Θόδωρος Μαργαρίτης: Μεγάλο χαστούκι στην κυβέρνηση το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Συνέντευξη στην εφημερίδα H ΑΥΓΗ

Την Τετάρτη ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισμα για την υποχώρηση του κράτους Δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Στη χώρα μας το ζήτημα φαίνεται να έχει πάει στις καλένδες..

Πρόκειται για μεγάλο χαστούκι προς την κυβέρνηση. Για ευνόητους λόγους όλη αυτή η συζήτηση για τα προβλήματα ομαλής δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών δεν υφίσταται για πολλά ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρασε στα ψιλά η υπόθεση με την αποκάλυψη της ΑΔΑΕ ότι η ΕΥΠ απέκρυψε παρακολουθήσεις. Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων για το 2022, η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία παρέλειψαν για αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα να αποστείλουν στην ΑΔΑΕ αθροιστικά 6.705 εισαγγελικές διατάξεις, που αφορούσαν σε άρσεις απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας κυρίως για το 2021. Αποτέλεσμα της απόκρυψης ήταν να μην μπορεί η αρχή να κάνει τον οποιοδήποτε έλεγχο.

Η Ανανεωτική Αριστερά εξέδωσε ανακοίνωση υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου για τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Γνωρίζουμε ότι αρκετοί βουλευτές δεν σκοπεύουν να υπερψηφίσουν παρότι είναι προγραμματική θέση και αξιακό ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Δεν είναι αντιφατική μια τέτοια στάση; 

Η πολιτική κίνηση Ανανεωτική Αριστερά είναι μια συνιστώσα του σχήματος ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Στην κίνηση ομόφωνα κρίναμε ότι πρόκειται για ένα «ταυτοτικό» ζήτημα. Προφανώς δεν είναι ένα θέμα που αφορά την καυτή και δύσκολη καθημερινότητα. Αφορά όμως μια ακόμα κατάκτηση για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την ισότητα όλων των πολιτών. Επομένως κινείται σε θετική κατεύθυνση, εφόσον λύνει προβλήματα για ανθρώπους με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και φέρνει στο φως από τις σκιές και το σκοτάδι τα απλά δικαιώματα τους στην ζωή.

Το ΠΑΣΟΚ ιστορικά έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην διεύρυνση των δικαιωμάτων και στην ισότητα. Από τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο μέχρι την μη αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες και πρόσφατα από την θέση της αντιπολίτευσης για το σύμφωνο συμβίωσης και την ταυτότητα φύλου.

Από αυτή την άποψη το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ορθά προσανατολίζεται στην στήριξη του νομοσχεδίου. Δεν είναι ωστόσο κατανοητές κάποιες ενστάσεις στο εσωτερικό της παράταξης στο βαθμό που βρίσκονται σε πλήρη απόσταση από τις παραδοσιακές αξίες των Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη. Είναι μάλιστα πιο αρνητικό να διατυπώνονται και ομοφοβικές δηλώσεις που βρίσκονται απέναντι στις προοδευτικές θέσεις της Κεντροαριστεράς.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει τεράστιο πρόβλημα στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και στο υπουργικό συμβούλιο με αυτό το νομοσχέδιο. Γιατί εκτιμάτε ότι παρόλα αυτά επέλεξε να το φέρει; Δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για έναν νεοφιλελεύθερο πρωθυπουργό μιας σκληρά δεξιάς κυβέρνησης.

Δεν θέλω να είμαι μίζερος. Η επιλογή του Κ.Μητσοτάκη είναι πολιτικά ορθή. Το πρόβλημα βρίσκεται στο συντηρητικό αποτύπωμα της ΝΔ. Ιστορικά δεν έχει ψηφίσει καμιά από τις αλλαγές που ενισχύουν τα δικαιώματα. Από το Οικογενειακό Δίκαιο το 1982 μέχρι πρόσφατα το σύμφωνο συμβίωσης και την ταυτότητα φύλου. Το ζήτημα μάλιστα είναι ότι και ο ίδιος ο Μητσοτάκης ποντάρει στην στήριξη της Δημοκρατικής αντιπολίτευσης για να περάσει το νομοσχέδιο. Από αυτή την άποψη είναι  απαράδεκτο πού καλεί όσους έχουν διαφορετική γνώμη στο εσωτερικό του κόμματος του σε αποχή. Πρόκειται για αντικοινοβουλευτική εκφώνηση. Θυμίζω μάλιστα την κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ όταν είχε επιλέξει την αποχή από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες πριν τις εθνικές εκλογές. Είναι επίσης απαράδεκτο να σιωπούν όταν ένας υπουργός υποστηρίζει δημόσια ότι πρόκειται για αντισυνταγματικό νομοσχέδιο.

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις φουντώνουν. Τελικά το ΠΑΣΟΚ τι στάση θα κρατήσει στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; 

Σε αυτή την συζήτηση υπάρχει ένα μεγάλο προαπαιτούμενο. Η ειλικρινής στήριξη στην Δημόσια εκπαίδευση και στα ΑΕΙ. Δεν υπάρχει αυτή η πρόθεση από την κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό. Η ανακοίνωση του Συμβουλίου διοίκησης του ΕΜΠ και η κριτική της ΠΟΣΔΕΠ το επιβεβαιώνουν. Επομένως οι κινητοποιήσεις των φοιτητών είναι λογικές. Αν ήμουν φοιτητής δεν θα ψήφιζα καταλήψεις αλλά καθημερινές μαζικές διαμαρτυρίες με διαδηλώσεις και άλλα πιο έξυπνα επικοινωνιακά διαβήματα.

Θεωρείτε ότι οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν κομβικό σημείο για την αντιπολίτευση συνολικά; Η αντιμετώπιση του Κυρ. Μητσοτάκη στο δρόμο προς τις εθνικές κάλπες δεν περνά μέσα από συνεννοήσεις των προοδευτικών κομμάτων; 

Υποστηρίζω εδώ και καιρό ότι στην χώρα μας -όπως και στις περισσότερες χώρες- της Ευρώπης εξελίσσεται σοβαρή συντηρητική στροφή των κοινωνιών. Πρόκειται για μία μεγάλη και ενδιαφέρουσα κουβέντα. Έτσι και εδώ η επικράτηση της ΝΔ εντάσσεται σε αυτή την κατεύθυνση, σε αυτό το ρεύμα. Μάλιστα σε ορισμένες χώρες έχει και πιο σκληρή σφραγίδα, από την Alt-right δηλαδή τη νέα ακροδεξιά. Επομένως το κύριο ζήτημα είναι μια ισχυρή εναλλακτική απάντηση από τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ επιδιώκει με την αυτόνομη πορεία του την αλλαγή των συσχετισμών με την ενίσχυση των θέσεων του και πολιτικά και αριθμητικά. Ο θεμιτός ανταγωνισμός όμως ανάμεσα στα κόμματα της Δημοκρατικής αντιπολίτευσης δεν πρέπει να πάρει την όψη πολεμικής σύρραξης. Να μην αποπροσανατολίζει από την στρατηγική αντιπαράθεση με την συντηρητική παράταξη. Να μην διευκολύνει με απλά λόγια την ΝΔ σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων όπου ο Μητσοτάκης είναι αραχτός στο ρετιρέ και πλακώνονται οι κάτοικοι του ισογείου και του πρώτου ορόφου μεταξύ τους.