Θ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ (στην εφ. ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ): “ΟΜΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ …ΑΦΗΣΕΙ ΤΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ”

Συνέντευξη τιυ Θ. Μαργαρίτη στην εφημερίδα “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ”

Πόσο πιθανό βλέπεις το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και γιατί;

Σε συνθήκες πανδημίας, με νέες πρόσθετες δυσκολίες στην πραγματική οικονομία, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και κατά πάσα πιθανότητα διπλών (λόγω απλής αναλογικής) συνιστά μέγα λάθος. Θα ακυρώσει ακόμα και την θετική στάση της κυβέρνησης- με την συναίνεση της αντιπολίτευσης- για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Θα ματαιώσει κάθε εικόνα σοβαρότητας αφού θα καταγράψει τον πρωθυπουργό ως έναν ακόμα πολιτικό παράγοντα με μικροκομματικό σχεδιασμό. Την χρησιμοποίηση  δηλαδή της περιρρέουσας ανασφάλειας των πολιτών υπέρ του κυβερνητικού κόμματος.

Ερώτηση 2 : Το ΚΙΝΑΛ προσβλέπει σε συμμαχίες με όμορους χώρους, είτε προεκλογικά – είτε μετεκλογικά- και με ποιες προϋποθέσεις και όρους;

Το ΚΙΝΑΛ με ομόφωνη απόφαση του περσινού συνεδρίου έχει χαράξει μια αυτόνομη στρατηγική που στην πράξη είναι ανταγωνιστική με την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη η προηγουμένη εκλογική αναμέτρηση το έχει καταγράψει ως τρίτο πόλο.

Φυσικά το ΚΙΝΑΛ μπορεί σε μια σειρά ζητήματα να έχει επιμέρους συμπράξεις και συνεννοήσεις. Για παράδειγμα στήριξε την κυβέρνηση στην κρίση στα σύνορα του Έβρου, στην αντιμετώπιση της Πανδημίας, στην εκδήλωση για τα θύματα της Μαρφίν. Μπορεί να συνεργαστεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ζητήματα όπως τα εργασιακά δικαιώματα και η υπεράσπιση του Κοινωνικού κράτους. Το ΚΙΝΑΛ με βάση το πρόγραμμα του μπορεί να έχει συνεργασίες με στόχο τις λύσεις σε προβλήματα των πολιτών.  Άλλωστε η ψυχή της σοσιαλδημοκρατίας είναι οι μεταρρυθμίσεις και οι συναινέσεις. Το κρίσιμο ζήτημα είναι όμως η αλλαγή των συσχετισμών με την ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ και της Κεντροαριστεράς, ώστε αυτή η μετριοπαθής και χρήσιμη στάση να έχει πιο ενεργό και αποτελεσματικό  ρόλο στα πράγματα.

Ερώτηση 3 : Αλήθεια, μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί παρατηρούν μια έντονη και βαθιά αντιπαλότητα. Κατά πόσον αυτή η αντιπαλότητα είναι από προσωπικές διαφορές στελεχών των δύο χώρων… και κατά πόσον από διαφορά πολιτικών πρακτικών κι αντιλήψεων;

 Είναι αλήθεια πως στο πρόσφατο παρελθόν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ βρέθηκαν σε ακραία φαινόμενα αντιπαράθεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ με μεταγραφές στελεχών –και αντάλλαγμα τα τότε κυβερνητικά πόστα- επιχείρησε  τον διεμβολισμό και την διάλυση του ΚΙΝΑΛ. Απέτυχε.. Και το ΚΙΝΑΛ  όμως από την πλευρά του σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποίησε πολύ υψηλούς τόνους αντιπαλότητας για να αμυνθεί. Σήμερα που έχουμε κυβέρνηση ΝΔ τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να έχουν πιο φυσιολογικές και  πιο ομαλές σχέσεις. Αρκεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες της μετακομμουνιστικής Αριστεράς που υποτιμούν σοβαρά ζητήματα στην καθημερινότητα, όπως αυτά που έχουν σχέση με την δημόσια ασφάλεια, την επιχειρηματικότητα, τις επιπλοκές του μεταναστευτικού.

 Ερώτηση 4 : Στην μετά κορωνοϊό εποχή και με την κρίση στον τομέα του τουρισμού με τις αρνητικές συνέπειες για το σύνολο της εθνικής μας οικονομίας βλέπετε αναγκαία μια αναθεώρηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας;

Η νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απαιτεί καινούργιες προσεγγίσεις. Το οικονομικό μοντέλο που κυριάρχησε είναι μέρος του προβλήματος. Η αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο απαιτεί προσήλωση στην πρωτογενή παραγωγή προϊόντων για την χώρα, επιμονή στην «πράσινη» ανάπτυξη με περιβαλλοντικές πολιτικές, στροφή στα δεδομένα της «ψηφιακής επανάστασης».

Ταυτόχρονα η κρίση απέδειξε την ορθότητα των ιδεών της σοσιαλδημοκρατίας. Τα ζητήματα του κοινωνικού κράτους, των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, της στήριξης των εργαζομένων, είναι και πάλι στο προσκήνιο.

Οι βεβαιότητες του νεοφιλελευθερισμού για την πανίσχυρη αυτορρυθμιζόμενη αγορά πέφτουν σαν χάρτινοι πύργοι. Αλλά και στην λαλίστατη Ριζοσπαστική Αριστερά η υποτίμηση των συναινέσεων πήγε περίπατο όταν φάνηκε η μεγάλη ανάγκη της διακομματικής συμφωνίας  για την προστασία της δημόσιας υγείας ακόμα και με την προσωρινή περιστολή κάποιων δικαιωμάτων. Τα στερεότυπα ηττήθηκαν. Η σοσιαλδημοκρατία ως μια συνεχής προοδευτική αναζήτηση έξω από περιχαρακωμένα δόγματα, ως μια αφετηριακή αρχή της συναίνεσης, είναι εδώ! Ορίζει τα χρήσιμα πεδία πολιτικής.