Ισότητα των φύλων: ούτε ένα βήμα πίσω. Της ΖΕΦΗΣ ΔΗΜΑΔΑΜΑ

Η ισότητα των φύλων αποδεικνύεται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ ακόμη και κατά της περίοδο της πανδημίας. Οι γυναίκες και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο αντιμετωπίζουν σειρά δυσεπίλυτων ζητημάτων, τα οποία δυστυχώς οξύνονται.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 8 Μάρτη 2021 βρίσκει την κοινωνία εν μέσω της πανδημίας #Covid19 και τις γυναίκες να σηκώνουν νέα “βάρη”. Τα παραδείγματα είναι αρκετά, όπως η τηλεργασία και η τηλε-εκπαιδευση, η αυξανόμενη ενδοοικογενειακή βια κατά τον εγκλεισμό αλλά και η ανεργία και το εργασιακό αδιέξοδο.

Για αυτό και είναι πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη συντηρητική στροφή της κυβέρνησης της ΝΔ εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής και οικονομικο-κοινωνικής κρίσης, η οποία προχώρησε σε μετονομασία της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων σε Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και στη μεταφορά της Γραμματείας στο Υπουργείο Εργασίας και όχι στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Συγχρόνως, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το Κίνημα #Metoo, το οποίο αναδύθηκε στη χώρα μας. Το “σπάσιμο της σιωπής” εκατοντάδων γυναικών,  που άρχισαν να μιλούν για την κακοποίηση, την παρενόχληση, τους βιασμούς που εχουν υποστεί και χρειάζονται σθεναρή στήριξη.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων να επανέλθει δυναμικά, να ενταχθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και να επιτελέσει έναν αυτόνομο ρόλο, με πολλαπλές αρμοδιότητες, με οριζόντιες παρεμβάσεις και με δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με την κοινωνία και τις γυναικείες οργανώσεις.

Το Κίνημα Αλλαγής και οι προοδευτικοί πολίτες δεν θα αφήσουμε την ισότητα των φύλων να υποβαθμιστεί σε μια περίοδο που οι γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν, να πολεμήσουν αναχρονιστικά, πατριαρχικά στερεότυπα και να ξεσκεπάσουν τη βια σε κάθε μορφή της. Ούτε ένα βήμα πίσω.

Δημοσίευση από “Η ΑΥΓΗ”