Θ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (στην «ananeotikiaristera.gr») : «ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ»

Του Κώστα Πανδή

Ο καρδιολόγος Ιατρός Θωμάς Παπαδόπουλος μιλά στην  «ananeotikiaristera.gr»  και αναφέρεται σε δύο βασικά  χαρακτηριστικά του ιού, στον υψηλό βαθμό μεταδοτικότητας και  την ποικιλία των μορφών εκδήλωσης της νόσου. Παρά τον πετυχημένο έλεγχο της πανδημίας την άνοιξη, επισημαίνει  ότι η χαλάρωση των μέτρων και το άνοιγμα του τουρισμού έφεραν την αναζωπύρωση της, ιδιαίτερα στην Αττική. Θεωρεί κατά κύριο λόγο σωστά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, παρατηρεί όμως τη μη ύπαρξη κατάλληλων συνθηκών και τη μη διευκόλυνση των πολιτών στην εφαρμογή τους. Ανησυχεί για το επόμενο διάστημα, όταν εμφανιστεί η εποχική γρίπη, αλλά και για την παραμονή  σε κλειστούς χώρους -λόγω εποχής- που θα αυξήσει την μεταδοτικότητα της νόσου.

Η συνέντευξη

Πως εκτιμάτε την εξέλιξη της πανδημίας;

Η πανδημία Covid 19 χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό μεταδοτικότητας, κυρίως διαμέσου του αναπνευστικού συστήματος. Ο υψηλός βαθμός μεταδοτικότητας είναι το κύριο χαρακτηριστικό που οδήγησε στην μεγάλη εξάπλωση της νόσου και την εμφάνιση της πανδημίας.

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό της λοιμώδους αυτής νόσου, είναι η ποικιλία των μορφών με τις οποίες εκδηλώνεται και κυμαίνεται από τη βαριά νόσηση, μέχρι τις ασυμπτωματικές μορφές. Η ασυμπτωματική μορφή εμφάνισης της νόσου, είναι ένας βασικός λόγος της πλατιάς διάδοσης της, για το λόγο ότι αυτοί που νοσούν δεν το γνωρίζουν και δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα.

Η πανδημία φαίνεται να εξελίσσεται με διαφορετικούς τρόπους και ανάλογα με τα μέτρα που παίρνει η κάθε χώρα.

Στη χώρα μας υπήρξε επιτυχημένος έλεγχος της πανδημίας την άνοιξη. Με την χαλάρωση των μέτρων και την δραστηριοποίηση του τουρισμού, προοδευτικά υπάρχει αναζωπύρωση της.

Η εξέλιξη της πανδημίας για την ώρα φαίνεται να βρίσκεται μέσα σε προβλεπόμενα πλαίσια, με μόνη εξαίρεση την περιοχή της Αττικής, όπου υπάρχει μεγαλύτερη αναλογικά εμφάνιση κρουσμάτων. Οι κύριοι λόγοι για αυτή την εξέλιξη είναι πιθανά δύο. 1) η αυξημένη τουριστική κίνηση και 2) οι υψηλές συγκεντρώσεις πληθυσμού και η κακή τήρηση των μέτρων που αποτρέπουν την μετάδοση της νόσου.

Πως βλέπετε τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα και τι επιπλέον θα προτείνατε;

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι κατά κύριο λόγο σωστά. Το βασικό θέμα είναι η εφαρμογή τους και φυσικά οι ύπαρξη κατάλληλων συνθηκών που διευκολύνουν την εφαρμογή τους, όπως για παράδειγμα η συχνότητα δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Είναι σημαντικό επομένως να διευκολυνθεί ο πληθυσμός, όπως και να ενημερώνεται συνεχώς για την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων

Το επόμενο διάστημα θα είναι σημαντικό, μια και μπαίνουμε στην εποχή που θα αρχίσει να εμφανίζεται ένα άλλο λοιμώδες νόσημα, η εποχική γρίπη και επίσης ο τρόπος ζωής εποχικά αλλάζει, με έμφαση την παραμονή κυρίως σε κλειστούς χώρους, που αυξάνει την μεταδοτικότητα των λοιμωδών νοσημάτων.