Κίνημα Αλλαγής για μια Σοσιαλδημοκρατική παράταξη Του ΤΑΣΟΥ ΔΑΡΣΙΝΟΥ

Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει, από στελέχη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ μια συζήτηση για επαναφορά του ονόματος (ΠΑΣΟΚ) στο πολιτικό φορέα που εκφράζει τον χώρο της Κεντροαριστεράς και φιλοδοξεί να αποτελεί τη μόνη Σοσιαλδημοκρατική Κίνηση στη χώρα μας. Θυμίζω ότι τον Νοέμβριο του 2017 στις εκλογές για επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς 217000 πολίτες ψήφισαν όχι μόνο για το όνομα του/της επικεφαλής αλλά στήριξαν με τη ψήφο τους και την ανάγκη για την ίδρυση νέου φορέα. Στη συνέχεια στο συνέδριο του 2019 αποφασίστηκαν το όνομα ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, το σήμα το καταστατικό και εκλέχτηκαν τα νέα όργανα του κόμματος.

Στις εκλογές που ακολούθησαν το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ κατέκτησε την Τρίτη θέση στον πολιτικό χάρτη της χώρας μας με ένα αξιόλογο ποσοστό 8,1%. Από τότε μέχρι και σήμερα σε όλες τις δημοσκοπήσεις το κόμμα κινείται με αναγωγή σχεδόν στα ίδια ποσοστά. Η πανδημία έφερε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στη πολιτική ζωή της χώρας μας και δυσκολίες με την απουσία πολιτικών εκδηλώσεων και μαζικών συγκεντρώσεων που είναι απαραίτητα στη ζωή ενός πολιτικού κόμματος.

Αποτελεί λοιπόν η αγωνία για  «επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ» σαφή παραβίαση του ορθού λόγου και λανθασμένη ανάλυση των νέων δεδομένων στο πολιτικό σκηνικό. Μετά την πολύχρονη οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα μας και την πανδημία που συνεχίζει ακόμη να πλήττει την κοινωνική ζωή μας είναι προφανές πως νέα πολιτικά σχήματα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας. Στην αρχή του 21ου αιώνα και στην εξέλιξη της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης χρειάζονται νέα εργαλεία πολιτικής σκέψης που στηριζόμενα στις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας θα εκπροσωπήσουν επάξια τη νέα γενιά , τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας και θα χαράξουν τον σύγχρονο οδικό χάρτη της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Οι προγραμματικές θέσεις μας για μια αειφόρο ανάπτυξη με επανίδρυση του Κοινωνικού Κράτους και με δράσεις που θα κατευθύνονται σε μια ανθρώπινη κοινωνία είναι εκείνες που θα αξιολογήσουν οι πολίτες και όχι το όνομα.

Τα στελέχη που επαγγέλλονται την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να απαντήσουν και στα ερωτήματα που δημιουργούνται με αυτή τους την πρόταση. Είναι το όνομα που θα κινητοποιήσει τη νέα γενιά ( η οποία σχεδόν στο σύνολό της δεν έχει ζήσει αυτή την εποχή) ή οι θέσεις και προτάσεις για το μέλλον;

Αναμφίβολα δεν απαξιώνουμε την ιστορική πορεία του ΠΑΣΟΚ και τα θετικά επιτεύγματα της διακυβέρνησής του. Σήμερα όμως δεν είναι η δεκαετία του ’80 με τα δικά του διακυβεύματα. Μήπως η διαδικασία εκλογής επικεφαλής του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ που ανακοινώθηκε δίνει σε μερικούς την ιδέα αλίευσης ψήφων από το εκλογικό σώμα που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενοι στο ρομαντισμό που φέρνει το όνομα;

Ακόμα και ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου το 1974 δεν ξαναγύρισε στη Ένωση Κέντρου, αλλά δημιούργησε νέο φορέα γιατί αντιλαμβανόταν τις ανάγκες της νέας εποχής που ξεκίναγε με τη Μεταπολίτευση.

Η πορεία για μια σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία που έχει ανάγκη η χώρα μας αλλά και όλη Ευρώπη απαιτεί από τα πολιτικά σχήματα σύγχρονες μορφές πολιτικής δράσης με επικαιροποίηση των πολιτικών προταγμάτων και αναφορά στις ανάγκες της Κοινωνίας του Μέλλοντος. Η επιστροφή στο παρελθόν μόνο διαλυτικά στοιχεία θα δημιουργήσει και θα οδηγήσει σε ένα σκληρό δικομματισμό.

Δημοσίευση από “Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”