα Παπανδρέου και την μετέπειτα μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική του ορμή.

Επίσης η συνάντησή του με την Ανανεωτική Αριστερά  λειτούργησε προωθητικά στην απόφασή του για την μετατροπή του σε ένα σύνχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Οι προγραμματικές επεξεργασίες του για την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη,για τους θεσμούς και τα κοινωνικά δικαιώματα,για το κράτος πρόνοιας εκφράζουν καθαρά την σοσιαλδημοκρατική του ταυτότητα του.

Αφήνουμε πίσω πρακτικές του πελατειακού κράτους και χτίζουμε απο την αρχή τησχέση μας με την κοινωνία,τα νέα κινήματα και τη νεολαία.

Τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης είναι στο κέντρο της προσοχής μας.

Η κομματική συγκρότησή μας  στηριγμένη στις πρόσφατες καταστατικές  αρχές μας,δημιουργεί  έναν ευρωπαικό σοσιαλδημοκρατικό φορέα.

Η εμμονή στο παρελθόν και την ιστορική δικαίωση δεν κινητοποιεί  πλέον τους προοδευτικούς πολίτες και δεν είναι αποτελεσματικό όπλο ούτε και σε αυτούς που ορισμένες φορές το χρησιμοποιούν στο εσωκομματικό ακροατήριο.

Το 8,1% αποτελεί κρίσιμη μάζα για τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς για την υγεία και τη σταθερότητα  του πολιτικού  συστήματος μας.

Στο επόμενο διάστημα ,η σημερινή ηγεμονία της Ν.Δ στον κεντρώο χώρο θα δοκιμασθεί απο τις συντηρητικές επιλογές που θα ασκηθούν.Επίσης η υποτροπή του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ στον λαικισμό θα του αφαιρεί δυνάμεις.Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις.

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ με αυτονομία πολιτικής και αυτοδύναμη πορεία θα πρωταγωνιστήσει ξανά, ασκώντας υπεύθυνη αντιπολίτευση και κινητοποιώντας όλες τις προοδευτικές δυνάμεις θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΛΜΠΑΣΑΚΟΣ

ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΄΄ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ΄΄