Θ. Μαργαρίτης (συνέντευξη στο ΚΑΡΦΙ): “Συσκότιση, συγκάλυψη και παραβίαση των κανόνων της Δημοκρατίας”
Συνέντευξη του Θ. Μαργαρίτη στην εφημερίδα “στο ΚΑΡΦΙ” και στον δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια.
1.Η Εξεταστική Επιτροπή βαίνει προς ολοκλήρωση. Ποια συμπεράσματα έχετε βγάλει για το θέμα των παρακολουθήσεων;
Η εξέλιξη της εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις και τα διαφορετικά πορίσματα συνιστούν αρνητικές ενδείξεις για την πορεία του Κοινοβουλευτισμού. Η στάση της ΝΔ είναι απαράδεκτη. Συσκότιση, συγκάλυψη, αντιπερισπασμοί. Κεντρική γραμμή, να μην φανούν οι πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος. Πού αφορούν σε τελευταία ανάλυση παραβίαση των κανόνων της Δημοκρατίας. Βγαίνουν και κάποιοι από την ΝΔ και ζητάνε συγγνώμη για τις υποκλοπές. Και λοιπόν; Παρακάτω; Γιατί έγιναν; Ποιοι έχουν την πολιτική ευθύνη; Ότι έγινε.. έγινε; Πού και πότε θα λογοδοτήσουν; Υπάρχουν και κάτι Θρασίμια που μάς λένε με ύφος. Μία παρακολούθηση ήταν. Γιατί φωνάζει ο Ανδρουλάκης; Έχει γίνει μονοθεματικός. Θρασίμια! Νομίζουν ότι η Δημοκρατία είναι σε περιορισμό. Στα μέτρα τους. Δεν απαντούν στο Ποιος θα μάς προστατεύσει από τους Παρακολουθητές; Ποιος εκπροσωπεί την Ανώτατη αρχή και το αίτημα Εθνικής Ασφάλειας; Ο Μητσοτάκης και «βουλώστε» το; Ο Ανδρουλάκης έχει δίκιο! Και όσοι είμαστε προοδευτικοί άνθρωποι είμαστε στο πλευρό του. Χωρίς “Ναι μεν αλλά”. Όσοι είμαστε στον χώρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχουμε καταλάβει. Ο στόχος ήταν ένα σχέδιο ώστε με όσες πληροφορίες θα ήταν χρήσιμες μέσα από τις υποκλοπές να μπορούσαν να γίνουν -όταν και αν χρειαστεί- οι πιέσεις και οι παρεμβάσεις στην Παράταξη μας για τις πολιτικές εξελίξεις. Ας το πάρουν απόφαση. Δεν θα τους περάσει. Και κάτι τελευταίο. Οι πανηγυρισμοί στελεχών της Ν.Δ ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν χαμηλό το ενδιαφέρον των πολιτών για τα θέματα δημοκρατίας και παρακολουθήσεων επιβεβαιώνουν τις διαθέσεις της Ν.Δ για περαιτέρω συντηρητικοποίηση. Αν όντως υπάρχει χαμηλό ενδιαφέρον για το θέμα, μάλλον προβληματισμό πρέπει να προκαλεί και όχι εφησυχασμό.
2.Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις. Πού αποσκοπεί με αυτή τη συμπεριφορά και πως κρίνετε εσείς την στάση της Ελλάδας έναντι της Τουρκικής επιθετικότητας;
Ο ιστορικός αναθεωρητισμός είναι το κρίσιμο πρόβλημα στον Ορίζοντα. Από τον Ερντογάν έως τον Πούτιν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα δείξει τα όρια και τις πραγματικές διαστάσεις των επί μέρους περιπτώσεων αυτού του επικίνδυνου αναθεωρητισμού. Το διεθνές δίκαιο είναι το μεγαλύτερο όπλο της πατρίδας μας στα Ελληνοτουρκικά προβλήματα. Από εκεί και πέρα πρέπει να πιέσουμε τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα. Και στο εσωτερικό πεδίο να διαμορφώσουμε ένα αρραγές εθνικό μέτωπο. Φυσικά πρέπει να συνεννοηθούμε και εδώ και- αν γίνεται- με την «άλλη πλευρά» του Αιγαίου ότι ο δρόμος του διαλόγου και της επίλυσης των διαφορών μέσα από την Χάγη αποτελούν το πιο ασφαλές πεδίο για το μέλλον. Κάθε άλλη επιλογή εμπεριέχει ένταση, συνέχεις δαπάνες για εξοπλισμούς και κινδύνους θερμών επεισοδίων.
3. Οι δημοσκοπήσεις ακόμα και μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ και οριακές απώλειες για το ΠΑΣΟΚ. Σας ανησυχεί αυτό ή θεωρείτε πως δεν είναι αξιόπιστες;
Θα είμαι ειλικρινής. Έχω «κρατήματα» με τις δημοσκοπήσεις. Ειδικά για τα ποσοστά της ΝΔ. Ο έλεγχος του Μαξίμου στα ΜΜΕ είναι πραγματικό πρόβλημα. Υπάρχει ήδη αρνητική εικόνα της χώρας στο Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών έβγαλε πρόσφατα αφίσα που ταυτίζει τον Μητσοτάκη με Όρμπαν και Καζίνσκι. Μπορεί –κατά την γνώμη μου- να μην είμαστε Ουγγαρία και Πολωνία αλλά ένα σοβαρό ζήτημα με τον κυβερνητικό έλεγχο στα ΜΜΕ υπάρχει. Και τα ΜΜΕ είναι στενά συνδεδεμένα με τις δημοσκοπήσεις. Για να γινώ πιο πειστικός. Κρατιέμαι ακόμα και στις εκτιμήσεις για τις καταγραφές του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Καλές ή κακές. Αν δηλαδή εξυπηρετούν, με κάποιο τρόπο, συγκυριακά σχέδια του Μαξίμου. Ωστόσο η ανοδική τάση της Παράταξης μας είναι δεδομένη. Καταγράφεται παντού. Κυρίως το διαπιστώνει κανείς μέσα στην κοινωνία. Το κρίσιμο θέμα είναι η ορατή τάση για την αλλαγή των συσχετισμών να πάρει χαρακτηριστικά ριζικών ανατροπών με ενισχυμένο ρόλο στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
4.Είστε ικανοποιημένος από τη συχνότητα με την οποία συνεδριάζουν τα θεσμικά όργανα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ;
Προφανώς αναφέρεστε σε μια συγκεκριμένη παρατήρηση της ομόφωνης ανακοίνωσης που έδωσε στην δημοσιότητα η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ μετά από συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής. Πράγματι αναφερόμενοι στις πολιτικές εξελίξεις σημειώσαμε στον επίλογο της ανακοίνωσης την ανάγκη να πυκνώσουν οι θεσμικές λειτουργίες του κόμματος, η ανοιχτή διαβούλευση σε όλα τα επίπεδα, ώστε να εξασφαλιστεί το «αξιόμαχο» της παράταξης. Να ενισχυθεί η ευρύτερη κινητοποίηση δυνάμεων για τις δύσκολες μάχες που έρχονται.
5.Τελικώς κ. Μαργαρίτη υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια προοδευτική διακυβέρνηση;
Επί της αρχής κάθε Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει στόχο την Προοδευτική διακυβέρνηση. Σε όλη την Ευρώπη τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα κινούνται απέναντι στις Συντηρητικές παρατάξεις. Με διαφορετικά σενάρια διακυβέρνησης. Η λεγόμενη κυβερνητική «συγκατοίκηση» των Σοσιαλδημοκρατών με το Κεντροδεξιό κόμμα, τελείωσε ακόμα και στην Γερμανία.
Επομένως αυτή η εικόνα μιλά από μόνη της. Στην χώρα μας το «κλειδί» των εξελίξεων είναι η ριζική αλλαγή των συσχετισμών. Η ήττα και για ΝΔ και για ΣΥΡΙΖΑ με την ανώτατη δυνατή καταγραφή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ από τις κάλπες των ερχόμενων εκλογών. Τότε με βάση το δικό μας προοδευτικό πρόγραμμα θα μπορούμε να διαμορφώσουμε «ατζέντα» και λύσεις. Άρα η απάντηση στο ερώτημα σας είναι μια άλλη ερώτηση. Θα τα καταφέρουμε ώστε να ανατραπεί αυτό το πολιτικό σκηνικό; Αυτό θα προσπαθήσουμε!